Hoe lang kun je een geopend blikje vis bewaren? Haal het restant vis uit het blikje en verpak het in een luchtdichte, hersluitbare verpakking. Bewaar het in de koelkast en consumeer het binnen 2 dagen na opening.
Rauwe vis moet heel vers zijn, en verse geelvin- of blauwvintonijn ziet er zacht rozerood of donkerrood uit. Maar tonijnvlees oxideert snel, net als appel. Dat wil de consument niet, en daarom mag tonijn worden behandeld met bijvoorbeeld citroenzuur om het bruin worden te vertragen.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Vis in blik kun je ongeopend tot wel vijf jaar bewaren. Echt iets om in te slaan dus, zeker gezien de blikjes voor iedereen bereikbaar én betaalbaar zijn. Na openen blijft de vis nog zo'n twee tot drie dagen goed.
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Hoe lang kun je Tonijn bewaren? Verse tonijn, filet of een ander stuk vlees, kun je goed verpakt nog een dag in de koelkast bewaren. Vis kan eigenlijk nooit langer bewaard worden. Probeer de vis dan ook altijd meteen dezelfde dag te bereiden.
Voor zalm uit blik geldt hetzelfde principe. Ook dit is 2 dagen lang houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.
Anderzijds om de onvermijdelijke krimping bij verhitting te veroorzake. De tweede verhitting vindt plaats wanneer het blik dichtgemaakt wordt en dient om de inhoud te steriliseren. Toegevoegd na 5 minuten: De ingeblikte vis is dus niet rauw.
Doordat tonijn zo zwaar wordt bevist, gaan jaarlijks miljoenen zeevogels dood van de honger. Daar komt bij dat vis helemaal niet zo gezond is als we denken. Er zit zo veel gif in dat je al gezondheidsklachten kunt krijgen als je twee keer per week sushi eet.
De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen. Dit wordt aangegeven op het blikje. Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak. Albacore wordt zowel vers, diepvries als in een blikje aangeboden.
Ingeblikte vis wordt binnen 24 uur (en meestal nog veel sneller) verwerkt. Daardoor blijft de voedingswaarde volledig gehandhaafd en blijven de zo belangrijke omega-3-vetzuren bewaard. Kortom vis in blik is een verantwoorde keuze!
Een gesloten kuipje blijft 24 maanden goed, een gesloten blik 36 maanden. Eens geopend, bewaar je het natvoer best in de koelkast. Dan blijft het 2 à 3 dagen heerlijk vers. Denk eraan om het te bedekken met folie of een deksel: zo droogt het eten niet uit!
Voedsel in blik (ook wel conservenblik genoemd) heeft een lange houdbaarheidsdatum. Dit komt doordat het voedsel luchtdicht verpakt wordt, wat betekent dat er geen lucht in het blik kan komen.
Anderzijds om de onvermijdelijke krimping bij verhitting te veroorzake. De tweede verhitting vindt plaats wanneer het blik dichtgemaakt wordt en dient om de inhoud te steriliseren. Toegevoegd na 5 minuten: De ingeblikte vis is dus niet rauw.
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Zo zou je tonijn als fitness voeding kunnen beschouwen. Immers, de voedingswaardes van tonijn komen in grote lijnen erg overeen met kipfilet. Het grote verschil is dat tonijn goede vetten bevat, waar je als fanatieke sporter niet zonder kunt.
Iedereen heeft het wel in zijn keukenkastje staan: een blikje tonijn in water, zonnebloem- of olijfolie. Smaken mogen verschillen, maar de beste is Ali's tonijn in zonnebloemolie van Fish Tales. Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond.
Met ongeveer één gram per 100 gram valt het qua vetgehalte reuze mee. Behalve bij tonijn in olie. Ondanks uitlekken blijft er al snel zo'n 10 gram vet achter op de tonijn. Kijk je naar calorieën, dan is tonijn in water een gezonder alternatief.