Het is mogelijk om thinner (oplosmiddel voor verf) te gebruiken, maar dat is niet echt aangeraden voor de lak van de auto. Terpentine (verfverdunner) werkt even goed en dit product is minder schadelijk voor de autolak.
Brandstof. Brandstoffen, zoals benzine, motorolie, remvloeistof en diesel, kunnen schade aan de lak veroorzaken. Wanneer de lak van uw auto in aanraking komt met brandstoffen, dan kan de lak los gaan laten. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u een beetje brandstof op de lak van uw auto morst.
Ontvetten kan simpel met zeepsop, maar nog beter is om een speciale ontvettingsmiddel te gebruiken. Deze middelen zijn krachtiger en sneller in gebruik dan een zeepsop. Zorg dat er geen ontvetter of andere middelen meer op de ondergrond zit en maak de ondergrond weer stofvrij.
Naast het verdunnen van verf kan thinner ook gebruikt worden als reiniger of ontvetter. Wil je lijmresten of achtergebleven plaksel van stickers verwijderen? Dan is thinner een geschikt middel. Gebruik daarentegen geen thinner voor kunststofoppervlaktes.
Verf verwijderen
Er zijn verschillende manieren om verf of lak van een oppervlak te verwijderen. Flink schuren, krabben met de verfkrabber, afbranden of door gebruik van een verfverwijderaar. De eerste twee opties zijn vrij intensief en vergen heel wat geduld.
Aceton kan heel goed op autolak, in het verleden wel de lijmresten van de typeaanduiding ermee verwijderd. Daarna wel even wassen om de 'resten' aceton te verwijderen.
Steenslag is de meest voorkomende beschadiging van de laklagen van een auto. Het zijn de kleine opspringende steentjes die onder de banden wegschieten. De steentjes slaan letterlijk stukjes lak uit de buitenste laklaag en soms zelfs tot op het metaal. Deze beschadigingen kun je goed zelf herstellen met een lakstift.
Terpentine. Het is mogelijk om thinner (oplosmiddel voor verf) te gebruiken, maar dat is niet echt aangeraden voor de lak van de auto. Terpentine (verfverdunner) werkt even goed en dit product is minder schadelijk voor de autolak.
Zo zijn wasbenzine en thinner snel verdampende oplosmiddelen terwijl terpentine veel trager verdampt. Ze worden alle 3 gebruikt als verdunner maar wel voor verschillende soorten van coatings. Als enige van de 3 is thinner een mengsel met een samenstelling die verschilt per fabrikant.
Aceton is ook een oplosmiddel en wordt bijvoorbeeld gebruik als nagellakverwijderaar. Aceton heeft dezelfde werking als thinner maar is een stuk minder agressief. Het kan de huid echter wel irriteren en het kan ook de bloedbaan binnendringen bij aanraking met de huid.
Een product zoals Dasty of CIF (schuurmiddel) is NIET nodig en brengt meer schade aan je lak dan de vogelpoep doet.
Je zult zien dat het spul snel opdroogt. Veeg even na met een schone een doek. "Remmenreiniger is funest voor je remklauwen en je lak.
Gebruik wasbenzine voor het ontvetten van vers gespoten autolak. Ook uitermate geschikt voor het verwijderen van lijmresten.
Saharazand valt onder de grote bedreigingen van je auto en autolak. Het kan schuren, inbranden en je pollenfilter verstoppen. Daarom moet het weg, maar wel op de juiste manier. De geelkleurige, fijne zandkorrels op je autodak betekenen acuut gevaar voor je autolak.
Spoel altijd eerst het meeste vuil en het fijne zand van je auto, zodat je geen krassen maakt tijdens het poetsen. Voor je lak is fijn zand aartsvijand numero uno. Dat zand moet er dus eerst af! Vervolgens neem een speciale autospons en –zeem of washandschoen en een goede autoshampoo en kun je beginnen met poetsen.
Het gemakkelijkste en snelste is naar een autowasstraat te gaan. De auto wordt met veel water voorgespoeld zodat het overgrote deel van het zand en vuiligheid al van de auto afgaat. Vervolgens wordt de auto ingeweekt met shampoo die het vuil opneemt.
De dampen zijn agressief en giftig en zeer gevaarlijk bij inademen, en kunnen bij langdurige blootstelling tot organisch psychosyndroom leiden (bij hoge concentraties zijn ook acute klachten mogelijk, zoals duizeligheid).
Hoe reinig en ontvet je de ondergrond? Een eenvoudige en doeltreffende reiniger en ontvetter die iedereen in huis heeft, is afwasmiddel, opgelost in water. Een ander oud en bekend ontvettingsmiddel is ammoniak, verdund in water.
Alcohol is makkelijk oplosbaar in water en kan worden gebruikt als veelzijdig oplosmiddel en ontvetter. Het is een "schone" ontvetter omdat de alcohol vrij snel verdampt en geen residu achter laat. Isopropanol (isopropyl of IPA) en ethylalcohol zijn beide alcoholen waarmee ontvet kan worden.
Een kras in de lak van een auto gaat niet weg als je die behandelt met tandpasta of WD40. Daarvoor waarschuwt Focwa. De brancheorganisatie Focwa reageert op het eerder deze week verschenen artikel 'Met deze huis- tuin- en keukenmiddeltjes verwijder je snel krassen in autolak' in het Algemeen Dagblad.
Het regelmatig in aanraking komen met thinner vergroot daarnaast het risico op het Organisch Psychosyndroom door Solventen (OPS), ook wel de schildersziekte genoemd. Mogelijke gevolgen van deze ziekte zijn concentratieproblemen, vergeetachtigheid, duizeligheid en uitval van spierfuncties.
Even samenvattend. De meeste vlekken en aanslag zijn met een emmertje warm water en autoshampoo goed te verwijderen. Gebruik in elk geval nooit huismiddelen zoals azijn, terpentine, wasbenzine of thinner om vuil of aanslag te verwijderen.
Azijn, afwasmiddel en allesreiniger zijn niet geschikt om je auto te wassen. Het zijn over zijn over het algemeen 'agressieve' schoonmaakmiddelen waardoor je de bestaande wax of sealant laag kan beschadigen. Gebruik dus nooit een standaard huishoud schoonmaakmiddel zoals allesreiniger, afwasmiddel of zeep.
Ook ontsmettingsalcohol is een nuttig middel voor het verwijderen van autolak vlekken. Hiervoor moet u de alcohol aanbrengen op de vlek en inwrijven met een oude tandenborstel.
Hoewel het in veel landen geluk brengt wanneer er een vogel op je poept, heeft het voor auto's minder fortuinlijke gevolgen. Autofabrikant Ford maakt daarom kunstmatige vogelpoep, zodat auto's beter beschermd kunnen worden.