Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Achtergrond: Eerdere studies meldden gunstige effecten van cacao of chocolade op insulineresistentie, oxidatieve stress en ontstekingen, wat belangrijke risicofactoren zijn voor diabetes type 2 (DM). Het is echter onduidelijk of chocoladeconsumptie geassocieerd is met het risico op DM .
De conclusie is, tot grote opluchting van chocoladeliefhebbers met diabetes, dat chocolade niet hoeft te worden uitgesloten! Om de volledige gunstige effecten van chocolade te kunnen benutten, is het een goed idee om het soort chocolade verstandig te kiezen en het met mate te eten.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Helemaal geen suiker eten zorgt er dus niet voor dat je geen diabetes type 2 krijgt, of dat je het geneest. Maar net zoals met veel andere dingen: alles waar “te” voor staat is niet goed. Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt.
Type 1 diabetes is een vorm van diabetes die bij ongeveer 10% van alle mensen met diabetes voorkomt (ongeveer 100.000 mensen). Het ontstaat in het algemeen op jongere leeftijd, als kind of als jonge volwassene, maar kan ook in zeldzame gevallen op veel oudere leeftijd voorkomen (> 50e jaar). Het begint vrij plotseling.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Andere symptomen kunnen zijn: hyperexcitabiliteit, hyperprikkelbaarheid, tachycardie, overmatig hijgen, ataxie en spiertrekkingen . De effecten kunnen zich ontwikkelen tot hartritmestoornissen, toevallen en overlijden.
De dagelijkse hoeveelheid voor volwassen mannen en vrouwen zonder gezondheidsproblemen is 30-50 gram pure chocolade per dag . Bij hoge fysieke inspanning is een verhoging van de norm met 1,5 keer toegestaan. Artsen raden aan om melk- en witte chocolade te eten - niet meer dan 20 gram per dag.
Eet niet te veel vlees en varieer met (vette) vis, peulvruchten, ei en ongezouten noten. Beperk de zoutinname (zeker bij een hoge bloeddruk) tot 6 gram. Bekijk tips om minder zout te eten. Het eten van veel vezels helpt het cholesterolgehalte te verlagen.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Uit dit overzicht blijkt dat chocolade en cacaoproducten die rijk zijn aan flavanolen, op de korte termijn een klein (2 mmHg) bloeddrukverlagend effect hebben, voornamelijk bij gezonde volwassenen .
Hoeveel chocolade moet ik eten? Voor de meeste mensen met diabetes is chocolade het beste te beperken tot een paar blokjes om te voorkomen dat de suikerspiegel te veel stijgt. Voor mensen met diabetes zonder gewichtsproblemen kan chocolade geschikt zijn om te eten voor het sporten.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Wanneer we genieten van onze maaltijden, gebruikt ons lichaam een deel van de calorieën voor energie. Maar wanneer we te veel eten, vooral in calorierijke lekkernijen, wordt het overschot opgeslagen als vet. Dit extra vet, met name rond de buik (visceraal vet), kan leiden tot obesitas, een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
Hydrateer: Drink veel water om overtollige suiker weg te spoelen en uitdroging te voorkomen . Hydratatie kan ook helpen om een opgeblazen gevoel of ongemak te verlichten. Beweeg: Doe wat lichte fysieke activiteit, zoals een wandeling maken of lichte rek- en strekoefeningen doen.
Als je stopt met chocolade eten krijg je geen ontwenningsverschijnselen.Dat is pijn in je lichaam van het niet eten van chocolade. Dus kan je niet echt aan chocolade “verslaafd” raken.
Deskundigen zeggen dat de aanbevolen "dosis" ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g is. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën . Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën. Ter vergelijking: als u een middelgrote rauwe appel eet, krijgt u slechts 95 calorieën binnen.
Houd chocolade uit het zicht, zodat je er niet naar grijpt . Houd in plaats daarvan gezondere snacks bij de hand. Eet kleinere repen - bijvoorbeeld uit een verpakking met een leuk formaat - in plaats van repen van normaal formaat. Vermijd het eten van chocolade doordeweeks, zodat je het in het weekend als beloning kunt eten (maar niet te veel!).
Veelvoorkomende klachten zijn dorst, vaak moeten plassen, je extreem moe voelen of wazig zien. Dit noemen we symptomen van diabetes. Bij diabetes type 1 kunnen deze snel opkomen. Bij diabetes type 2 onstaan klachten meestal geleidelijk(er) en kunnen ze minder opvallen zijn.
De huidinfectie die het meest voorkomt bij diabetes is een infectie veroorzaakt door de gist Candida albicans. De infectie manifesteert zich in de mond, huidplooien, nagelriemen en in en rond de vagina en komt het vaakst voor tussen de middelvinger en de ringvinger van de handen.
Zelftesten voor diabetes zijn niet zo betrouwbaar
Er zijn ook zelftesten voor diabetes te koop via internet of bij een apotheek of drogist. Maar artsen waarschuwen voor deze zelftesten, omdat de uitslag niet altijd even betrouwbaar is. Zo kun je toch diabetes hebben, al wijst de zelftest uit van niet.