Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
Suiker. We blijven even in de zoete hoek met suiker, want ook suiker bederft niet. Daarbij maakt het niet uit of het om witte, kristal- of poedersuiker gaat. Suiker kan helaas wel gaan klonteren of beestjes aantrekken, maar dat is makkelijk te voorkomen met een luchtdichte pot.
'Vaak zijn er ook andere conserverende factoren die ervoor zorgen dat het eindproduct bij een lager suikergehalte niet gaat bederven. Zo is jam verhit, zodat bacteriën gedood worden. ' Ook het zuurgehalte in fruit en het maagsap van de honingbij werkt conserverend.
Omdat kristalsuiker geen toevoegingen kent, is het onbeperkt houdbaar. Bruikbaar blijft het ook onbeperkt, zolang u het op een droge plaats bewaart.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Suiker bevat geen (nauwelijks) water. Bacterieen en schimmels kunnen zich dan dus niet vermenigvuldigen. Zaak is wel de suiker afgesloten te bewaren.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Basterdsuiker bestaat uit zuivere kristalsuiker en is daardoor onbeperkt houdbaar.
Suiker kun je dus het beste in een luchtdicht afgesloten pot bewaren bij amertemperatuur. Bij voorbeeld van glas met deksel. De koelkast of de vriezer worden afgeraden, omdat beiden erg vochtige omgevingen zijn. Door vocht kan de suiker muf gaan ruiken, en dan kun je het beter weggooien.
Veel toegevoegd zout of suiker onttrekt vocht aan het voedsel. Micro-organismen kunnen dan nauwelijks groeien. Hierdoor zijn producten als jam (door suiker) of droge worst (door zout) lang houdbaar.
De ketjap blijft twee maanden na THT en mogelijk langer goed (Als het er nog goed uitziet). Als er geen datum vermeld is, dan blijft de kwaliteit na de aankoopdatum ongeveer drie jaar goed. Daarna verslechtert deze langzaam, maar de kans op echt bederven is klein.
Suiker bewaar je op een koele en droge plek. Verder kun je suiker in een goed afgesloten pot bewaren of in een zak die je goed afsluit. Als de bruine suiker al hard is geworden, dan zijn er verschillende manieren om bruine suiker zacht te maken. Je kunt suiker zacht houden door marshmallows in de suikerpot te stoppen.
' Rijst kan ook prima twee maanden na de THT-datum nog worden gegeten, dat is afhankelijk van nevenfactoren zoals hoe het is bewaard en uit welke partij het komt.”
Poedersuiker is niet aan bederving onderhevig en dus onbeperkt houdbaar. Wel adviseren wij u om poedersuiker op een droge plek te bewaren.
Bij snoepjes die suiker bevatten moet je rekening houden met een houdbaarheid van 18 maanden. Bij snoepjes die geen suiker bevatten kun je de snoepjes ongeveer 12 maanden bewaren. Dit zijn richtlijnen en hangt natuurlijk van de datum af die als THT-datum op de verpakking staat.
Je lichaam heeft voedsel nodig om in leven te blijven. Eiwitten, vetten en koolhydraten uit voeding bevatten – naast essentiële bouwstoffen – ook calorieën die de energie leveren om ons lichaam draaiende te houden.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
De meeste mensen overleven nog geen vier dagen zonder water. Mensen die in hongerstaking zijn (maar nog wel water drinken) kunnen maandenlang overleven. Water is daarom veel belangrijker voor het lichaam dan voeding en mag daarom niet ontbreken op je lang houdbaar voedsel lijst.