Hoe lang kun je stamppot zuurkool bewaren? Ingevroren stamppot zuurkool, maar dat is ook van toepassing op de ingevroren rauwe variant, is tot maximaal 12 maanden houdbaar. Dit gerecht is overigens niet geschikt om na ontdooien opnieuw in te vriezen. Daardoor kan de smaak minder lekker worden.
Zo heb je bijvoorbeeld wortelstamppot, andijvie, zuurkool, boerenkool, prei en spinazie. Een groot deel van deze stamppotten kunnen prima ingevroren worden. Aardappels kunnen doorgaans niet zo goed tegen invriezen, tenzij je ze pureert; wat het geval is bij stamppot.
Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed. Een handige tip: schrijf op een etiket wanneer je de stamppot hebt ingevroren.
Wat anders is het als je stamppot zuurkool hebt gemaakt. Dit kan in de koelkast maximaal 2 dagen bewaard worden, mits het goed afgedekt is. Overigens kun je stamppot zuurkool ook invriezen, dat is dan ook 12 maanden houdbaar.
Opwarmen. Nadat de aardappelpuree is ingevroren, moet hij op den duur wel weer worden opgewarmd. Idealiter laat je de puree ontdooien in de koelkast, een a twee dagen van tevoren. Warm de puree vervolgens in een pan, de oven, slowcooker (op de laagste stand in ongeveer twee uur) of magnetron (regelmatig roeren).
Absoluut! Zowel gekookte, rauwe alsook gerechten met spruitjes kun je eenvoudig langer in de koelkast of vriezer bewaren. In de koelkast blijven ze enkele dagen houdbaar terwijl je in de vriezer de houdbaarheid maandenlang kunt verlengen.
Kun je rauwe zuurkool invriezen? Ja, dat kan. Ook kunt U een bereide maaltijd met zuurkool invriezen.
Zuurkool opbakken is typisch Nederlands. Niet alleen eten we graag de restjes uit de koelkast, maar bij stamppotten maken veel mensen extra veel stamppot. Want iedereen weet dat de stamppot de volgende dag als je het opbakt, nog lekkerder is. En het opbakken is vele malen lekkerder dan opwarmen in de magnetron.
Zuurkool is ontzettend voedzaam en gezond. Het bevat de gezonde probiotica en vitamine K2 en veel andere voedingsstoffen. Het eten van zuurkool kan je weerstand helpen versterken, je spijsvertering verbeteren, je risico op bepaalde ziektes verminderen en het kan je zelfs helpen bij het afvallen.
Een zuurkoolschotel kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de ovenschotel langer bewaren, dan kun je 'm, eventueel in porties, invriezen. In de vriezer is de schotel 3 maanden houdbaar.
Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Nitrieten zijn slecht, dus beter gewoon niet doen.
Puree kun je perfect in porties invriezen! Ook ontdooien en terug opwarmen gaat gemakkelijk. Haal de puree de avond voordien uit de diepvries en laat hem in de koelkast ontdooien. Ik warm de puree op in een bodempje warme melk, op een zacht vuurtje.
Bewaar zuurkool koel en het liefst in het donker. Een geopende verpakking zuurkool kun je nog ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren. Restjes gekookte zuurkool kun je in een afgesloten bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Rookworst invriezen is zeker mogelijk. Zowel rookworst die alleen nog verwarmd hoeft te worden als rookworst die nog gegaard moet worden, kun je goed invriezen. Als je de rookworst op de juiste manier verpakt, kan de worst tot wel 3 maanden houdbaar blijven in de diepvries.
Stamppot boerenkool bewaren doe je in de koelkast of in de vriezer. Bij kamertemperatuur is het vaak slechts een kwestie van uren, voordat de stamppot ietwat anders gaat smaken. In de koelkast kun je deze stamppot nog 1 tot 2 dagen bewaren, ingevroren in de diepvriezer, tot wel 3 maanden.
Als je de schotel al eerder gemaakt had en nu gaat opwarmen zet je die afgedekt 20 minuten op 180 graden in de oven (hetelucht op 165) en daarna nog 15 minuten zonder de deksel voor 't krokante korstje. Eet smakelijk!
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Zoals zoveel kliekjes, kun je stamppot zo'n twee dagen in de koelkast bewaren. Gebruik hiervoor een goed afgesloten verpakking (zoals speciaal hiervoor gemaakte bewaarbakjes) en zorg dat je de stamppot binnen twee uur na het bereiden in de koelkast zet.
Om zuurkool iets milder van smaak te maken, kun je de kool voor gebruik even afspoelen onder de kraan. Maar hierbij was je helaas ook een deel van de voedingswaarde vitamines en het aroma eraf. Je kunt de zuurkool wat fijner snijden als je die te grof vindt.
Bewaren. Gereed zuurkool blijft maanden goed in een luchtdicht vat, onder de 15o C bewaard. Als u een hand zuurkool uit het vat heeft genomen, drukt u de rest weer onder het vocht.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Je kunt stamppot ook invriezen. Zorg er dan voor dat je het bakje goed dicht doet en binnen twee uur in de vriezer zet. Je kunt stamppot in de vriezer tot drie maanden bewaren. Ontdooi de stamppot eerst voordat je hem opwarmt in de magnetron.
Aardappelpuree invriezen: easy!
Laat de aardappelpuree eerst goed afkoelen (zo vermijd je dat hij gaat kristalliseren) en verdeel hem daarna in potjes. Door hem in porties in te vriezen kan je achteraf makkelijk de hoeveelheden opwarmen die je nodig hebt.