Sigma heeft veel objectieven voor Nikon en er zijn er ook van Tamron, Tokina, Samyang en Zeiss. Nikon F (FX): Nikon F-lenzen zonder de aanduiding DX, voor de fullframe-spiegelreflexen van Nikon.
Sigma is een Japanse producent die verschillende lenzen levert voor spiegelreflexcamera's van bijvoorbeeld Nikon, Canon, Sony, Pentax of Olympus.
Deze is verdeeld in FX en DX. De FX lenzen zijn geoptimaliseerd voor full frame spiegelreflexcamera's van Nikon. Omdat deze lenzen voor het grootste formaat sensor gemaakt zijn, gebruik je ze ook op een camera met een kleinere APS-C sensor.
Tamron lenzen zijn er voor de verschillende camera merken (Canon, Nikon, Sony) te koop. Zo kan je bijvoorbeeld voor een Nikon camera een Tamron lens kopen met een Nikon bajonet zodat hij op jouw Nikon camera past.
Het formaat van de FX-sensor biedt daardoor een grotere gevoeligheid en minder ruis. Een DX-sensor is tweederde van het formaat van een FX-sensor en is 24 mm x 16 mm groot. Met de DX-sensor kunnen er lichtere en kleinere camera's worden gemaakt die nog steeds een erg hoge beeldkwaliteit hebben.
De afkorting AF-S staat voor Auto Focus Silent oftewel stille automatische scherpstelling en geeft aan dat het objectief over deze functionaliteit beschikt. Voor deze stille scherpstelling zijn ze uitgerust met een SWM (Silent Wave Motor).
Deze aanduiding heeft niets te maken met de cropfactor van je camera. Het is gewoon het echte brandpunt van het objectief. f/2.8-4 is de aanduiding van het diafragma van de grootste opening op de twee uiterste brandpunten. Bij 16 millimeter heb je een maximaal open diafragma van f/2.8 en bij 80 millimeter is dat f/4.0.
EF-S staat voor Enhanced Focus - Small image circle. Dit is een benaming voor de vatting van Canon spiegelreflexcamera's met APS-C sensor. EF-S lenzen hebben een kleinere vatting dan EF lenzen en passen alleen op APS-C formaat sensoren. Je herkent de EF-S vatting aan het witte vierkantje op de lens en op je camera.
Als je serieuzer aan de slag wilt met fotograferen of filmen, kies je een systeemcamera. Maar niet elke lens (of objectief) past op elke camera. Het systeem dat je kiest bepaalt welke lenzen en andere accessoires je er later bij kunt kopen.
Veelzijdige kit met twee objectieven. De kit bestaat uit de D7200-camera, een vast-brandpunt-objectief, de AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G, en een zoomobjectief, de AF-S DX NIKKOR 18–105mm f/3.5-5.6G ED VR. Het lichtsterke vast-brandpunt-objectief van 35 mm produceert beelden met prachtig onscherpe achtergronden.
Sigma Contemporary: betaalbaar én goed
De Sigma Contemporary-serie bevat betaalbare lenzen voor ieder beeldmaker. Ze bieden een uitstekende balans tussen beeldkwaliteit en draagbaarheid en hebben een vriendelijk prijskaartje. Mooi als je bijvoorbeeld licht bepakt op reis gaat met je camera.
De camera selecteert automatisch AF-S als het onderwerp stilstaat en AF-C als het onderwerp beweegt.
De afkorting OS staat voor Optical Stabiliser. Dit betekent dat er beeldstabilisatie in het objectief is ingebouwd waardoor bewegingsonscherpte en trillingen worden gecompenseerd.
ED-glas: een essentieel onderdeel van NIKKOR-teleobjectieven
Nikon heeft ED-glas (Extra lage Dispersie) ontwikkeld om de productie mogelijk te maken van lenzen die een superieure scherpte en kleurcorrectie bieden doordat chromatische aberratie tot het minimum wordt beperkt.
Het korte antwoord (voor Nikon) is eenvoudig: ja, dat kan! Echter, standaard zal een fullframe (FX) body standaard terugschakelen naar het DX-formaat als de body constateert dat er een DX lens gemonteerd is. Aangezien je dan maar ongeveer 43% van je grote dure FX-sensor gebruikt, is dat ongetwtijfeld niet wat je wilt.
Hoeveel zoom is nu een 200mm? Kort gezegd, nul keer zoom. Het is immers een vast brandpunt, en geen zoom lens. Bijvoorbeeld een 70-200mm is 200 delen door 70, en dat is 2,85x zoom.
Want je 300mm lens wordt zo 'ineens' 450mm. Maar ditzelfde effect pakt negatief uit als je in het groothoekgebied wilt fotograferen. Want je 24mm lens wordt nu 36mm. Dus om de 28mm normale groothoek uit te komen, zoals hierboven uitgelegd, moet je al een 18mm lens gebruiken.
Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand. Denk hierbij aan lenzen van minimaal 400mm of meer.
Een lens tussen de 50mm en de 200mm is perfect voor het maken van portretten omdat er dan bijna geen vertekening optreedt. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het model af moet staan voor je compositie. Daarom is het soms handiger om een lens uit te kiezen waarbij je niet te ver weg hoeft te staan.