Je kunt geschoren schapenwol reinigen door hem te wassen. Dit kan met de hand of in de wasmachine. Met de hand is een arbeidsintensiever proces. Het vergt enkele handwasjes om al het vuil eruit te weken.
Waarom je de vacht niet in de wasmachine moet doen: Je wast het natuurlijke wolvet eruit, hierdoor verliest de vacht zijn natuurlijke vuilafstotende werking. De lederen achterkant zal nooit meer zo zacht zijn als bij aankoop. Als de lederen achterkant hard wordt kan je het niet meer soepel krijgen.
Lanoline houdt ook stof, zand en veel kleine rommeltjes vast, die eenvoudig uit de wol te wassen zijn. Week de wol in een grote kuip of teil met handwarm water en een flinke scheut (biologisch) afwasmiddel. Voeg eventueel wolwasmiddel of een ander vloeibaar wasmiddel toe om de schapengeur te laten verdwijnen.
Zo kan je een schapenvacht wassen op de hand of in de machine op een wolwasprogramma van 30 graden. Handwas: – Gebruik een ecologisch wolwasmiddel of wolwasmiddel speciaal ontwikkeld voor het wassen van een schapenvacht bijvoorbeeld ons wasmiddel schapenvacht van Heitmann.
Het wassen van wol
Maar de vlek vochtig met water en wrijf daarna voorzichtig met de zeep over de vlek. Spoel de vlek met (koud) water en dep hem droog. Laat het artikel (liefst liggend) drogen, niet bij een warmtebron.
Was wol niet op een koud programma
Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Niet koud wassen
Van (te) koud leidingwater 'schrikken' de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora. Andere wolsoorten kun je wassen op 30 of 40 graden.
Als je het goed doet is het wassen niet slecht voor wollen kleding en ook is het wassen van een wollen trui niet moeilijk. Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Gebruik een (beetje) wolwasmiddel.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Door schapenwol in de tuin te gebruiken, help je de planten enorm in hun groei. De wol wordt afgebroken door het bodemleven. Hierbij ontstaat waardevolle compost, waar bloemen en planten weelderig van gaan groeien. Het mooie aan schapenwol is dat het heel geleidelijk wordt afgebroken.
30°C of 40°C is ideaal voor wol. Hiermee wordt het dekbed goed schoon en krimpt het niet. Kies altijd voor een speciaal wolwasmiddel zodat het dekbed in optimale conditie blijft en niet beschadigd raakt. Zorgt ervoor dat wol helemaal droog is voor het weer wordt gebruikt, dit is het lastigste omdat wol vocht vasthoudt!
Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief. Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Mijn schapenvacht heeft een sterke geur
In dit geval kunt u de vacht het beste af en toe buiten laten luchten. Laat een vacht het liefst luchten bij een hoge luchtvochtigheid zoals mist, maar niet in de regen. De geur wordt altijd na een aantal weken vanzelf minder!
Leg de vacht een tijdje met de haarkant in de droge sneeuw en klop de vacht vervolgens uit. (De leerkant niet nat laten worden met bijvoorbeeld verse sneeuw). Na een tijdje kan de vacht wat vervilten. Om de vacht weer mooi en zacht te krijgen, kun je de vacht kammen met een geschikte borstel.
De prijs van een vacht varieert van €40 tot wel 200 euro. De prijs van een schapenvacht wordt vaak gebaseerd op de exclusiviteit van het schapenras en daarmee ook de exclusiviteit van het type vacht.
U kunt uw ruwe wol en merinowol met de wasmachine of met de hand wassen. Was uw wol bijvoorbeeld met gewoon wasmiddel voor wol en op de juiste temperatuur en laat het dan centrifugeren.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
Dat is best snel, maar wol slorpt veel water op en het is belangrijk om wol in de machine zo droog mogelijk te zwieren. Als er te veel water in een wollen kledingstuk achterblijft kan het zijn vorm tijdens het drogen verliezen.
Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went. Centrifugeren doe je op max. 600 toeren.
De wollen truien die nu gemaakt worden kunnen zeker in de wasmachine. Zorg wel dat je die op een 30-graden programma speciaal voor wol doet. Dit programma behandelt je wollen kleding namelijk heel voorzichtig. Gebruik een vloeibaar wasmiddel samen met een klein beetje (neutrale) wasverzachter.
Wol kun je het beste op een zo hoog mogelijke stand centrifugeren, om de kleding zo droog mogelijk te maken. Wol kun je echter ook nog steeds gewoon met de hand wassen. Hiervoor is het aan te raden om koud of lauw water te gebruiken, omdat de wol anders wordt aangetast.
Temperaturen hoger dan 30º zijn een no-no en gebruik alleen het WOLWAS programma op je wasmachine. Dus niet het normale 30 graden programma. Niet hoger dan 600 toeren centrifugeren.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
De lanoline heeft een vuilafstotende en bacterie werende werking en maakt de wol zelfreinigend. Om deze reden wordt vaak dus ook aangeraden om wollen kleding niet te vaak te wassen, want even luchten is al voldoende. De zelfreinigende eigenschap maakt wol uitermate geschikt voor pantoffels.