In ieder geval is het serveren van rode wijn op 'kamertemperatuur' achterhaald: de huidige kamertemperatuur ligt in Nederland zo rond de 20 graden Celsius, of bijvoorbeeld zo'n 22 graden bij de koukleum thuis. Dit is niet de ideale bewaartemperatuur én drinktemperatuur van een rode wijn.
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Drink een wijn dus nooit tè koud, want de wijn wordt hard en je ontneem jezelf een mooie smaakbeleving. Anderzijds: hoe warmer je de wijn serveert, hoe logger de wijn wordt. Minder zuren, meer tannines, alcoholischer, maar ook voller, ronder en zachter.
Rode wijn wordt in veel gevallen ongekoeld en dus te warm gedronken. De gemiddelde Nederlander ervaart een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius als aangenaam. De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 17 - 19 graden Celsius.
Het is echter wel belangrijk om je wijn niet langer dan drie maanden in de koelkast te bewaren, aangezien dit de smaak zal aantasten. Twee dagen tot een week in de koelkast kan echter wel prima." Maar ook wijnkoelers kunnen uiteraard gebruikt worden om je wijn te koelen.
Temperatuur van rode wijn
Rode wijn bewaar je bij voorkeur op kamertemperatuur. Een gemiddelde kamertemperatuur is rond de 18 tot 21 graden celsius. Een rode Bordeaux wijn kun je perfect bewaren bijvoorbeeld op een kamertemperatuur van 18 tot 21 graden.
Wijn bewaren op keldertemperatuur
De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en de 14 graden. Dit gegeven komt van de echte goede, natuurlijke wijnkelders, waar de temperatuur in de zomer een graad of 14 zal zijn en in de winter rond de 10 graden.
Serveer je een witte wijn te koud dan zal de geur en smaak minder goed aanwezig zijn. Is een rode wijn te warm dan kan het aanwezige fruit bijna als gekookt overkomen en de alcohol als branderig. Het is dus belangrijk om hiervoor op te passen. Veel mensen serveren een rode wijn op kamertemperatuur.
Temperatuur beïnvloedt de geur en smaak van wijn. Bij de juiste temperatuur zijn de aroma's, zuur, zoet en hetalcoholpercentage in balans. Is wijn te warm, dan verliest de wijn zijn fruitigheid en komt vooral de alcohol sterker over.
Rode wijn een langere tijd bewaren doet u het best bij een constante temperatuur tussen de 10 °C en 14 °C met een hoge luchtvochtigheid tussen de 55 en 75 procent. Belangrijk is ook dat de ruimte donker is en geurvrij. Sterke geuren kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor de wijn.
Wikkel de fles, als een mummie, in een paar velletjes nat keuken papier, gaat het nog sneller. Maar let op, zet je wekker. Want je witte of rosé wijn moet je daar niet langer dan 15 minuten laten liggen. Een rode wijn niet langer dan 5 minuten.
Tip 2: let op de temperatuur
Het belangrijkste in de constante: wijn houdt niet van temperatuursprongen. Weet ook dat bevriezen niet aan te raden is, de stop zou uit de fles kunnen geduwd worden, of de fles zou kunnen barsten. En na een tijdje boven 25°C geraakt wijn ietwat 'gekookt', houd daar rekening mee.
Allereerst dient u de wijn bij een juiste temperatuur te bewaren. Bewaar uw wijn in een ruimte die een stabiele temperatuur heeft. Temperatuurschommelingen beïnvloeden de staat van de wijn negatief. Leg uw wijn dus niet in de schuur waar het overdag warm wordt en 's nachts juist vriest.
Wijn invriezen is mogelijk maar de wijn zal wel wat aan smaak verliezen. Dat moet je dus niet doen om een volgende keer een glaasje wijn te kunnen drinken. Wel kun je ontdooide wijn nog prima gebruiken om mee te koken.
Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken! Vergeet een fles wijn niet uit de vriezer te halen, want bij te lang invriezen kan het zijn dat de fles knapt door het uitzetten van de vloeistof!
De juiste bewaartemperatuur
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Er zijn veel factoren betrokken bij het bederven van wijn, en geen definitieve temperatuur zal een wijn bederven. Maar wijn kan het beste worden bewaard tussen 53-57˚F wanneer bedoeld om te verouderen, en temperaturen kunnen variëren van midden 40 tot midden 60 voor service, afhankelijk van de wijn.
Rode wijn. Rode wijn moet altijd op een donkere en koele plek worden bewaard, zowel voor het openen van de fles als erna. Als de fles open is, blijft deze drie tot vijf dagen goed. Een lichte rode wijn zoals een pinot noir heeft weinig tannine.
Deze temperatuur is de ideale temperatuur om bijvoorbeeld uw yoghurt en uw groenten vers te houden, maar kan wel iets te laag zijn voor uw wijn. U kunt de wijn daarom al iets langer vóór het serveren uit de koelkast halen, zodat de wijn niet meer op koelkasttemperatuur, maar iets warmer is op het moment van drinken.
De juiste temperatuur is doorgaans 16 tot 18 graden.
Gemiddeld kost een wijnkoelkast tussen de €300 en €1500 euro. De kosten variëren door de verschillende type wijnkoelkasten. Een wijnkoelkast met 1 temperatuurzone is bijvoorbeeld goedkoper dan een wijnkoelkast met 2 zones.