In de loop van het eerste jaar ontwikkelt de sluitspier zich verder. Daardoor verdwijnt de reflux vanzelf als ze twaalf tot veertien maanden oud zijn. Behandeling is niet nodig. Bij verborgen reflux komt voeding ook omhoog, maar spuugt de baby het niet uit.
Tijdens het eerste jaar wordt de sluitspier tussen de slokdarm en de maag steeds sterker. Daardoor neemt de kans op reflux, hoe ouder je baby is, steeds meer af. De meeste klachten verdwijnen helemaal tijdens het eerste levensjaar.
Het verdwijnt bij meer dan 90 procent van de zuigelingen spontaan na 12 tot 14 maanden. Regurgitatie moet dus niet behandeld worden. Gastro-oesofageale reflux (GOR) is de terugvloed van maaginhoud in de slokdarm met of zonder regurgitatie en spugen.
Reflux bij baby's ontstaat meestal doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Ook een plotselinge verslapping van het sluitspiertje kan bij baby's de oorzaak zijn van het terugstromen van de maaginhoud.
Reflux kan erger worden door andere klachten, zoals spruw, darmkrampen, verstopping of een oorontsteking. Wat kan ik zelf doen? Je kunt je baby helpen op twee manieren: met voeding en met houding.
Voedingsmiddelen die de aanmaak van maagzuur bevorderen of zorgen voor ontspanning van de onderste sluitspier van de slokdarm worden best vermeden. Denk aan vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt ... Roken of alcohol drinken wordt afgeraden.
Mensen bij wie de slokdarm jarenlang (chronisch) teveel wordt blootgesteld aan zure reflux kunnen een Barret slokdarm ontwikkelen, waarbij de slokdarm deels is bekleed met ander weefsel. Dit geeft een licht verhoogde kans op slokdarmkanker.
Typische symptomen
Brandend maagzuur (pyrosis), een branderig gevoel achter het borstbeen, is het belangrijkste symptoom. Van de mensen met reflux heeft 75% er last van. Brandend maagzuur voel je typisch na een maaltijd of wanneer je ligt.
In je hersenen en lichaam staat alles met elkaar in verbinding. Hierdoor kun je bij stress, naast maag- en darmklachten, ook ongemak in je slokdarm ervaren. Een niet goed functionerende spijsvertering verstoort de aanmaak van maagzuur en kan leiden tot een brandend gevoel in de buurt van het borstbeen.
Reflux of verborgen reflux is een kwaaltje dat veel voorkomt bij baby's. Gelukkig is het iets dat vanzelf weer overgaat, en in de meeste gevallen is het geheel onschuldig.
Een kleine aanpassing van de leefstijl kan namelijk al helpen om maagklachten te verminderen. Daarnaast kunnen problemen aan de maag ook vanzelf overgaan en is het dus niet direct nodig om medicijnen te slikken.
Sommige baby's kiezen er juist voor om niet vaak te drinken. Zij nemen liever maar af en toe een erg grote maaltijd, geven daarna wel een beetje over, maar hebben voor de rest minder last. Probeer je als mama dan in te grijpen en vaker te voeden, dan zal het reflux probleem bij deze baby's juist erger worden.
Artsen noemen het reflux. Spugen is normaal en komt meerdere keren per dag voor bij gezonde baby's. Meestal heeft je baby hier geen of weinig last van. Spugen komt even vaak voor bij baby's die borstvoeding krijgen als bij baby's die flesvoeding krijgen.
Reflux ontstaat meestal door een zwakke sluitspier aan de maagingang. Het maagzuur kan hierdoor vanuit de maag terugvloeien in de slokdarm. Geeft een brandend gevoel in het bovenste gedeelte van de buik. Brandend gevoel kan uitstralen naar de borst tot in de keel en nek.
Bij verborgen reflux komt de maaginhoud ook omhoog, maar geeft de baby de voeding niet terug. De melk komt tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Omdat de baby niet spuugt, is het soms lastig om verborgen reflux op te merken, terwijl baby's hier wel degelijk last van kunnen hebben.
Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Anti-reflux medicatie
Proton pomp inhibitor (PPI), zoals omeprazole (Losec®), rabeprazol (Pariet®), pantoprazol (Pantozol®) en esomeprazol (Nexium®) is het meest krachtige medicijn dat de maagzuurproductie doet afnemen met een snellere verbetering van reflux-klachten.
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.
De beste manier om het branderige gevoel te verminderen is het innemen van rauwe honing. De kleverigheid van honing zorgt namelijk voor een extra beschermlaagje over het maagslijmvlies, waardoor de zure oprispingen afnemen. Daarom is honing nuttig bij de behandeling van maagklachten.
Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd. Groente en fruit kun je ook goed eten bij maagzuurklachten.
Stimulerend effect op de maagsappen
Tevens zorgt gember voor neutralisatie van de zuurgraad in contact met de maagsappen. Daardoor zal het verteringsproces beter verlopen. Gember zal problemen als brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, gastritis, maagzweer en reflux verzachten.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Mensen met reflux krijgen gewoonlijk de raad hun eetgewoonten aan te passen (zuinig zijn met koffie, thee, chocolade, gefrituurde vettige waren, sterk gekruid voedsel en alcohol) in combinatie met een voorschrift voor maagzuurremmers.