Een quick ratio onder 1 deugt niet. De kortlopende activa zonder de voorraden volstaan niet om aan de korte termijn schulden te voldoen. Als men dit niet oplost kan het bedrijf vroeg of laat in problemen komen.
De quick ratio is een kerngetal dat de verhouding tussen de vlottende activa (je bedrijfskapitaal) en vlottende passiva (het kort vreemd vermogen) aangeeft, waarbij je de voorraad goederen buiten beschouwing laat.
De quick ratio laat zien of je bedrijf op dit moment in staat is om de vorderingen van je crediteuren te betalen. Het berekent in hoeverre je beschikt over direct beschikbare liquide middelen om onmiddellijk de schuldeisers te kunnen betalen.
Een quick ratio boven de 1 wordt over het algemeen gezien als veilig. Dit betekent namelijk dat de kortlopende schulden voldaan kunnen worden met de liquide middelen.
De quick ratio is betrouwbaarder dan de current ratio, omdat de voorraad niet altijd snel om te zetten is in geld. De quick ratio wordt gebruikt als: Er weinig of geen voorraden zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij dienstverlenende bedrijven.
Een quick ratio boven de 1 wordt over het algemeen beschouwd als veilig. Dit betekent namelijk dat je als ondernemer je kortlopende schulden kunt voldoen met de liquide middelen. Je bent hiervoor niet afhankelijk van je voorraden.
Current ratio.
Is de uitkomst hiervan hoger dan 1, dan wil dat zeggen dat er op korte termijn voldoende 'liquiditeit' is om aan de korte schulden te voldoen. Een uitkomst lager dan 1 kan leiden tot liquiditeitsproblemen.
Als de som van de vlottende passiva groter is dan de som van de vlottende activa, beschikt je onderneming over een negatief netto werkkapitaal. Dit betekent dat een deel van het kortlopend vermogen (vlottende passiva) wordt ingezet voor de financiering van de vaste activa.
Meer liquide middelen aanhouden
Een goede manier om de quick ratio te verbeteren is het aanhouden van meer liquide middelen. Dit betekent dat je meer geld op je bankrekening zou moeten bewaren, zodat je alle kortlopende schulden direct kunt aflossen.
Wat is een goede liquiditeit? Een current ratio van 1,5 wordt als goed beschouwd. Bij een current ratio van 2 of hoger is het bedrijf absoluut veilig op vlak van liquiditeit. Voor de quick ratio geldt een uitkomst van 1 of hoger als goed.
Wat is een goede solvabiliteit? Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen 25% en 40% wordt als gezond beschouwd.
Ratio is de verhouding tussen twee getallen. Het berekenen van een ratio kan vergelijkingen eenvoudiger maken.
In de wiskunde is de verhouding (ratio) tussen twee grootheden het quotiënt ervan. Soms wordt een speciale schrijfwijze gebruikt met behulp van een dubbele punt. Als het quotiënt bijvoorbeeld 3 is wordt dit genoteerd als 3:1 en uitgesproken als 3 staat tot 1 of 3 op 1.
Deze ratio geeft de mate waarin het kort vreemd vermogen terugbetaald kan worden aan schuldeisers. Schulden moeten uit de vlottende activa betaald kunnen worden. De current ratio bereken je daarom door middel van deze formule: current ratio = vlottende activa / kort vreemd vermogen. De ratio moet boven de 1 liggen.
Gouden Balansregel: vaste activa financieren met langlopend vermogen. Volgens de Gouden Balansregel moet de looptijd van de bezittingen op de balans in hoge mate gelijk zijn aan de looptijd van het vermogen op diezelfde balans.
Solvabiliteit of solvabiliteitsratio is de verhouding van je eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen. Deze verhouding geeft aan of je onderneming de schulden op lange termijn kan voldoen. Het heet ook wel buffervermogen. Het eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en schulden van je bedrijf.
Een schuldgraad boven de 100% is een slecht teken. Er is dan meer vreemd vermogen dan eigen vermogen in het bedrijf. Een gezondere situatie is een schuldgraad onder de 100%.
Het netto werkkapitaal wordt berekend als het verschil tussen het bruto werkkapitaal en de kortlopende vorderingen. Ofwel: de vlottende activa minus de vlottende passiva. De omvang van het netto werkkapitaal kan dus positief, negatief of nul zijn.
Voor gezonde ondernemingen is een negatief werkkapitaal juist een teken van kracht. Supermarkten betalen hun crediteuren wanneer de betreffende voorraad allang is verkocht. Consumenten rekenen bovendien direct af. Supermarkten en ook AirBNB, Booking en Uber hebben daardoor weinig handelsdebiteuren.
Een andere manier om inzicht te krijgen in uw werkkapitaal, is het uitrekenen van uw current ratio en quick ratio. Voor de current ratio worden alle vlottende activa gedeeld door alle vlottende passiva. Ligt het getal hoger dan 1, dan zit u doorgaans goed.
De meest gebruikte ratio's zijn de liquiditeitsratio, de solvabiliteitsratio en de rentabiliteitsratio. Ze kunnen berekend worden met gegevens uit de balans en de winst- en verliesrekening. Vlottende activa zijn zaken die binnen één jaar in geld omgezet kunnen worden. Ook liquide middelen (geld) vallen hieronder.
Op deze pagina leggen we de vier belangrijkste kengetallen: werkkapitaal, liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit uit. Daarnaast leggen we zo goed mogelijk uit hoe je deze kerngetallen uitrekent en geven we enkele praktische tips om dit te verbeteren.
Bij kengetallen onderscheiden wij de volgende kengetallen: Liquiditeit, het vermogen om korte schulden af te betalen. Solvabiliteit, het vermogen alle schulden af te lossen. Rentabiliteit, het vermogen om inkomen te generen.
De current ratio geeft aan of er voldoende geld op de bank staat, of in kas is (liquiditeit) waarmee er op korte termijn betalingen kunnen doen. Liquiditeit geeft de mate aan waarin de onderneming in staat is op korte termijn haar schulden te kunnen voldoen (kortlopende schulden).