Oosterse papaver zal in het jaar van zaaien eerst alleen een flinke plant worden zonder bloemen. In de winter sterft de plant af maar overleven de wortels, deze kunnen goed tegen vorst. De jaren erna zal de plant steeds weer uitlopen en prachtig bloeien.
Bestel bij Tuinplant.nl
Hoewel iedere plant slechts 2 jaar leeft, is het bestaan van de klaproos in uw tuin toch gewaarborgd doordat deze zichzelf uitzaait. De uiteindelijke hoogte van de volgroeide plant is ongeveer 70 cm. De plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -30 graden Celsius verdragen.
Een klaproos is meestal rood en is iets kleiner dan een Papaver.De Papaver heeft groter blad en komt in meerdere kleuren in de natuur voor. Helaas kun je een klaproos of een papaver niet goed gebruiken in een boeket omdat ze na het plukken vrijwel meteen hun blaadjes laten vallen.
Afhankelijk van de soort en van de weersomstandigheden bloeien klaprozen van juni tot augustus. Zo kunt u de hele zomer lang genieten van deze opbeurende bloemen!
Papaver rhoeas is een eenjarige plant, wat betekent dat het al gelijk zal bloeien in hetzelfde jaar dat je het zaait. Zaaien in april is dus in juni al bloemen zien. Als je aan het einde van de zomer of in de herfst zaait, zal de plant pas groeien en bloeien in de lente daarop volgend.
Wanneer de klaproos plant uitgebloeid is kun je deze het beste meteen snoeien. Snoei de bloem en de steel tot ongeveer 5 cm van de grond. Hierna heb je grote kans dat de bloem in het nieuwe seizoen opnieuw gaat bloeien. Maar dit geldt alleen voor de vaste klaproos (de oosterse).
De verbouw van planten van de soort Papaver somniferum L., van een der soorten van het geslacht Erythroxylon is verboden.
Oosterse papaver onderhoud
Na een aantal jaren kunt u de planten vervangen. U kunt ze zelf vermeerderen door wortelstek. U neemt stukjes wortel van 5 tot 7 centimeter en plaatst ze in potgrond op een niet te koude of te warme plaats. De uitgelopen stekjes, kunt u in het voorjaar weer in de grond plaatsen.
De slaapbol of bolpapaver (Papaver somniferum) is eenjarig en is bekend om de zaadbol. De gedroogde zaden uit de bol zijn bekend als maanzaad. Ook opium wordt uit deze plant gewonnen. Klaprozen zijn prachtig om te zien, maar niet geschikt om te plukken.
Papaver orientale is een winterharde klaproos. Ze zijn er in veel soorten en kleuren. In tegenstelling tot de eenjarige papavers is Papaver orientale een vaste plant. Je zaait 'm in juni-juli.
Vanwege die penwortel wil de papaver liever niet verspeend en verplant worden. Als je toch in een tray wilt voorzaaien, zorg dan dat je de plantjes zo jong mogelijk met het hele (natte) kluitje in de grond zet, zodat de penwortel niet beschadigt.
De uiteindelijke hoogte van de volgroeide plant is ongeveer 80 cm. De plant is zeer winterhard (tot -30 graden Celsius)! De bloeitijd van de Oosterse Klaproos valt in de maanden mei tot juli. Er verschijnen dan felrode bloemen met een iets donkerder, paarszwart hart.
De papaver rhoeas bloeit in juni, juli en augustus en bereikt een hoogte van ong.70 cm.
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt haar ook gebruiken in de rotstuin en de stapelmuur.
De levenscyclus van de planten is vooral anders, de Papaver rhoeas en de slaapbol zijn eenjarig. Dit jaar zaaien is dit jaar bloei zien. De Oosterse klaproos is juist een vaste plant, die bloeit elk jaar behalve het eerste jaar.
De bloei houdt aan van begin mei tot en met juni, elk jaar. De Oosterse papaver waar wij de zaden van verkopen wordt zo'n 90 cm hoog en de bloemen zijn allemaal felrood van kleur. Ze hebben de zwarte vlekken in het midden van de bloem zoals de Oosterse papaver altijd heeft. In een zakje zitten zo'n 2000 zaadjes.
Het zaaien van klaprozen (papaver rhoeas) is heel simpel: je strooit de zaadjes uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Het beste moment om klaproos te zaaien is in de herfst of het vroege voorjaar. Om tot bloei te komen heeft het zaad namelijk koud temperaturen nodig.
Klaprooszaden kiemen het beste als ze eerst wat kou hebben meegemaakt, dus vroeg zaaien is beter dan laat. Klaproos zaden zijn klein en hoeven niet bedekt te worden met grond. Druk ze aan nadat je ze op de grond gestrooid hebt, dat is genoeg. Extra water na het zaaien is een goed idee bij droog weer.
Papaver somniferum
De planten worden gekweekt vanwege de bloemen. De papaver somniferum is makkelijk te zaaien in de volle grond. Papaver zaden kunnen vanaf september tot april geplant worden. Als er (strenge) vorst verwacht wordt, dan is het beter om pas in de vroege lente te zaaien.
Papavers kan je niet eten, maar je kan wel de zaden van een aantal papaversoorten eten. De zaden van papaver somniferum cultivars staan namelijk ook wel bekend als maanzaad wanneer je deze mengt met voedingsmiddelen.
Maar opium en opiumachtige stoffen (de opiaten) zijn nu vooral bekend als gevaarlijke verslavende middelen. Als onrijpe zaadbollen van de papaver worden ingesneden, komt er wit sap uit. Bij opvangen en drogen van dit witte sap ontstaan taaie brokken die bruin verkleuren: opium.
Het veroorzaakt kolieken, bloederige buikloop enz. Ze bevatten tal van alkaloiden en blauwzuurglycoside. Men moet oppassen met inkuilen, hooi en voordroog. Ook in die vorm blijven klaprozen giftig.
Papavers of in het Nederlands klaprozen kun je niet eten, ze horen niet bij de kruiden. Maar omdat klaprozen er zo prachtig uitzien en omdat ze waarschijnlijk na een aantal jaar vanzelf zullen verdwijnen worden ze nu gedoogd.
Opium is het ingedroogde melksap van de opiumpapaver of slaapbol (Papaver somniferum; 'somniferum' betekent 'slaap brengend'), dat een aantal alkaloïden bevat waarvan codeïne, morfine, noscapine en papaverine de belangrijkste zijn.
Papaver grondsoort en bodem
Welke grondsoort heeft de slaapbol papaver nodig? De slaapbol papaver groeit graag op een doorlaatbare grond. Het beste groeit de papaver op een grond die niet te lang nat blijft.