Oxazepam heeft een rustgevende werking op angst en onrust. Geen direct effect op de bloeddruk, maar je kunt je misschien wel voorstellen dat wanneer je angstig bent je hart sneller gaat kloppen/werken en zodoende de bloeddruk omhoog kan gaan.
Voorbeelden zijn amlodipine, barnidipine, diltiazem, felodipine, lacidipine, lercanidipine, nicardipine, nifedipine met vertraagde afgifte en verapamil. Alfablokkers maken de bloedvaten wijder. Het bloed kan beter doorstromen en de bloeddruk gaat omlaag.
Andere bijwerkingen zijn: verstopping, verhoogde eetlust en gewichtstoename, misselijkheid, braken, slikstoornissen, diarree, verminderde sexuele lust en huidreacties. Oxazepam kan een reeds aanwezige, maar nog niet bekende depressie, doen uitkomen.
Het incidentele gebruik van twee tot drie keer per maand van oxazepam is niet schadelijk en zal geen verslaving geven. Bij chronisch gebruik gedurende langere tijd (meer dan twee maanden dagelijks gebruik) bestaat er wel de kans op het optreden van afhankelijkheid en gewenning.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
Afkicken van oxazepam is echt niet zo eenvoudig. Zowel lichamelijk als psychisch heeft het middel zo'n invloed op je gekregen dat afkicken van oxazepam met verschijnselen als slapeloosheid, angst en hartkloppingen gepaard gaat.
Neem het tablet ten minste één uur voor het slapengaan in. Soms is oxazepam na acht uur slapen nog niet uitgewerkt. Je kunt dan nog een beetje suf zijn in de ochtend. De duur van de behandeling bij slapeloosheid varieert van enkele dagen tot twee weken, met een maximum van vier weken.
De normale dosis bedraagt 1-2 tabletten van 10 mg, 3 tot 4 maal per dag. Bij slaapstoornissen is de normale dosis 10 tot maximaal 50 mg, in te nemen tenminste 1 uur voor het slapen gaan. Men dient met de laagste dosering te beginnen, aangezien de kans op bijwerkingen toeneemt bij hogere doseringen.
Meestal is je bloeddrukwaarde in de middag hoger dan in de avond of ochtend. Meet je bloeddruk daarom altijd meerdere keren per dag, over verschillende dagen.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Uw bloeddruk daalt langzaam binnen 6 weken. Bij hartfalen merkt u dat u minder last heeft van benauwdheid en dikke enkels. Door het medicijn elke dag te gebruiken heeft u minder kans op hart- en vaatziekten. De eerste paar weken kunt u duizelig worden als u gaat staan.
Wanneer medicijnen nodig? Je arts beoordeelt de gemeten bloeddrukwaarden. Als je bovendruk boven de 180 is, krijg je vrijwel altijd medicijnen.Bij een bovendruk tussen de 140 en 180 is dit niet altijd het geval.
Langwerkende slaappillen
Langwerkende benzodiazepinen worden gebruikt voor problemen met doorslapen. Het duurt ongeveer een uur voordat ze werken en het effect houdt 8–12 uur aan. Langwerkende benzodiazepinen zijn: Oxazepam.
Oxazepam wordt voornamelijk gebruikt bij klachten met doorslapen en slapeloosheid. Oxazepam moet op een gecontroleerde manier gebruikt worden: bij verkeerd of langdurig gebruik kan lichamelijke en/of geestelijke gewenning, oftewel een verslaving, ontstaan. Daarom is oxazepam alleen verkrijgbaar op doktersrecept.
Oxazepam is een slaap- en kalmeringsmiddel. Het is een vrij sterk medicijn. Een dokter kan het voorschrijven als je last hebt van angst, spanning of slaapproblemen.
Oxazepam werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en kan epileptische toevallen voorkomen. Hierdoor verminderen ontwenningsverschijnselen, zoals angst, paniek, trillen, versnelde hartslag, zweten en slapeloosheid. U vermindert ook de kans op een epileptische aanval.
De aanbevolen onderhoudsdosering is: Volwassenen: 10 – 300 mg per dag Kinderen tot 6 jaar bij angst: 10 – 30 mg per dag Kinderen 6 jaar – 12 jaar bij angst: 10 – 40 mg per dag De dagdosering wordt zo nodig verdeeld over meerdere toedieningen per dag.
Die halfwaardetijd is een maat voor de snelheid waarmee de oxazepam na inname weer uit je lichaam verdwijnt. Dat dat bij oxazepam vrij snel gaat, is de reden waarom mensen oxazepam vaak meerdere keren per dag innemen (in jouw geval 3x per dag). Diazepam heeft een veel langere halfwaardetijd van tussen de 20 en 48 uur.
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.
Van deze middelen was fluoxetine het meest effectief: het middel gaf bij 62,9 procent van de patiënten een vermindering van 50 procent op de Hamilton Anxiety Scale. Daarmee was de SSRI de meest effectieve angstremmer, op afstand gevolgd door lorazepam.