De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
OSB klasse 2 platen zijn uitstekend geschikt voor binnen gebruik, in droge omstandigheden. De OSB klasse 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn daardoor geschikt voor beperkt vochtige omstandigheden en beschut buitengebruik.
OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%). Beide platen zijn geschikt voor constructieve en dragende toepassingen (vloeren, daken en wanden).
OSB platen zijn erg sterk: je krijgt ze niet gauw kapot. Dat is fijn, want daardoor zijn de platen naast milieuvriendelijk in de productie ook duurzaam in gebruik. De OSB platen gaan echt wel een tijdje mee en hoeven dus niet snel vervangen te worden. Wel zo fijn: OSB platen zijn in verhouding hartstikke goedkoop.
Houten OSB-platen verdubbelden al in prijs, en de verwachting is dat er een verdrievoudiging aankomt. De redenen zijn divers: het wereldwijde tekort aan containers, de blokkering van het Suez-kanaal door het schip Ever Given, en het regenseizoen in de productielanden.
OSB is goedkoper en kan prima gebruikt worden voor een dakbeschot. Underlayment is namelijk niet noodzakelijk voor een dakbeschot.
OBS platen waterbestendig
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Voor een schuur of overkapping wordt zowel Underlayment 18mm en OSB 3 platen toegepast. Underlayment heeft een mooier, gladder uiterlijk met houtstructuur. Let er wel op dat de platen droog blijven. Wanneer houten constructieplaten vochtig zijn en vochtig blijven, kan er op den duur schimmelvorming optreden.
OSB heeft grotere houtsnippers, waardoor deze platen over het algemeen een stuk sterker en buigzamer zijn. OSB is elastisch in de richting van de buitenste spanen. Daarbij komt ook nog eens dat OSB dikker is.
In principe wordt voor dakbeschot Douglas- en vurenhout gebruikt, uiteraard voorzien van een FSC of een PEFC kenmerk. Beide houtsoorten komen uit Europese aanbouw. Je kunt planken gebruiken, die als schroten in elkaar geleid worden of grote OSB of Undelayment platen.
Watervast en waterdicht multiplex is een fantastisch materiaal. Het is geweldig om buiten te gebruiken en het is resistent tegen verschillende weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, slijtage, e.d. Watervast multiplex werkt ook goed als ondervloer, omdat het vocht van de grond uit de vloer houdt.
Underlayment bestaat uit een oneven aantal kruislings verlijmde fineerplaten. Hierdoor werken de underlayment platen niet of nauwelijks onder invloed van vocht en droogte en trekken ze niet krom en gaan niet barsten of scheuren.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Een nadeel van OSB platen is dat ze hydroscopisch zijn. Dat betekent dat ze vocht aantrekken en opnemen. Dat is belangrijk om te weten wanneer u OSB hout wilt gebruiken, want zowel bij het transport als bij de opslag moeten de platen tegen regen en vocht beschermd worden om te voorkomen dat het hout vervormd.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca. 400 kg kunnen dragen. De doorbuiging is dan ca. 15 mm.
OSB platen worden veel gebruikt bij isolatietoepassingen. Omdat beide kanten geschikt zijn om te gebruiken wordt het veel gebruikt voor bijvoorbeeld het isoleren en aftimmeren van een zolder. Aan de ene kant kan het isolatiemateriaal bevestigd worden en aan de andere kant de dakspanten.
Is het erg als mijn haardhout nat regent? Voor het droogproces is het niet heel erg. Hout droogt van buiten naar binnen waarbij de sapstromen langzaam afsterven en drogen. Indien het hout nat regent, trekt het vocht enkel via de buitenkant iets in het hout.
Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen. De vochtigheid en elasticiteit (de werking) zal wel iets minder worden naarmate hout ouder wordt.
Deze OSB plaat wordt ook wel vezelplaat genoemd. Koop deze bij bouwmaterialengroothandel Gadero in 9 en 18 mm dikte. Voor daken en vloeren word doorgaans de 18 mm dikte gekozen.
Net zoals bij spaanplaat en multiplex kunt u OSB aflakken met een binnenlak in de gewenste kleur. Na het schilderen van OSB blijft de structuur zichtbaar, dus hier moet u wel van houden! Als u liever een wat strakker eindresultaat wilt, dan kunt u beter kiezen voor underlayment, spaanplaat of multiplex.
De goedkoopste variant is de OSB plaat. Daarnaast hebben we verschillende kwaliteiten Underlayment: Elliottis underlayment: 244 x 122 cm, dikte 9 t/m 18 mm en eventueel verkrijgbaar in messing en groef.
OSB platen schilderen is ook mogelijk als je OSB gebruikt als vloerafwerking. Hou er wel rekening mee dat je een verfsoort kiest die geschikt is om overheen te lopen. Een andere optie is dat je de vloer na het verven aflakt met een slijtvaste lak, zodat je er ook overheen kunt lopen.