Een netvliesloslating is aan de buitenkant van het oog niet zichtbaar. De opticien kan dat niet zien. Heeft u klachten die bij passen bij een netvliesloslating, dan zal de huisarts u verwijzen naar een oogarts. Om de diagnose te stellen, bekijkt de oogarts uw ogen met verschillende lenzen.
Een netvliesloslating kan vastgesteld worden door een oogarts die in het oog kijkt. Met behulp van een lensje en een felle lamp (oogspiegel of spleetlamp) kan het netvlies bekeken worden. Om het netvlies goed in beeld te brengen kan het nodig zijn om een contactglas tegen het oog te plaatsen.
De oogarts of optometrist kunnen onderzoeken of het glasvocht en het netvlies in orde zijn. Soms begint een netvliesloslating zonder vlekken of flitsen, maar dan merkt men vaak een uitval in het gezichtsveld (een soort gordijn).
Om te zien of glasvocht en netvlies in orde zijn dient er een onderzoek door de oogarts plaats te vinden. Soms begint een netvliesloslating zonder vlekjes en flitsen, maar merkt men een uitval van het gezichtsveld. Zolang het centrale deel van het netvlies niet heeft losgelaten, is de gezichtsscherpte meestal nog goed.
Wordt een netvliesloslating niet behandeld, dan leidt het tot slechtziendheid of blindheid. Er zijn meerdere symptomen die kunnen wijzen op een netvliesloslating: U ziet opeens vlekjes, spinnetjes, sliertjes en stipjes. Deze worden veroorzaakt door troebelingen in het glasvocht.
Het is belangrijk dat een netvliesloslating meteen wordt behandeld. Niet behandelen leidt tot slechtziendheid of zelfs blindheid van het oog.
Een glasvochtloslating doet geen pijn. Door een glasvochtloslating kan er aan het netvlies getrokken worden, waardoor je lichtflitsen kunt zien. Dit kan evolueren tot een netvliesloslating, waarbij er een schaduw zal verschijnen in het gezichtsveld, als een soort 'gordijn' waardoor je een deel van je zicht mist.
Behandeling netvliesloslating met vitrectomie. De behandeling van een netvliesloslating is operatief. We zullen in geval van een netvliesloslating bijna altijd een operatie adviseren omdat een netvliesloslating niet vanzelf herstelt en zeer vaak leidt tot blindheid.
Een netvliesloslating (ablatio retinae) komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen is het risico groter. Ook bijzienden, mensen die geopereerd zijn aan staar en mensen met netvliesloslating in de familie lopen meer risico.
Wil je als volwassene graag de opticien bezoeken voor een oogmeting en een nieuwe bril? Dan hoef je niet eerst naar de oogarts te gaan. De opticien is prima in staat om jouw ogen goed te onderzoeken en geeft bovendien altijd een accurate meting.
De eerste symptomen van netvliesloslating zijn lichtflitsen, uitval van gezichtsveld en slechter zien. In dit geval moet u met spoed een oogarts zien, lieft nog dezelfde dag. Snelle diagnostiek draagt bij aan een goed behandelresult.
Het netvlies ligt meestal netjes tegen de achterkant van uw oog aan. Het oog is verder gevuld met glasvocht. Als het netvlies loskomt van de wand noemen we dat een netvliesloslating of ablatio retinae. Dit is een ernstige oogziekte die kan leiden tot slechtziendheid of blindheid.
Als je bij netvliesloslating niet aan het oog geholpen wordt, kun je aan dat oog blind raken. Als er sprake is van glasvochtloslating kun je allerlei troebelingen zien zoals stipjes, vlekken en sliertjes. Deze worden mouches volantes (vliegende muggen) genoemd.
De hechtingen lossen na enige tijd vanzelf op. De roodheid en irritatie verdwijnen na verloop van tijd, dit kan enkele maanden duren. Pijnlijk oog en hoofdpijn Na de netvliesoperatie kunt u hoofdpijn hebben. Dit trekt meestal vanzelf weg.
Scheurtje in het netvlies
Het netvlies is een heel dun en teer laagje. Bij het loskomen van het glasvocht kan er op een zwakke plek een gaatje of een scheur in het netvlies ontstaan. Er kan dan water vanuit het glasvocht onder het netvlies lekken, waardoor het netvlies loslaat.
De operatie
De prik kan gevoelig zijn. Door de verdoving voelt u tijdens de operatie geen pijn. Ook kunt u tijdens de operatie uw oog minder bewegen.
Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool. Hierin ziten diverse vitaminen en bijvoorbeeld ook het antioxidant luteïne. Luteïne zorgt voor de aanmaak van macula-pigment, dat het netvlies beschermt. Daarnaast is het belangrijk om matig te zijn met alcohol.
Vitamines C kan je halen uit sinaasappels, gele paprika's, donkergroene groentes en bessen. Vitamine A zorgt er dan weer voor dat het netvlies licht omzet in elektrische signalen die naar de hersenen gestuurd worden. Deze zeer belangrijke vitamine kan je vinden in wortelen.
Lichtflitsen verdwijnen meestal weer vanzelf, hoewel ze soms bij snelle oogbewegingen of in het donker nog wel enige tijd gezien kunnen worden. Echter: bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen kunt u het beste weer binnen 24 uur contact opnemen met de huis- of oogarts.
De lichtflitsen houden meestal vanzelf op als het achterste glasvochtmembraan niet meer trekt aan het netvlies. Dit kan uren of dagen, maar soms ook langer duren. De zwevende vlekjes zullen in de loop van de tijd minder hinderlijk worden, maar verdwijnen meestal niet helemaal.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u lichtflitsen ziet. Lichtflitsen kunnen komen door glasvochtloslating of een scheur in het netvlies. Het kan zijn dat u met spoed naar de oogarts moet. Ook bij migraine kunt u lichtflitsen zien.
Het netvlies vormt de binnenbekleding van het oog. Het is een lichtgevoelige laag waarmee u beelden waarneemt. Deze beelden worden omgezet in elektrische signalen en deze signalen geeft de oogzenuw door aan de hersenen. Als er schade is aan een oogzenuw kan dit meestal niet meer genezen.
De operatie kan uiteenlopen van een half uur tot enkele uren en is afhankelijk van de ernst van de afwijking. Bij een korte operatie kan uw oogarts de keuze voorleggen voor plaatselijke (lokale) verdoving of algehele verdoving (narcose).
Wat zijn vlekken en flitsen? Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen.