Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort. Ventileer de slaapkamer goed voor voldoende frisse lucht. Draag oordopjes als je wakker ligt door geluiden die je partner maakt.
De reden waarom je niet kunt slapen als er iemand naast je ligt in hetzelfde vertrek kan divers zijn. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken dat je allebei niet voldoende ruimte hebt in bed maar ook dat een van beide snurkt waardoor de ander niet kan slapen en soms uren wakker ligt.
Het is goed voor je relatie
Zoals aangegeven: apart slapen hoeft helemaal niet funest voor je relatie te zijn. Tijd voor jezelf, het beter uitgerust zijn, het niet meer hoeven aanpassen op elkaars slaappatroon: je vermindert juist conflicten en irritaties.
Ongeveer 1 op de 5 koppels kiest er bewust voor om het bed niet te delen met zijn partner, althans toch niet om uit te rusten. We slapen steeds vaker apart met het oog op een betere slaapkwaliteit. Wie goed uitgerust is, is uiteraard ook aandachtiger.
De kwaliteit van de slaap werd bij samen slapen gemiddeld 50 procent vaker verstoord dan bij alleen slapen. Partners storen elkaar namelijk door te draaien, luidruchtig te ademen of te snurken of door het trekken aan lakens of dekbedden.
"Met een beetje goede wil kun je echt wel naar elkaars slaapritme toe groeien", legt slaapexpert Winni Hofman uit. "Schuif steeds met een kwartiertje naar elkaar toe en houd dat een week vol, dan kom je een heel eind.
Uit een Amerikaans onderzoek onder 14 stellen is gebleken dat zij een betere nachtrust hebben door alleen te slapen, maar het heel onprettig hebben ervaren om alleen te liggen. Dat is dus eigenlijk het antwoord op de vraag.
Aan andere vrouwen of mannen die last hebben van een snurkende partner wil Samantha graag het volgende meegeven: "Praat erover met elkaar. Dat klink heel simpel, maar het is een serieus probleem als je niet normaal kunt slapen vanwege je partners gesnurk. Daarbij heeft hij of zij misschien wel een gezondheidsprobleem.
Het is eigenlijk een heel Westers idee dat je als koppel altijd samen moet slapen. Koppels die al een zogenaamde SAT-relatie hebben, merken het verschil. Apart slapen is volgens hen net goed voor de relatie. Niet alleen slapen ze beter, ze organiseren zich anders.
Je houdt van elkaar en deelt belangrijke momenten samen. Alleen woon je niet samen, net zoals aan het begin van de meeste relaties. De lat in latrelatie staat voor living apart together. Jullie hebben beiden je eigen huis, maar slapen soms wel bij elkaar (dat verschilt natuurlijk per relatie).
Wanneer een stel apart slaapt, kunnen zij zich emotioneel, mentaal en lichamelijk gezonder voelen. Dit uit zich natuurlijk ook in de relatie. Hoe veiliger partners zich in hun relatie voelen, hoe comfortabeler ze zijn met het idee om apart te slapen.
Een pyjama. Of deze nou heel sexy is of juist super comfortabel: het is altijd slim om een pyjama mee te nemen. Ook al ben jij niet iemand die in pyjama's slaapt, er kunnen altijd huisgenoten of eventueel familieleden rondlopen en die wil je natuurlijk níét in je ondergoed tegen het lijf lopen.
Leg hem/haar wat hoger. Maak je partner even wakker en duw een extra kussen onder zijn/haar hoofd. Door in een andere hoek te liggen kan het snurken ophouden, vooral als het door overgewicht of een verstopte neus komt. Deze oplossing is vooral effectief als iemand altijd op de rug slaapt en niet op de zij kan slapen.
Probeer de tennisbal truc
Snurken gaat vaak hand in hand met op je rug slapen. Op je zij slapen is dus aan te raden. Mocht dit niet lukken omdat je in je slaap automatisch op je rug draait, probeer dan eens de tennisbal-truc. Naai een tennisbal in een oud T-shirt.
Omdat op de rug liggen het snurken versterkt, helpt het om op de buik of op de zij te slapen. Slapen op de buik is ideaal voor snurkers, want dan belemmert de tong de keelholte niet. Toch is dit niet aan te raden, omdat de nekwervels extra onder druk komen te staan. Zijlig is een betere oplossing.
Beschrijving. SnoreLab is de meest populaire en innovatieve app in zijn soort en registreert, meet en volgt je snurken en helpt je om effectieve manieren te ontdekken om het te verminderen.
Lichaamsbouw kan een belangrijke rol spelen bij snurken. Iemand met een dikke tong of kleine keeldoorgang zal sneller last hebben van snurken. Ook alcohol, overgewicht en medicatie kunnen er voor zorgen dat je meer snurkt. Alcohol en sommige medicijnen werken spierverslappend waardoor je sneller snurkt.
Mannen snurken meer dan vrouwen. 45 procent van de mannen snurkt ten opzichte van 25 procent van de vrouwen. Vrouwen snurken op jongere leeftijd minder, omdat het hormoon oestrogeen het weefsel van de keelholte strak en soepel houdt.
Beter samen slapen
Er zijn een paar dingen die je kunt proberen voor een betere slaap: Slaap allebei onder een eigen dekbed, zodat je elkaars slaap niet verstoord door het trekken aan de dekens. Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort.
Het is daarom aan te raden om zo'n drie uur voordat je naar bed gaat je vochtinname wat te beperken. Dan heeft je lichaam de tijd om het vocht te verwerken en kun je voor de laatste keer naar het toilet voordat je naar bed gaat. Vul je reserves aan wanneer je 's ochtends wakker wordt, zodat je er goed tegenaan kunt.
Zo lang duren relaties van millennials gemiddeld
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat serieuze relaties van millennials gemiddeld 4,2 jaar duren.
Kant van het bed
51% Van de mensen heeft een voorkeur voor de linkerkant en 49% voor de rechterkant. De voorkeur is vaak al jaren oud. 80% slaapt namelijk al sinds het begin van de relatie aan dezelfde kant van het bed. Om welke kant het gaat, hangt vooral af van de partner.
Onderzoek claimt het magische aantal dates voor seks te hebben gevonden: 3.53. Na drieëneenhalve date vinden de meeste mensen het tijd om tot seks over te gaan. Kortom: op de vierde date, nét na het hoofdgerecht? (Wij zeggen: eet gerust lekker nog een dessert hoor!).