ð Zit de honing in een plastic knijpfles en kristalliseert deze niet of nauwelijks? Het kristalliseren is een natuurlijk proces wat bij alle pure, onvervalste honing gebeurt. Er zijn enkele uitzonderingen zoals acaciahoning.
Pure honing lost veel langzamer op, vaak moet je ook roeren. Bubbeltjes: kijk in het potje of je minuscule luchtbelletjes ziet.Als dit het geval is dan is het pure honing. Zet het in de koelkast: pure honing gaat kristalliseren, dit proces gaat sneller in de koelkast.
Omdat fructose beter oplosbaar is in water, kristalliseert het niet zo snel . Daarom blijft nephoning veel langer glad en vloeibaar dan de echte. Bovendien ondergaat nephoning een zware verwerking, waarbij vaak alle sporen van pollen of natuurlijke enzymen worden verwijderd.
Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren.
Als er meer fructose dan glucose is, is de kans op kristallisatie kleiner. Kristallisatie treedt ook vaker op als er onzuiverheden in de honing zitten in vergelijking met de pure honing .
Niet alle honing zal kristalliseren, en sommige zullen sneller kristalliseren dan andere. Maar het is een goed teken dat uw honing echt is en minder bewerkt .
Plaats een druppel honing op kamertemperatuur of koelere temperatuur op uw vinger. Als de 'honing' zich verspreidt, is het nephoning. Als het zijn samenstelling behoudt en een druppel blijft, is het rauwe echte honing . Als u uw honing al een tijdje hebt en het blijft een siroop, dan kan het nephoning zijn. De meeste echte honing kristalliseert na verloop van tijd.
Kwaliteit. Er gaan veel verhalen rond over 'rauwe' honing en 'koud geslingerde' honing, met andere woorden échte honing van de allerbeste kwaliteit. Het Bijenhuis garandeert deze kwaliteit. Al onze honingsoorten zijn koud geslingerd, wat inhoudt dat wij de honing onder de 45° Celsius houden tijdens het verwarmen.
Als honing kristalliseert, wordt het dikker en krijgt het een korrelige textuur. Veel mensen maken zich zorgen over versuikerde honing en vragen zich af of het nog goed is om te consumeren. Het goede nieuws is dat versuikering geen invloed heeft op de kwaliteit van honing. Het verandert alleen de textuur.
"Kristalisatie is het natuurlijke proces waarbij de glucose in honing neerslaat uit de vloeibare honing. Verschillende soorten honing kristalliseren met verschillende snelheden, en een paar helemaal niet ," zegt Nick Hoefly, imker bij Astor Apiaries in New York City.
'Nep honing' smaakt niet naar pure honing. Pure honing heeft een complexe smaak, met florale tonen. De smaak van de honing zou iets langer moeten blijven hangen dan de smaak van de zoetheid, maar als je een kleine hoeveelheid in je mond stopt, zouden zowel de smaak als de zoetheid moeten oplossen met de honing zelf .
Je maakt je gekristalliseerde honing heel makkelijk weer vloeibaar. Wat je doet: zet de honing pot zonder dop in een pan met handwarm water. Het water hoeft niet te koken. Door deze setting warmt de siroop zich langzaamaan op en krijgt het de vloeibare vorm weer terug zonder gezonde voedingsstoffen te verliezen.
Honingsoorten met een lage fructose-glucoseverhouding, zoals de bloemensoorten paardenbloem, aster en klaver, kristalliseren snel binnen enkele dagen en weken , terwijl honingsoorten met een hoge fructose-glucoseverhouding, zoals tupelo en acacia, langzaam kristalliseren en lang vloeibaar blijven.
Driekwart van de honing die wordt geïmporteerd uit China is bij onderzoek niet betrouwbaar gebleken. Omdat daar de meeste importhoning vandaan komt, is die invloed daardoor groot.
2. Is echte honing altijd vloeibaar? Echte honing kan verschillende texturen hebben, afhankelijk van de kristallisatie. Sommige soorten kunnen vloeibaar zijn, terwijl andere een crèmige of vaste consistentie hebben.
Wanneer u Rowse Honey koopt, kunt u er zeker van zijn dat al onze honing 100% puur en natuurlijk is. Er is niets toegevoegd en er is niets weggelaten, en de honing kan rechtstreeks worden herleid tot aan de imkers.
Hoe herken je bedorven honing? Als een product bedorven is – honing dus ook, – herken je dat onmiddellijk aan de geur, smaak, maar ook aan de kleur van het product. Honing heeft een heel hoog suikergehalte. Suiker bederft in principe niet.
Gelukkig kunt u gekristalliseerde honing wel nog steeds gebruiken, nadat u hem opnieuw vloeibaar heeft gemaakt. De beste manier om dit te doen is door de honing met verpakking en al (wel zonder deksel) in een pan warm (niet kokend) water te zetten.
Raathoning, ook wel brokhoning genoemd, is de meest zuivere vorm van rauwe honing. De bijen maken zowel de raat als de honing volledig zelf. Raathoning eet je met was en al. Elke soort raathoning heeft haar eigen unieke smaak.
Vul een glas met water en voeg een lepel honing toe. Natuurlijke honing zal dalen naar de bodem en de kunstmatige honing zal beginnen te smelten/oplossen.
Pure honing is in een oogopslag makkelijk te herkennen. Wanneer deze opgeborgen wordt ontstaat er namelijk een gekristalliseerde klomp op de bodem. Bij nagemaakte honing is dit niet het geval. Als je het echt wilt testen dan kun je het ook testen met een glas water.
Watertest
Om te beginnen met deze eenvoudige test, vul een glas met water en voeg een theelepel honing toe. Roer het een keer, als de honing puur is, zal het naar de bodem zakken en niet oplossen in water . Het kan een klont vormen of bezinken. Vervalste of onzuivere honing kan oplossen of een troebel uiterlijk creëren.
Bij Nature Nate's houden we onze honing altijd rauw en ongefilterd . We verwarmen onze honing voorzichtig, zodat deze in onze flessen met oranje etiketten kan glijden. We zeven onze honing lichtjes, maar filteren hem nooit, alleen om grote klonten was en overgebleven bijendelen uit de bijenkorf te verwijderen.
Gefilterde honing is pure, natuurlijke honing, net als rauwe en ongefilterde honing . Het wordt op geen enkele manier als minderwaardig beschouwd. Het is gewoon anders. Het filterproces (wat we doen met onze klassieke SUE BEE® honing) verwijdert simpelweg zichtbare deeltjes die uit de bijenkorf komen.