Nagellak is na opening minimaal 24 maanden houdbaar. Belangrijk is dat-ie niet aan zonlicht wordt blootgesteld en dat je de hals van het flesje na elke lakbeurt met een beetje nagellakremover schoonmaakt. Anders sluit de dop niet meer goed af en gaat de nagellak indikken.
Nagellak bederft in principe namelijk niet. Begint de lak wat stroperig te worden en daardoor lastiger om te gebruiken? Je kunt bij sommige parfumerieën en drogisterijen nagellakverdunner kopen. Hiermee kun je het lakje weer beter smeerbaar maken.
Foundation: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden. Mascara en vloeibare eyeliner: ongeopend drie jaar, na opening drie maanden. Oliën en serums: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden. Nagellak: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden.
"Hoofdpijn, zwakte, flauwvallen en misselijkheid zijn enkele gevolgen van het gebruik van tolueen bevattende nagellak." "Als je last hebt van allergieën, kan contact met formaldehyde dermatitis en chemische brandwonden veroorzaken.
Aan nagellak wordt formaldehyde toegevoegd om ervoor te zorgen dat de nagel hard en stevig wordt. Om deze reden vind je formaldehyde vooral in nagelverharders. Formaldehyde is een kleurloos gas dat erg giftig is. Het heeft een sterke, vieze geur en de stof staat erom bekend kankerverwekkend te zijn.
Bewaren en weggooien
Nagellak zit meestal in een glazen flesje. Als de nagellak op is, mag het flesje met een restant nagellak in de glasbak. Het kwastje gaat bij het restafval.
Nagellak is chemie
Sommige van die stoffen kunnen belastend zijn voor de gezondheid, gevaarlijk zelfs vanwege hun invloed op het menselijk lichaam. Deze stoffen komen via de nagels (nagelriem of nagelbed) in het bloed terecht. Zij kunnen zich op die manier door het hele lichaam verspreiden.
' Naast een verhoogd risico op huidkanker, dragen gelnagels ook bij tot een veroudering van onze huid. Opnieuw is het UV-licht de grote boosdoener. Wie desondanks blijft volhouden, maakt dus veel kans om met perfect gemanicuurde nagels rond te lopen aan een rimpelig hand.
Als je een groot maantje hebt op een goed doorbloede nagel, pompt jouw hart te snel en heb je waarschijnlijk een hogere bloeddruk. Als je echt nooit witte halve maantjes op je nagels ziet, kan dit betekenen dat je een lage bloeddruk, problemen met je bloedsomloop en/of een wat zwakker hart hebt.
Witte vlekken op nagels wijst niet op een tekort aan kalk, zink, vitaminen of iets anders. Dit komt door stoten van de vingertop ergens tegenaan. De witte vlekken groeien vanzelf op naar het uiteinde van de nagel.
Het is belangrijk om je nagellak op een koele en droge plaats te bewaren. Als nagellak te warm wordt, gaan de ingrediënten in de lak scheiden. De koelkast kan dan een optie zijn, waar het altijd een contante temperatuur is en het licht alleen aan gaat als je de deur open doet.
Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Duur kan je hem nochtans bezwaarlijk noemen. Ook na een paar keer afwassen doet hij 't niet slecht. Extra voordeel: door de dikkere laag op je nagels zie je 't niet als er een deukje in de lak komt.
Nagellak is na opening minimaal 24 maanden houdbaar. Belangrijk is dat-ie niet aan zonlicht wordt blootgesteld en dat je de hals van het flesje na elke lakbeurt met een beetje nagellakremover schoonmaakt. Anders sluit de dop niet meer goed af en gaat de nagellak indikken.
Je kunt de vloeibare nagellak ook bevriezen doormiddel van een icepack. Nadat de nagellak bevroren is, kunt je de harde nagellak afschrapen of lostrekken met een pincet. Als je zoveel mogelijk van de nagellak verwijdert hebt, behandel je het voor met een wasmiddel. Doordrenk een wattenstaafje of watje met wasmiddel.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Wat is de oorzaak van geribbelde nagels? In de meeste gevallen is de oorzaak van geribbelde nagels te vergelijken met de oorzaak van huidrimpels. Als de huid veroudert en/of uitdroogt ontstaan er vaak huidrimpels doordat de cel vernieuwing vertraagt en de elasticiteit van de huid afneemt. Dit gebeurt ook met je nagels!
Hoewel gellak niet schadelijk of gevaarlijk is, kun je toch infecties oplopen tijdens een gellak behandeling als je niet hygiënisch te werk gaat. Zeker als je dunne nagels of wondjes hebt, kun je een schimmel, bacterie of ontsteking oplopen. Dit voorkom je door al je nagels tools te desinfecteren voor én na gebruik.
LED-lampen zijn duurder dan UV-nagellampen; ze hebben echter veel voordelen ten opzichte van UV-modellen: ze drogen je nagels sneller (tussen 10-90 seconden om elke laag polish te genezen, vergeleken met 1-3 minuten als je een UV-lamp gebruikt). LED-lampen zijn efficiënter.
Ook zijn de nagels bij jonge leeftijd nog in de groei, waardoor ze dunner en zwakker zijn dan de nagels van volwassenen. De nagels zijn dus nog te kwetsbaar, waardoor een kunstnagel-systeem kan zorgen voor blijvende schade aan de nagels!
Ze zeven dagen per week bedekken met een laagje (gel)lak is daarom geen aanrader. De meeste soorten nagellak laten namelijk geen zuurstof door. Daardoor kunnen verkleuringen ontstaan en drogen je nagels uit.
Ingedroogde nagellak moet u niet direct weggooien. In de meeste gevallen kunt u hem weer vloeibaar maken door het flesje in heet water te zetten. Wees voorzichtig om hem met nagellak remover vloeibaar te maken. Gebruik remover zuinig, anders moet u de mooie nagellak toch weggooien.
Door de groei van je eigen nagels, groeien je kunstnagels uit. Om jouw gelakte nagels mooi te houden, kun je je nagels laten opvullen. Gemiddeld laat men nagels één keer per 3 á 4 weken opvullen.