U zou inderdaad uw appartement aan uw zoon kunnen verkopen, onder voorwaarde van huurrecht. Dat is een voordeel voor uw zoon, want nu kan hij het huis in bewoonde staat kopen. De prijs ligt dan ongeveer 30 procent onder de taxatiewaarde in onbewoonde staat. Daar kan een makelaar u over adviseren.
Ouders kunnen mede-eigenaar van de woning worden zonder erin te wonen door een deel van de koopsom te betalen. Zij lenen op die manier geld aan de kinderen. De fiscus eist wel dat daar een minimale vergoeding tegenover staat. Het kind moet dus huur betalen aan de ouders of een aflossing.
Is je dochter of zoon tussen de 18 en 40 jaar? Dan mag je als ouders eenmalig een belastingvrije schenking doen tot € 106.671 (in 2022) voor de aankoop van een huis. Je moet wel schriftelijk aan kunnen tonen dat de schenking voor het kopen van een eigen woning is.
Ouders die hun kinderen willen betrekken bij de aankoop van het tweede verblijf, kunnen er ook voor kiezen het onroerend goed meteen aan te kopen op naam van de kinderen. In feite zijn het dan de kinderen die de aankoop doen, en alsdusdanig ook de aankoopakte bij de notaris zullen ondertekenen.
Kunt u uw huis verkopen onder de WOZ-waarde? Wanneer u uw huis toch voor een goedkope prijs wilt verkopen, zijn hier wel mogelijkheden voor. Een verkoopbedrag dat lager is dan de WOZ-waarde zal worden gezien als een schenking. Over schenkingen moet belasting worden betaald, dit kan 10% tot 20% bedragen.
Als je het huis van je ouders wilt kopen, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. De eerste gaat uit van de WOZ waarde maar de tweede gaat uit van de taxatie door de makelaar. Er is niets op tegen om een koopprijs af te spreken onder de waarde maar dit heeft wel fiscale gevolgen.
8. Kan ik mijn woning aan mijn kind schenken? Ja, je kan de woning schenken aan jouw kind, of een deel daarvan. Er zijn forse vrijstellingen mogelijk als het kind zelf in de woning gaat wonen.
Het huis op naam van de kinderen zetten ofwel de (bloot)eigendom van het woonhuis overdragen naar de kinderen, was vroeger een veel gebruikte methode om vermogen over te hevelen naar de kinderen. Het is echter maar de vraag of deze methode nog steeds de meest geschikte methode van vermogensoverheveling is.
Ja, u kunt meerdere adressen onder één relatienummer inschrijven.
Als u een huis, appartement, bouwgrond of garage wilt schenken, dan moet u naar de notaris. Er is immers maar één manier om de schenking van een onroerend goed te regelen en dat is via een notariële akte, die geregistreerd wordt. Bijgevolg moet de begiftigde een schenkingsrecht betalen.
Rechtbank Zeeland –West-Brabant heeft recent beslist dat er geen sprake is van een schenking als ouders hun zoon met zijn gezin voor niets in hun huis laten wonen. Bij het gedogen van de – gratis – bewoning is geen sprake van schenking omdat de ouders niet verarmen.
Ouders kunnen hun kind op 4 manieren helpen bij de hypotheek. Namelijk door een lening te verstrekken, een schenking te doen, een hoofdelijke garantie of het gebruik van de overwaarde als onderpand.
Uw kind geld schenken
Een veelgebruikte manier om kinderen te helpen bij de financiering is door geld te schenken. Door een bedrag te schenken, hoeft uw kind minder geld te lenen bij de bank. Of kan hij het gebruiken bij het (over)bieden, mocht hij een huis graag willen hebben.
De partner en de kinderen betalen over de eerste 123.248 euro een heffing van 10 procent. Bij een hogere verkrijging bedraagt de heffing 20 procent. Gaat de nalatenschap naar de kleinkinderen? Dan bedraagt de heffing 18 procent en 36 procent.
Het huis is gezamenlijk eigendom na overlijden
Als de langstlevende ouder overlijdt, erven de gezamenlijke kinderen de woning en hypotheeklening. Zolang de nalatenschap onverdeeld blijft, zijn de kinderen samen eigenaar van het voormalig ouderlijk huis. En zij zijn gezamenlijk aansprakelijk voor de hypotheeklening.
Je kan het ouderlijk huis kopen en zien als investering om later te verkopen. Let op, ouders kunnen hun huis tot aan de WOZ-waarde verkopen. Mag meer maar dan erfbelasting betalen. Vervolgens ga je daar wonen en het ouderlijk huis opknappen.
Wat in de praktijk vaker voorkomt dan een huis kopen zonder hypotheek, is een huis kopen met eigen geld én een hypotheek. Je kunt dan je overwaarde of je spaargeld inbrengen en daarmee een deel van de koopsom en de kosten koper betalen. Voor het resterende gedeelte sluit je een hypotheek af.
Je inkopen in het huis van je partner
Je partner verkoopt jou een deel of de helft van de woning. Dit kan je uiteraard wel financieren en je betaalt ook 2% overdrachtsbelasting tenzij je starter op de woningmarkt bent. Je betaalt hierbij uiteraard ook advies- en notariskosten.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
Als jij of je ex-partner in hetzelfde huis wilt blijven wonen, maar samen een hypotheek hebben, kan deze op 1 naam worden gezet. Hierbij blijft een van jullie in het huis wonen, dat jullie samen hebben gekocht. Een voordeel hiervan kan zijn dat de (eventuele) kinderen toch nog in de vertrouwde omgeving blijven.
Overdrachtbelasting is men altijd verschuldigd deze bedraagt voor woningen 2%. Als de woning wordt overgedragen, zal de waarde door een taxatie vastgesteld moeten worden en zal, de koopsom sterk afhankelijk zijn van de leeftijd van de ouders.
Ook kinderen kunnen de nalatenschap, waaronder de ouderlijke woning, beneficiair aanvaarden. In dat geval aanvaarden zij de erfenis alleen als deze positief is. Minderjarigen aanvaarden een erfenis altijd beneficiair. Voor een beneficiaire aanvaarding moeten de kinderen een verklaring afleggen bij de rechtbank.
Kinderen zijn zogenaamde reservataire erfgenamen. Dit wil zeggen dat zij altijd recht hebben op een bepaald deel van de nalatenschap van hun ouders. Je kan ze dus niet onterven, maar het is wel mogelijk om het ene kind meer te geven dan het andere.
De bank geeft elk jaar je banksaldo door aan de belastingdienst. Op basis daarvan controleert de fiscus je aangifte inkomstenbelasting. Maar dezelfde gegevens kunnen ook gebruikt worden voor het opsporen van verzwegen schenkingen.
Voor roerende goederen bedraagt het tarief voor kinderen en partners altijd 3% (ongeacht de omvang van de schenking). Voor de schenking van een onroerend goed bedraagt het 3% tot 150.000 euro. Met andere woorden: weeg de tarieven met elkaar af en bespreek met de notaris of een schenking de moeite wel waard is.