Wil je familie, vrienden of een partner uit Rusland naar Nederland over laten komen, dan moet daarvoor een Schengenvisum worden aangevraagd. Personen uit Russische federatie zijn visumplichtig voor alle Schengenlanden.
Als u Nederlander bent of een geldige Nederlandse verblijfsvergunning heeft, kunt u uw familie naar Nederland halen. Bijvoorbeeld uw buitenlandse partner of uw kinderen. Dit heet 'gezinshereniging'. Er gelden wel voorwaarden om een verblijfsvergunning voor uw familielid te krijgen.
De totale kosten van het visum Rusland bedragen € 104,95 per persoon, inclusief consulaire kosten en servicekosten. De kosten zijn gelijk voor alle varianten, ongeacht de gewenste geldigheidsduur en het aantal inreizen. Wel wordt een toeslag in rekening gebracht voor spoedaanvragen.
U wilt naar Nederland komen voor uw partner. Dan krijgt u mogelijk te maken met de aanvraag van een visum en een verblijfsvergunning en inburgering. U wilt uw partner naar Nederland halen. Lees de vragen en antwoorden over immigreren naar Nederland.
Als je iemand wilt uitnodigen, die voor zijn reis naar Nederland een visum nodig heeft (en die bij jou mag logeren), dan heeft deze persoon voor het krijgen van een visum een 'bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' nodig. Een voorwaarde is dat het bezoek niet langer dan 90 dagen duurt.
De procedure duurt maximaal 90 dagen voor een mvv en 90 dagen voor een vvr zonder mvv. U krijgt een brief waarin de beslissing staat. Het is ook mogelijk dat de IND meer gegevens nodig heeft om een beslissing te nemen.
Onderdanen van de Russische federatie zijn visumplichtig voor Nederland en andere Schengenlanden. De Nederlandse ambassade in Moskou maakt gebruik van de diensten van de externe dienstverlener VFS Global. Je kan jouw visumaanvraag indienen bij het dichtstbijzijnde VFS Global kantoor.
Wil je dat jouw partner voor maximaal 90 dagen naar Nederland komt, dan vraag je een Visum Kort Verblijf, type C aan. Ook wel bekend als een Schengenvisum. Jouw partner mag dan maximaal 90 dagen hier verblijven. Daarna moet die persoon weer terug naar het land van herkomst.
Uw huwelijk of relatie duurde minimaal 3 jaar. En u verbleef in die 3 jaar minimaal 1 jaar in Nederland volgens de Nederlandse of Europese regels.
Bezoek uit Rusland en een Schengenvisum voor Nederland aanvragen. Wil je familie, vrienden of een partner uit Rusland naar Nederland over laten komen, dan moet daarvoor een Schengenvisum worden aangevraagd. Personen uit Russische federatie zijn visumplichtig voor alle Schengenlanden.
Vrij reizen door Europa
Wie een Schengenvisum krijgt, kan daarmee vrij reizen door bijna heel Europa. Dus Russen die van Duitsland een Schengenvisum krijgen, kunnen alsnog naar Estland of Tsjechië reizen.
U kunt niet meer rechtstreeks vliegen tussen Nederland, de Europese Unie en andere Europese landen en Rusland. Er zijn alternatieve routes via bijvoorbeeld Turkije of landen in centraal Azië. De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft alle vluchten naar het buitenland (behalve naar Belarus) stopgezet.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
Een bewijs van garantstelling kost € 21,70 (tarief 2022). Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, moet uw partner ook tekenen.
De belanghebbende kan een referent zijn (garantsteller/logiesverstrekker), maar ook een vriend, familie of een partner van de buitenlandse gast. In dat geval is belanghebbende tevens de verzekeringsnemer (premiebetaler) en de visumaanvrager (buitenlandse gast) is de verzekerde.
De partner die niet de Nederlandse nationaliteit heeft moet een Verblijfsvergunning hebben. Dit is niet nodig als deze partner uit een land van de Europese Unie (EU) komt. Of uit de Europese Economische Ruimte (EER). Vraag bij de gemeente waar u wilt trouwen na of u een ongehuwdverklaring moet hebben.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Het kan 90 dagen duren voordat de IND beslist over uw aanvraag voor een verblijfsvergunning. U kunt aan de IND vragen of zij al een beslissing hebben genomen.
U vraagt de mvv en de verblijfsvergunning in een keer aan. U doet de aanvraag online of schriftelijk per post. Uw partner kan eventueel ook zelf de aanvraag doen bij de Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland. U kunt de aanvraag online of schriftelijk per post doen.
Kan ik voor meerdere personen garant staan? Ja, dit is mogelijk. Je moet wel voor ieder persoon een apart formulier 'Bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking' invullen.
de garant zelfst. naamw. (m.) Uitspraak: [xaˈrɑnt] garant staan voor succes (de zekerheid geven dat iets een succes wordt)zich garant stellen voor iets (beloven dat je de kosten betaalt als iets financieel tegenvalt)zich garant stellen voor iemand ...
Referent in Nederland vraagt verblijfsvergunning aan
Deze haalt u naar Nederland. De referent kan een erkende werkgever zijn. Maar ook een onderwijsinstelling of een partner waarmee u gaat samenwonen. Uw referent vraagt de verblijfsvergunning aan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland.
7 maart - Ambassade gesloten.
Een visum voor Nederland vraagt u aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u woont. Aanvragen bij een ambassade van een ander Schengenland waar Nederland door vertegenwoordigd wordt in het land waar u woont, kan ook. Dit Schengenvisum geldt voor een verblijf van 90 dagen.