Magnesium: magnesium kan de werking van bèta-blokkers versterken. Men dient hierop bedacht te zijn. Tevens kan gelijktijdige inname leiden tot verminderde opname van deze medicijnen. Daarom is het verstandig minimaal 2 uur te laten tussen inname van de bèta-blokker en de magnesium.
Negatieve invloed van magnesium
Het is daarom raadzaam om extra magnesium en de medicatie niet gelijktijdig te nemen. Hoewel dit met name geldt voor orale suppletie van magnesium, is het ook bij transdermale opname van magnesium (via de huid) verstandig enige tijd - minimaal 1 tot 2 uur is een goed en veilig advies.
Je herkent een teveel aan magnesium aan symptomen als diarree, misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakten, hartkloppingen en lage bloeddruk. [2]. Belangrijk om te vermelden is dat sommige van deze symptomen niet alleen duiden op een teveel, maar juist ook op een tekort aan magnesium.
Veilige dosering magnesium
Dus hoeveel magnesium mag je dan per dag slikken? Volgens het Voedingscentrum loop je bij dagelijks meer dan 250 milligram extra magnesium (dus uit supplementen) het risico op darmklachten zoals diarree. Overigens is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor vrouwen 300 milligram.
Magnesiumtauraat. Magnesiumtauraat is een verbinding van magnesium en taurine. Vanwege de beschermende effecten op bloedvaten, zou dit een goede keuze zijn voor het behoud van gezonde hart- en bloedvaten (8). Ook kan deze variant bijdragen aan het voorkomen en behandelen van migraine (9).
Wat u niet moet doen, is het slikken van supplementen met vitamine K. Deze kunnen de werking van uw bloedverdunner belemmeren. Ik raad u aan uw zorgen met uw huisarts te delen.
Magnesium: magnesium kan de werking van bèta-blokkers versterken. Men dient hierop bedacht te zijn. Tevens kan gelijktijdige inname leiden tot verminderde opname van deze medicijnen. Daarom is het verstandig minimaal 2 uur te laten tussen inname van de bèta-blokker en de magnesium.
Vijftigplussers die een verhoogd risico lopen op vroegtijdige osteoporose of botontkalking. Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica of laxeermiddelen) die de opname van magnesium verstoren.
'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
Bij voldoende magnesium regelt het lichaam de cholesterolspiegel zelf op geheel natuurlijke wijze.
Je herkent zo'n teveel aan magnesium aan symptomen als diarree, misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakten, hartkloppingen en lage bloeddruk. Bij een gezonde persoon is hypermagnesiëmie of een teveel aan magnesium echter uiterst zeldzaam. De nieren weten een overschot aan magnesium meestal gemakkelijk weg te werken.
Onderzoekers van het UMCG en TI Food and Nutrition stellen vast dat een lage inname van magnesium via de voeding een grotere kans geeft op het ontstaan van hartziekte. Zij deden hun bevindingen op basis van 24-uurs urine van de deelnemers uit de langlopende PREVEND-studie.
Om gezond te blijven, zou de gemiddelde volwassen man 350 milligram (mg) magnesium per dag moeten binnenkrijgen. Voor de gemiddelde volwassen vrouw is dat 300 mg. Deze aanbeveling zou onder normale omstandigheden voor 97-98% van de volwassen mensen voldoende moeten zijn.
Uit het bestuderen en samenvoegen van 34 onderzoeken naar het effect van magnesium op de bloeddruk wordt geconcludeerd dat de inname van extra magnesium mogelijk een licht bloeddrukverlagend effect kan hebben.
Magnesium bevordert de energiestofwisseling. Dus, als dat uiteindelijk op peil is zul je overdag genoeg energie hebben om 's nachts tot rust te kunnen komen. Volgens wetenschappers speelt magnesium een rol in de productie van melatonine.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen. Let op: een volledig magnesiumsupplement bevat ook taurine.
Magnesium bevordert het spierherstel na inspanning. Bovendien helpt magnesium bij de energieverdeling in het lichaam. Daarom moeten sporters ook altijd extra magnesium binnenkrijgen. Ouderen doen meestal niet intensief aan sport, maar magnesium kan nog steeds wel bijzonder nuttig zijn in het versterken van de spieren.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk. Ook botontkalking kan een verband hebben met een magnesiumtekort.
Hart en bloedvaten blijken ook baat te hebben bij voldoende inname van magnesium. Dat concluderen onderzoekers van meerdere universiteiten in Nederland. Eén van de studies laat zien dat gebruik van supplementen met magnesium zorgt voor versoepeling van de bloedvaten.
Protonpompremmers, zoals omeprazol en pantoprazol, zijn medicijnen tegen maagzuur. Een bijwerking van deze medicijnen is dat je lichaam minder vitamine B12 en/of magnesium kan opnemen.
Verhoogde magnesiumtoevoer leidt tot consequente vaatverwijding en heeft zodoende een gunstig effect bij hoge bloeddruk, maar ook bij kouwelijkheid door vaatvernauwing c.q. -verkramping. Magnesium geeft een verbeterde doorbloeding en een verbeterd bloed en zuurstoftoevoer naar de organen.