Langdurige blootstelling aan lood kan leiden tot buikpijn, depressie, misselijkheid, hartaandoeningen, nieraandoeningen en vruchtbaarheidsproblemen. De precieze mechanismen waardoor lood kanker veroorzaakt zijn onbekend.
612 Acute blootstelling aan een hoge concentratie lood kan acute encefalopathie veroorzaken met sufheid, tremor, hoofdpijn, onrust, ataxie, hallucinaties, coma en convulsies. Encefalopathie kan vooral bij kinderen optreden, maar ook bij volwassenen is dit ziektebeeld beschreven.
Dat kan mogelijk een hogere bloeddruk of chronische nierziekten veroorzaken. Ook als je op volwassen leeftijd teveel lood binnenkrijgt kan dat leiden tot een hogere bloeddruk en een grotere kans op nierziekten.
Lood kan op verschillende manieren in ons lichaam terechtkomen: via de mond (en ons maag-en darmstelsel), via de ademhaling (longen) en via de huid. De opname via de ademhaling (bijvoorbeeld bij wie naast een vervuilende fabriek woont) gebeurt het snelst, het lood komt er vrijwel meteen in het bloed.
Het zware metaal, lood, is vooral aanwezig in oude verflagen, oude loden waterleidingen en in de buurt van non-ferro industrie. Lood is een stof die niet thuishoort in het lichaam. Met preventieve tips kan je de blootstelling aan lood laag houden.
Iemand kan een loodvergiftiging oplopen door inademing (stof, rook, sprays of dampen), of door het drinken van water dat lood bevat of het eten van loodhoudend voedsel of doordat kinderen iets van met loodstof vervuilde grond in hun mond stoppen.
Het grootste deel van de waterleidingen zit onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de grijze kleur van de leiding, én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt.
Symptomen van loodvergiftiging zijn onder andere verminderd IQ, uitslag, irritatie, slapeloosheid, sloomheid of juist hyperactiviteit, slechte eetlust en hoofdpijn. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot buikpijn, beschadiging van het zenuwstelsel, en hersenontsteking.
Loodvergiftiging of saturnisme is een ziekte die veroorzaakt wordt door een te hoog gehalte aan lood in het lichaam. Loodvergiftiging kan onder andere onherstelbare schade toebrengen aan het zenuwstelsel, de bloedsomloop aantasten en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen teweegbrengen.
Een op de drie kinderen wereldwijd heeft een loodvergiftiging. Dat komt vooral door vervuild kraanwater in loden waterleidingen. Ook in Nederland lopen kinderen rond met een hoog loodgehalte in het bloed. Dit kan leiden tot permanente hersenschade, gedragsproblemen en lagere intelligentie.
In de meeste huizen die gebouwd zijn voor 1945 werd lood gebruikt voor de leidingen. Maar ook in huizen met bouwjaar 1945 tot 1960 worden nog wel eens loden leidingen aangetroffen.
Ja, in dit geval kun je een waterfilter nemen om het lood uit jouw water te filteren. Als jouw leidingen zijn vervangen is het filter niet meer nodig. Er bestaan verschillende waterfilters en er is onderzoek naar gedaan of deze werken.
Let op! Met koken verdwijnt het lood niet uit het water. Als je geen andere mogelijkheid hebt, dan kunnen volwassenen en kinderen ouder dan 7 jaar tijdelijk (niet langer dan enkele maanden) het kraanwater blijven drinken totdat de loden leidingen zijn vervangen. Spoel de leidingen dan voor ieder gebruik goed door.
Is het drinken van kraanwater uit een loden waterleiding schadelijk voor volwassenen? Volwassenen die langdurig kraanwater uit loden leidingen drinken hebben een verhoogde kans dat de nierfunctie vermindert of de bloeddruk licht stijgt.
In oplaadbare batterijen en accu's wordt lood als elektrode gebruikt. In elektronica worden soldeerverbindingen van lood met tin en soms ook zilver gebruikt. Ook worden verschillende loodverbindingen gebruikt in glas, keramiek en aardewerk en als PVC- stabilisator.
Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt. Een koperen leiding is rood of groenachtig. Bekijk onderstaand filmpje van collega-waterbedrijf Dunea om te controleren of uw waterleiding van lood is.
Lood is een zwaar metaal dat in veel industrieën wordt gebruikt en kan in het lichaam worden opgenomen door inademing en door inslikken. Bij verstuiven, kan een voor de gezondheid schadelijke concentratie van zwevende deeltjes lood snel bereikt worden, vooral van loodverbindingen in poedervorm.
Lood in massieve vorm wordt niet beschouwd als acuut giftig. Het kan niet gemakkelijk worden ingeademd of ingeslikt, en als het per ongeluk wordt ingeslikt, passeert het gewoonlijk het maagdarmkanaal zonder significante opname in het lichaam. Lood wordt moeilijk opgenomen via de huid.
Het wordt in verschillende pigmenten aangetroffen ; lood werd ook toegevoegd aan het olieachtige bindmiddel om het drogen te versnellen, wat nodig is tussen twee lagen. Het gebruik van lood is nu in veel landen verboden vanwege de giftigheid ervan. De ophoping ervan in het lichaam veroorzaakt loodvergiftiging .
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
Nee, het hebben van loden leidingen is niet verboden. Het kopen en inbouwen van een loden leiding in een woning is echter wel verboden. Het kabinet heeft in 2022 bekend gemaakt dat het loden leidingen in kinderlocaties en huurhuizen verboden zal maken.
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren. Doe dit met warm en koud water.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Het is heel moeilijk herkennen of er te veel lood in je drinkwater zit. Wettelijk is 10 microgram per liter toegestaan, maar je kunt het niet proeven of zien hoeveel er uit jouw kraan komt.