In de badkamer gebruikt u lampen en armaturen met een IP44 of een IP65 normering. IP44 betekent spatwaterdicht. Gebruikt u de IP65 normering dan is de lamp/armatuur volledig waterdicht. De LED lamp die u dus meteen boven de douche plaats moet dus IP65 zijn.
Voor de badkamer gebruikt u armaturen en lampen met een IP44 of IP65 normering. IP44 is spatwaterdicht en IP65 is volledig waterdicht. IP44 is voldoende voor in de badkamer maar direct boven een douche kunt u beter IP65 gebruiken omdat de verlichting hier in direct contact kan komen met vocht.
Dat maakt het extra belangrijk om goed op te letten met electriciteit en dus ook: LED verlichting. Het armatuur van LED verlichting of LED lampen/spots zelf dienen voldoende beschermd te zijn tegen vocht. Daarom is het van belang om goed op IP-waarden te letten bij het uitzoeken van verlichting voor de badkamer.
De IP-waardes zijn de geldende norm voor het gebruik van verlichting in vochtige ruimtes. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de verlichting bestand is tegen vocht en water. Over het algemeen zijn lampen met een IP-waarde van IP44 geschikt voor de algemene verlichting in de badkamer.
Verlichting inloopdouche: veiligheidszones
In een straal van 60 cm rondom je douche kies je het beste voor verlichting met een IP-waarde van IPX4. Deze verlichting biedt bescherming tegen opspattend water. Buiten die straal van 60 cm rond je douche mag je kiezen voor verlichting met een minimum IP-waarde van IPX1.
Zo heb je goed zicht op de spiegel bij het opmaken en dim je de lampen wanneer je ontspannen wilt douchen of in bad gaat. Voor in de badkamer raden we de volgende lampen aan: Een LED Lamp tussen de 5-6 Watt. Dit komt overheen met een lichtopbrengst van 200-400 Lumen.
Kies de juiste waterdichtheid
Zoals reeds vermeld, is het belangrijk om een waterdichte led strip te kiezen wanneer u deze in de badkamer wilt plaatsen. Vanaf een IP-waarde van 65 is de verlichting geschikt voor vochtige ruimten. Indien de led strip in de doucheruimte geplaatst wordt, is IP67 de juiste bescherming.
Elektriciteit en vocht is geen goede combinatie. Om kortsluiting te voorkomen is het belangrijk om te kiezen voor speciale badkamerlampen. Deze zijn water- en/of vochtbestendig. In de badkamer geldt: hoe dichter de lamp zich bij de douche of het bad bevindt, hoe beter deze beschermd dient te zijn tegen water.
Zone 2 - IP44
Deze zone bevindt zich 60cm buiten het natte gedeelte van de douche of bad, en alsmede rond het toilet en de wastafel. Omdat hier een gering risico is op direct contact met waterstralen maar wel een verhoogd risico op spatwater is in deze zone IP44 vereist.
Zone 3 is het gebied na zone 2.Dit is hoger dan 2.60 meter boven de badkuip of douchecabine en verder dan 60 cm naar opzij vanaf de badkuip of douchecabine. Bij een open douche vanaf een cirkel met een straal van 1.20 m + 0.60 m = 1.80 meter vanaf de douchekop.
Deze is uiteraard anders dan bij een gloeilamp het geval is. LED lampen kunnen dus ook nooit brandgevaar veroorzaken of verbranden. Een LED lamp produceert licht op een 'koele' en duurzame manier.
Het antwoord op deze veelgestelde vraag is ja. Weliswaar wordt een led-lamp niet zo warm als een gloei- of halogeenlamp, maar het is een fabeltje dat deze helemaal niet warm wordt. De manier waarop led-verlichting haar warmte afgeeft is in tegenstelling tot traditionele verlichting wel compleet anders.
LED spotjes in 3000k: modern warm wit
Een 3000K GU10 lamp past goed in een modern interieur of in situaties waarin je minder kleurvervorming wilt. Zo wordt een GU10 spot in 3000K vaak gebruikt in de badkamer omdat deze de kleur van het sanitair goed weergeeft.
Aangezien een badkamer over het algemeen een kleine ruimte is, biedt een plafondlamp in de badkamer de uitkomst. De plafonnière neemt weinig ruimte in beslag en zorgt er tegelijkertijd voor dat de badkamer goed verlicht is. Ook bij het uitkiezen van een plafonnière voor in de badkamer moet je letten op de IP-waarde.
Plaats een spiegelarmatuur in de badkamer boven de spiegel of aan beide zijden van de spiegel. Zo voorkom je schaduwen. De lichtkleur koel wit (3300K tot 5300K) is ideaal voor tijdens het scheren of het aanbrengen van make-up. Qua lichtsterkte is 300-400 lux ideaal voor een spiegelarmatuur.
De IP-waarden van lampen
IP23: Regenwaterdicht. IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen)IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen.
Het eerste cijfer verwijst naar de weerstand van vaste stoffen. IP4X beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 1mm. Het tweede cijfer verwijst naar de weerstand van vloeistoffen. IPX4 beschermd tegen opspattend water.
IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en douche) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralene) IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor in het bad of in de douche)
Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 90% minder elektriciteit gebruiken. Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig.
Wanneer alle 3 de leds op volle sterkte branden (dit is het geval wanneer de kleur wit wordt gekozen) verbruikt de led strip het meeste stroom, te weten 14,4 watt per meter.Wanneer een individuele kleur wordt gekozen ligt het verbruik op circa 1/3 hiervan, dus 4,8 watt per meter.
Waar plaats je LED strips? Je kunt een LED strip plaatsen waar jij maar wenst. Denk aan ruimtes zoals je woonkamer, slaapkamer, badkamer, tuin of keuken maar ook specifieke objecten kunnen verlicht worden met LED strips. Voorbeelden zijn je bed, TV, boekenkast of keukenkastjes.
Spotjes badkamer, waterdicht
De waterdichte LED-inbouwspots voor in de badkamer zijn IP44 en IP65 en zijn dus uitermate geschikt. Door de lage inbouwdiepte zijn de inbouwspots ook geschikt voor plafonds met weinig ruimte en bovendien zijn de spots uitstekend te dimmen!
Het wattage van een LED lamp omrekenen
Want een LED lamp geeft hetzelfde licht bij een veel lager wattage. Als vuistregel kun je het wattage van de oude lamp delen door tien. Een gloeilamp van 40 watt is dan vergelijkbaar met een led lamp van 4 watt. Let wel op dat je dezelfde soort lampen vergelijkt.
Wilt u uw 50 watt halogeenverlichting vervangen door LED-verlichting? Dan kiest u voor LED-spots van 3 watt. Deze spotjes met een veel lager wattage dan halogeen leveren namelijk dezelfde hoeveelheid licht op. Zo kunt u 50 watt halogeenspots één op één vervangen door 3 watt LED-spots.