Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Bewaar de lasagne goed afgedekt in de koelkast. De volgende dag zet je 'm dan gewoon in de oven. Reken in dat geval een tiental minuten extra baktijd. Lasagne die meteen in de oven gaat, bak je ongeveer 45 minuten op 180°C.
Wikkel de schaal in met vershoudfolie (geen aluminiumfolie) Gebruik diepvriesetiketten en vermeld de datum en ingrediënten. Doe de lasagne achterin de vriezer bij -18°C voor maximaal 3 maanden.
Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans! Folie en zakjes moeten na gebruik meteen worden weggegooid.
In de koelkast kun je de restjes lasagne twee dagen bewaren. In de vriezer kun je de restjes drie maanden bewaren.
Als de lasagne ontdooid is: 10 minuten op 180 graden. Dit geldt voor kant en klaar maar ook voor zelfgemaakte lasagne.
Schuif de bevroren lasagne in de oven en schakel die in op 200 ºC. Dan ontdooit de lasagne langzaam terwijl de oven opwarmt. Laat de lasagne in 60-70 min. goudbruin en gaar worden.
Sappige lasagne
Veel mensen vinden het een beetje eng om lasagne op te warmen. Ze zijn namelijk bang dat de lasagnebladeren niet meer zo vers smaken en dat ze hard worden als je het nog een keer opwarmt. Dit hoeft echter niet het geval te zijn, als je de lasagne maar op de juiste manier opwarmt.
Bewaren hoeft trouwens niet in het koelkastgedeelte; gerechten met spinazie invriezen is geen probleem. Je moet het gerecht wel helemaal laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet, toch? Dat klopt.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Bechamelsaus invriezen is mogelijk, want het is eigenlijk gewoon een witte saus uit meel en boter. Beide kunnen ook los van elkaar worden ingevroren. Ook als je spel wilt toevoegen aan de saus, kun je de saus gewoon invriezen. De saus kan na ontdooien echter niet nogmaals worden ingevroren.
Gevulde pasta: als je gevulde pasta wilt invriezen is het aan te bevelen deze even te blancheren. In kokend water doen, wachten tot ze boven komen drijven en dan niet afkoken maar eruit halen. Even op laten drogen en dan in een zakje doen.
Label de verpakking met datum en verwerkte ingrediënten. Plaats het kliekje achterin de diepvries bij -18°C (of lager) Bewaar de pasta maximaal 1 tot 3 maanden in de diepvries. Ontdooi de pasta in de koelkast en warm het op in de magnetron.
De schaal in de magnetron zetten en 8 min. op vol vermogen. Daarna op half vermogen 30 minuten tot de lasagnevellen gaar zijn. 5 minuten voor het eind even die laatste plakken kaas erop doen en weer terug zetten.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hete lucht: 175°C / gas: stand 3). Rasp de parmezaan. Maak in een ingevette ovenschaal laagjes van het gehaktmengsel, de lasagnavellen, de bechamelsaus en de kaas. Herhaal tot de ingrediënten op zijn en eindig met een laag bechamelsaus en kaas.
Met warm weer heb ik vaak trek in koud eten. Dan is deze koude lasagne ideaal. Je hoeft alleen de lasagnebladen te koken. En dan maak je heerlijke laagjes met ham, mozzarella, spinazie en pesto.
Wil je een 1-persoons portie lasagne maken? Dan heb je voldoende aan 4 lasagnebladen. Lasagne wordt vaak het best wanneer je vier lagen maakt, dus dan heb je aan vier lasagnebladen voldoende.
De lekkerste lasagne
Tot verbazing van expert Fabio Cappellano waren sommige kant en klare lasagnes zelfs lekker. De Albert Heijn lasagne met pittig gehakt stak er volgens de deskundige qua smaak bovenuit.
Je kan lasagne evengoed in een pan bereiden. Hiervoor heb je wel verse lasagnevellen nodig. Die vind je in een goede supermarkt bij de verse pasta. Gedroogde vellen krijg je niet snel gaar in de pan.
De lasagne kan je in de oven of magnetron verwarmen. Je kan het beste de oven voorverwarmen op 180-200 graden. De lasagne is na 20-25 minuten klaar.
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen.
Lasagnevellen van vers deeg hoef je niet voor te koken. De lasagne zit voldoende lang in de oven om de pasta te garen. Wanneer je kant-en-klare vellen even voorkookt (max. beetgaar), koel je ze af en schik je ze naast elkaar op een schone keukendoek.