In vochtige perioden kan het voorvallen dat je vloer omhoogkomt. Dat komt doordat vocht je laminaatplanken kan doen uitzetten of krimpen. In combinatie met planken die te dicht bij de muur liggen kan je laminaatvloer daardoor omhoogkomen.
Ook laminaat kan uitzetten door wisseling van het klimaat, laminaat zet gemiddeld 0,4mm uit. Hou dan ook altijd rekening met de afstand tussen de muur en de vloer.
Bij een laminaat vloer die al bol staat kunnen voorzichtig de plinten verwijderd worden. Daar waar het laminaat tegen de muren klemt moet er ruimte gemaakt worden door het te veel aan laminaat weg te zagen, snijden. Na een paar dagen zal de vloer weer vlak liggen en kunnen de plinten teruggeplaatst worden.
Ook hierdoor kan de vloer plaatselijk opbollen. Probeer dit lekken te verhelpen door bijvoorbeeld een placemat onder de waterbak te plaatsen. En droog de vloer zo snel mogelijk bij dit plaatselijk morsen. Bij een lekkage komt er natuurlijk water op je vloer maar het water zal ook vaak onder je laminaatvloer gaan.
Laminaat zet uit wanneer de temperatuur toeneemt. En het krimpt ook weer wanneer de temperatuur afneemt. Deze veranderingen noemt men 'het werken' van een vloer.
Laminaat heeft een uitzettingscoëfficiënt: de uitzettingsgraad per meter laminaat is zo'n 2mm. Wanneer er dus sprake is van een ruimte van 5 meter lang, hanteer je een uitzettingsvoeg van 10 mm.
Wanneer de waterschade minimaal is, kan je met behulp van een ontvochtiger en/ of een ventilator de natte planken goed drogen. Zijn de planken langdurig nat of vochtig geweest? Dan zullen deze delen waarschijnlijk niet meer te herstellen zijn. Haal dan deze planken los en vervang ze voor een aantal nieuwe planken.
Het verschil tussen zomer en winter kan al snel een centimeter zijn. Het laminaat komt omhoog door krapte aan beide kanten. Houd daarom bij elke muur een marge van minimaal 1 centimeter, zodat de vloer kan uitzetten. Een goede vloerenspecialist gebruikt uitzettingsvoegen en overgangsprofielen bij muren en kozijnen.
In vochtige perioden kan het voorvallen dat je vloer omhoogkomt. Dat komt doordat vocht je laminaatplanken kan doen uitzetten of krimpen. In combinatie met planken die te dicht bij de muur liggen kan je laminaatvloer daardoor omhoogkomen.
laminaat heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar.
Dit is een zeer belangrijk proces! Wanneer je dit niet doet, bestaat er een grote kans dat het laminaat tijdens het leggen gaat krimpen of uitzetten. En je wilt niet dat je nieuwe vloer bol gaat staan of andere beschadigingen oploopt!
Hoe lang moet laminaat acclimatiseren? De vloer moet 48 uur acclimatiseren in een gesloten verpakking. De verpakking legt u neer in de te beleggen ruimte bij een temperatuur van minimaal 18 graden Celsius. Bij het acclimatiseren moet het laminaat midden in de kamer liggen, dus niet tegen een wand.
Dweilen is niet vaak nodig, maar als je het doet gebruik dan deze tips! Laminaatvloeren mag je droog of vochtig schoonmaken, maar gebruik niet overvloedig water. Lichtjes vochtig is het beste.
Zorg ervoor dat je genoeg hebt.
Voor een ruimte met een regelmatige vorm, kun je uitgaan van 5% extra vloer. Voor complexere ruimtes met veel hoeken, bochten, enz. raden we 10% extra aan.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Zorg bij het leggen van de eerste baan laminaat dat er 1 cm speling is tussen de muur en de vloer, dit kan door gebruik te maken van afstandsblokjes. Houdt ook tijdens het leggen van de daaropvolgende laminaat stroken 1 cm speling tussen de vloer en muren aan.
Het antwoord is simpel: ja, laminaat kan prima tegen de kou. Wil je de kou écht goed tegenhouden met een laminaatvloer? Leg dan sowieso een goede ondervloer. Dit is een soort isolerende folie die de optrekkende kou, maar ook geluid tegenhoudt.
Kan je een laminaat plank vervangen zonder de gehele vloer te verwijderen? Ja dat is zeker mogelijk! In een moment van onoplettendheid is je laminaat of pvc vloer beschadigd. Je laat iets vallen en er zit gat in je laminaat of PVC vloer.
Oorzaak dat vloer omhoog komt
Net als een mens droogt een houten vloer uit wanneer deze niet genoeg vocht krijgt. In de winter wordt de lucht droog en gaat de vloer krimpen door het tekort aan vocht. Hierdoor ontstaan naden en soms zelfs scheuren. In de zomer werkt dit precies andersom, dan is er juist teveel vocht.
Normale omstandigheden zoals daglicht en, met name, zonlicht kunnen voor verkleuring van het laminaat zorgen. U herkent misschien wel de volgende situatie: u heeft een schilderij opgehangen, maar wilt dit verplaatsen naar een andere muur. Als u het schilderij van de muur haalt, is hier een verkleuring te zien.
Standaard laminaat is niet bestand tegen vocht, en dit kunt u dus niet in de doucheruimte leggen. Wel op een andere plek in de badkamer is dit mogelijk, bijvoorbeeld op de plaats waar u zich afdroogt. Als de vloer even nat wordt, doordat u net uit de douche komt, kan dit geen kwaad.
Een laminaat reparatieset bestaat uit een smeltapparaat en wat harde wasstaafjes. Smelt het was op de beschadiging van de vloer en laat dit drogen. Hierna kunt u met de zijkant van het smeltapparaat het overtollige was verwijderen. Zo verdwijnt de beschadiging en is de toplaag weer als vanouds.
Snij enkele pakken laminaat open en meng ze door elkaar. Leg de eerste rij recht en respecteer een uitzetvoeg van minstens 8 millimeter.