Een kleine hoeveelheid vocht wat snel opdroogt kan een laminaatvloer wel hebben. Maar wanneer het laminaat onherstelbaar is beschadigd, is het van belang om de oorzaak te achterhalen en het probleem te verhelpen.
Water en laminaat, geen goede combinatie
Laminaatvloeren zullen, wanneer deze in contact komen met vocht, het vocht namelijk opzuigen en hierdoor gaan uitzetten. In veel gevallen is er voor dit uitzetten echter geen ruimte. Om deze reden zal het laminaat gaan opbollen of zichzelf zelfs kapot drukken.
Slechts kleine waterschade
Je kunt de planken dus gemakkelijk een voor een los klikken. Geringe hoeveelheden water kunnen wel enige tijd op je vloerplanken liggen zonder schade aan te richten. Water trekt niet snel je laminaat in vanwege de beschermende coating aan de bovenkant van de laminaatplank.
Wanneer uw laminaat vloer omhoog gaat, betekent dit dat er te weinig spelingsruimte aanwezig is. Dit kunt u voorkomen door iedere lijn korter te maken met een fein (kantenzaag). Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met Kwaliteitparket.
Laminaat is over het algemeen zeer slijt- en krasvast, dankzij de ijzersterke toplaag. Het nadeel, in tegenstelling tot houten vloeren, is dat laminaat bij beschadiging niet meer te repareren is. Daarnaast is een laminaatvloer wel makkelijk te reinigen.
Uitstekend bestand tegen water: laminaat is vochtbestendig en daardoor geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken en het toilet.
Wanneer je je laminaatvloeren hebt ontvangen, laat deze vervolgens 48 uur staan (in de verpakking!) in de ruimte waarin ze gelegd gaan worden. Op die manier kan het laminaat wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Dit is een zeer belangrijk proces!
Wanneer de waterschade minimaal is, kan je met behulp van een ontvochtiger en/ of een ventilator de natte planken goed drogen. Zijn de planken langdurig nat of vochtig geweest? Dan zullen deze delen waarschijnlijk niet meer te herstellen zijn. Haal dan deze planken los en vervang ze voor een aantal nieuwe planken.
Laminaat zet uit wanneer de temperatuur toeneemt. En het krimpt ook weer wanneer de temperatuur afneemt.
Door vocht kan laminaat krimpen of uitzetten.Deze schommeling in vochtigheid kan ervoor zorgen dat het laminaat los klikt en dat het verschuift. Met als gevolg: spleten en kieren. Om de spleten te sluiten, hoef je gelukkig niet de hele vloer te verwijderen.
Kromgetrokken laminaat kan door verschillende oorzaken komen. Als het laminaat nog niet gelegd is, kan natuurlijk altijd een productiefout de oorzaak zijn. Daarom moet het laminaat ook steeds voor het leggen gecontroleerd worden. Een andere reden van kromtrekken kan zijn, het niet goed weg zetten van het laminaat.
Er is echter een uitzettingscoëfficiënt waar je gebruik van kunt maken om er achter te komen met hoeveel speling je te maken krijgt. Dit is berekent op ongeveer 2 mm per meter. Wanneer je dus een laminaatvloer hebt van 10 meter, is de uitzettingsvoeg van laminaat ongeveer 20 mm.
Kan je een laminaat plank vervangen zonder de gehele vloer te verwijderen? Ja dat is zeker mogelijk! In een moment van onoplettendheid is je laminaat of pvc vloer beschadigd. Je laat iets vallen en er zit gat in je laminaat of PVC vloer.
Gebruik absoluut geen ammoniak, chloor of schuurmiddelen. Daarnaast bestaan er ook speciale laminaatreinigers. Wring je dweil of doek goed uit voordat je gaat dweilen, om schade te voorkomen. Als je te veel water gebruikt kan je laminaat bol gaan trekken.
Laminaat reparatieset
Voor kleine beschadigingen kun je gebruik maken van een reparatieset. Deze kunt u speciaal kopen voor laminaat. Een laminaat reparatieset bestaat uit een smeltapparaat en wat harde wasstaafjes. Smelt het was op de beschadiging van de vloer en laat dit drogen.
Laminaat komt omhoog door vocht
Meestal trekt een vloer krom door een vochtprobleem in huis. Laminaat is gemaakt van MDF of HDF (geperst hout) en dat is 'hygroscopisch', wat betekent dat het vocht opneemt.
Door vocht kunnen je laminaatvloeren wat krimpen of uitzetten. Deze schommeling in vochtigheid kan ervoor zorgen dat ze losklikken en gaan verschuiven, waardoor er openingen tussen de planken ontstaan. Gelukkig hoef je de hele vloer niet te verwijderen om deze open groeven te sluiten.
minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je de vloer gaat leggen. Op die manier kunnen ze zich aanpassen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van de omgeving.
Wanneer is de vloer droog genoeg? Om een vloer te gaan afwerken met een coating, egaline, hout of gietvloer mag de basis niet meer dan 4% vocht bevatten. De vuistregel voor het drogen van een vloer is dat elke cm laagdikte 1 week moet drogen. Standaard worden vloeren 6 of 7 cm afgestort, dus 6 of 7 weken wachten.
Optrekkend of opstijgend vocht is water dat vanuit de grond door poreuze materialen, zoals hout of beton, omhoog trekt. Hierdoor ontstaan er vochtproblemen in de vloer. Hoewel er in nieuwere woningen ook sprake kan zijn van optrekkend vocht in de vloer, komen de problemen het meeste voor in oudere woningen.
Ook laminaat kan uitzetten door wisseling van het klimaat, laminaat zet gemiddeld 0,4mm uit.
Als je een laminaatvloer gaat leggen zonder te acclimatiseren kan het zijn dan dit voor problemen gaat zorgen. Zo kan het laminaat nog niet volledig zijn uitgezet waardoor de vloer naar verloop van tijd te strak komt liggen. Dit kan leiden tot het bol staan of krommingen in de vloer, wat je uiteraard wilt voorkomen.
Een laminaatvloer moet minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar de vloer komt te liggen. Dit is de tijd die laminaat nodig heeft om zich aan te passen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van de omgeving.
Laminaat is een onderhoudsvriendelijke vloer die tegen een stootje kan. Dit maakt het laminaat onderhouden al een stuk makkelijker. Om zo lang mogelijk van je laminaatvloer te genieten, is regelmatig schoonmaken een pré. Het beste is om je laminaat wekelijks te stofzuigen.