Verse witte kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare witte kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje.
Je kan de kool buiten de koelkast bewaren, maar hij is langer houdbaar in de koelkast. Verpak een stuk kool in plastic folie en bewaar in de koelkast.
Bewaar ze in de koelkast of in een koele kelder. De kolen zijn zo tot 2 maanden houdbaar. Kleinere kolen zoals spruitjes en kolen met roosjes zoals bloemkool of broccoli zijn minder lang houdbaar, maar toch nog steeds langer dan een week, in de koelkast.
Je kan rode kool invriezen op voorwaarde dat je ze eerst blancheert. Dompel de rode kool 2 minuten onder in kokend water en laat daarna schrikken in koud water, zo blijft de groente knapperig. In de diepvries kan je rode kool ongeveer een jaar bewaren. Tip: je moet de kool niet ontdooien voor het koken.
Nog gezonder en heerlijk door een salade. Rodekool uit de diepvries ligt voor de hand, maar vaak bevat dit wel suiker. En appeltjes. Dat laatste is niet zo erg, maar de toegevoegde suiker is wel zonde.
Verse spitskool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare spitskool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje. Hoe weet je of verse spitskool niet goed meer is? De kool is dan beschimmeld of gaat verkleuren.
Je kunt hem roerbakken, stoven, roosteren, allemaal met fijn resultaat. Maar je kunt ook de witte kool rauw eten en daar gaan we het vandaag over hebben. Witte kool salade is namelijk een knapperig, verfrissend goed idee.
Witte kool bereiden & bewaren
Witte kool kun je een aantal weken in de koelkast bewaren. Op de fruitschaal kan eventueel ook, witte kool is dan wel korter houdbaar. Panklare (voorgesneden) witte kool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast.
Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden. Gesloten kolen zoals spitskool, groene kool of rode kool zijn het langst houdbaar in de koelkast, maar kunnen ook buiten de koelkast worden bewaard.
Gesneden groene kool kun je afgedekt en in de koelkast nog 1 tot 2 dagen bewaren. Gare of 2 minuten geblancheerde kool kun je ook invriezen. In een goed gesloten plastic bakje of zakje is de kool tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Savooikool invriezen gaat prima, wel even blancheren. Zo blijft de smaak het best bewaard. Je kan de kool nadien meteen gebruiken alsof het een vers exemplaar is. Ontdooien hoeft niet.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Voorverpakte, gesneden spitskool kun je in de koelkast 1 tot 2 dagen bewaren. Je kunt spitskool ook invriezen na 2-4 minuten blancheren. Je kunt de groente dan tot 12 maanden bewaren in de vriezer (minimaal -18°C).
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Schoonmaken. Verwijder de buitenste bladeren van de witte kool, snijd hem in vieren en haal de stronk eruit. Spoel de parten af onder de kraan en snijd ze in repen. 2 weken houdbaar!
Rode kool kun je het beste bewaren op een koele, droge, donkere plaats bij een temperatuur van 12-15°C. Een hele rode kool is dan 1,5 tot 2 maanden houdbaar. Voorgesneden rode kool kun je (afgedekt met vershoudfolie) een paar dagen in de koelkast bewaren.
Kool is goed voor je lijn
Een portie boerenkool van 100 gram (rauw) bevat maar 50 calorieën. Rode kool, witte kool en savooiekool zijn nog slanker: 30 calorieën. Dat betekent dat je er veel van kunt eten zonder aan te komen. En omdat de groentes veel vezels bevatten, geven ze toch een verzadigd gevoel.
Rode kool bevat slechts weinig calorieën, maar des te meer voedingsstoffen. Een portie (90 gram) rauwe gesneden rode kool bevat de volgende voedingsstoffen (1): Calorieën: 28. Eiwitten: 1 gram.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.