Kokosmelk kun je, na openen, maximaal 4 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Kokoscrème (santen) kun je, na openen, maximaal 1 maand in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Kokosvet kun je, na openen, nog 3 tot 6 maanden buiten de koelkast bewaren.
Het vaste stuk is nu bobbelig en soort van droog en het vocht is wittig/grijzig.
Kokosmelk bewaren
Bewaar de kokosmelk voor zeven dagen in de koelkast, de kwaliteit blijft prima.
Zodra je het blik kokosmelk hebt geopend blijft het ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening. Gerookte zalm: 2 dagen na opening.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep... Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn.
In ongeopende verpakking blijft het zeker 1 jaar goed. Is de verpakking geopend geweest, dan blijft het luchtdicht afgesloten toch zeker een aantal maanden gewoon goed. Probeer eens of er nog smaak aan zit en of het niet plakt of anders ruikt.
Het stollen van de kokosmelk
Is de kokosmelk in je blik hard geworden? Dat kan goed kloppen. Het vet in de kokosmelk stolt namelijk naarmate de temperatuur van het product daalt, waardoor er een harde laag boven in het blik ontstaat.
Je kan (een restje) kokosmelk zonder probleem invriezen (2 tot 3 maand) in een afgesloten vriesdoos. Hou er wel rekening mee dat de melk wat schift door het vriesproces. Dus na het ontdooien flink omroeren!
Kokoswater is zeer kwetsbaar en onderhevig aan bederf. Daarom moet het direct uit de noot worden geconsumeerd of koel worden bewaard. Door pasteurisatie worden aanwezige bacteriën gedood en de kokoswatertjes langer houdbaar gemaakt.
Voortaan kan je ook kokosmelk bij Lidl verkrijgen. Gewone kokosmelk of de light variant? Met wat kook jij het liefst? | Facebook.
Kokosmelk, ook wel klappermelk genoemd, is een ondoorzichtige, melkwitte vloeistof die wordt gewonnen uit het kiemwit van volgroeide kokosnoten. Kokosmelk heeft een matte structuur en een rijke smaak vanwege het hoge gehalte aan kokosolie.
- Altijd roerend verwarmen, anders schift het. - Kokosmelk nooit afdekken. - Kokosmelk een tijdje in de wok laten koken helpt tegen aanbranden.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Let als je kokosmelk koopt, op de dikte van de melk. Op de verpakking kun je die dikte aflezen aan het percentage kokosextract dat erop staat – hoe hoger het percentage, hoe dikker de melk. Zoek in de supermarkt bovendien naar kokosmelk met alleen kokosextract en water op de ingrediëntenlijst.
Resumerend: Kokosmelk is op zich gezond, maar bevat erg veel calorieën uit verzadigd vet. Gebruik daarom per dag niet meer dan 50-75 ml, en hou je verdere inname aan verzadigde vetten in een dag in balans. Kies liefst voor biologische kokosmelk, en liefst uit een pakje.
Omdat kokosmelk geen zuivelproduct is, kunt u het vrij gemakkelijk verwarmen en opwarmen met de kookplaat of de magnetron.
kokosnoot {de}
coco {znw.} cocoanut {znw.} coconut {znw.}
Kokos bevat heel veel gezonde vetten en belangrijke mineralen, maar ook een paar onmisbare vitaminen. Zo bevat kokos vitamine C, wat belangrijk is voor een goede weerstand maar ook voor de opname van ijzer uit je voeding. Daarnaast helpt het je cellen gezond te houden omdat het als antioxidant fungeert in je lichaam.
Je kunt amandelmeel makkelijk bewaren in een luchtdichte trommel. Deze kun je in de koelkast bewaren of invriezen, dan is de meel zelfs een aantal maanden houdbaar. Wanneer je al een gerecht hebt gebakken, kun je deze wel een week lang in de koelkast bewaren!
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Suiker is een zoetstof die nooit over de datum gaat. Zowel bruine, witte als in poedervorm. Let wel op bij met name basterdsuiker dat je het écht luchtdicht verpakt: zodra er vocht bij komt ontstaan er harde klonten. Helaas zijn niet alle soorten azijn oneindig houdbaar, maar witte azijn gelukkig wel!