Zo voorkom je klaver in jouw gazon
Klinkt logisch, toch? Zorg daarom dat het stikstofgehalte van jouw gazon op peil is en dat ook blijft. Gebruik Bloedmeel voor het aanvullen van het tekort aan stikstof en gebruik Gazon-AZ voor het op peil houden van het stikstofgehalte. Hierdoor heeft klaver geen schijn van kans.
Klaver heeft een hekel aan stikstof. Klaver groeit namelijk alleen op bodems met een tekort aan stikstof. Voeg je extra stikstof toe? Dan zal de klaver snel verdwijnen!
Klaver kan beter tegen de droogte dan gras, en blijft langer groen in de zomer. Wanneer je gras er geel en dor bij ligt, ogen de plekken waar wél klavers groeien nog fris. Bovendien zorgt klaver voor z'n eigen bemesting. Het haalt namelijk stikstof uit de lucht, slaat die op en geeft ze weer af als voedingstoffen.
Witte klavers hebben het vermogen om stikstof te binden uit de lucht. Hierdoor is er minder kunstmest nodig, aangezien de bodem als het ware van nature al verrijkt wordt met voeding. Bovendien heeft witte klaver een hoge aantrekkingskracht op nuttige insecten als bijen en hommels.
Het voordeel van klaver is dat het gewas stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en komt ten goede aan het gras. Witte klaver kan 150 kg stikstof binden, rode klaver tot 350 kg per hectare.
Goed voor de bodem
Grasklaver levert een positieve bijdrage aan de bodemstructuur en -vruchtbaarheid. Door een actiever bodemleven wordt er meer organische stof gevormd. Niet alleen de wormen, ook de bloembezoekende insecten als bijen en hommels zijn blij met klaver.
Klaver bestrijden met kalk
En dus is een goede plek om te starten het toedienen van kalk. De bodem heeft namelijk kalk nodig om gras zo goed mogelijk te laten groeien. Bij een tekort aan kalk neemt onkruid de overhand.
Een manier om klaver te bestrijden is door het gazon te bemesten met een stikstofrijke meststof, zoals Triferto N23 Gras. Na het bemesten zul je al gauw merken dat het gras weer snel begint te groeien. Door vervolgens het gazon kort af te maaien, zorg je ervoor dat klaver voorgoed teruggedrongen word.
De witte zoete klaver wortelt tot wel 70 cm diep.
Door te verticuteren snijd je mos en ander onkruid (zoals klaver) weg en geef je gras weer de kans om te ademen. Er ontstaat een luchtige bovenlaag waardoor het gras beter kan groeien en je het gazon weer gezond maakt.
Klaver bindt, in samenwerking met bacteriën, stikstof uit de lucht. Deze stikstof komt dus gratis en voor niks beschikbaar voor het gras.
Algemene informatie klaver
Er zijn meer dan 200 soorten klaver bekend, die vooral op het noordelijk halfrond groeien. Deze soorten zijn eenjarig of meerjarig. Klaver behoort tot de familie van de vlinderbloemigen. Dit wil zeggen dat de plant stikstof uit de lucht kan binden en deze kan toevoegen aan de bodem.
De klaver is een sterke plant die goed tegen vorst kan.
Kalk gaat de groei van mos tegen.Meststoffen worden door kalk beter opgenomen. Kijk dus niet raar op als jouw gras een flinke, gezonde groeispurt maakt. Ook geeft kalk minder kans op onkruid.
Rode klaver bloeit van mei tot in de herfst met rode bloemen. Soms zijn ze meer vleeskleurig tot wit. De bloeiwijzen zijn bol tot eivormig; de ronde top van de hoofdjes wordt veroorzaakt doordat de bovenste tot 15 mm lange bloemetjes rechtop staan.
Witte klaver bindt tot 150 kilogram stikstof per hectare, rode klaver tot 350 kilogram per hectare. De stelregel is dat klaver per ton productie 25 kilogram stikstof in de grond achterlaat. Deze stikstof komt in de zomer en in het najaar ten goede aan het gras.
Verticuteren met een verticuteermachine
De messen gaan tot ongeveer 1 centimeter diep in de grond.
Het duurt ongeveer twee tot drie weken totdat klaver ontkiemt.
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.
Bloedmeel strooi je het liefst drie keer per jaar, tussen maart en half augustus. Bloedmeel is goed te bewaren op een droge plek, dus het is helemaal geen probleem om een jaarvoorraad in één keer te kopen.
Bloedmeel is een onmisbare bemesting voor het gazon, de border en de moestuin.
Groeiomgeving: Witte klaver gedijt goed in vochtige omstandigheden en kan zich aanpassen aan verschillende bodemtypes, van zand tot klei. Het kan zowel in de zon als in de schaduw groeien en wordt vaak aangetroffen in gazons, weilanden en wegbermen.
Wanneer je het klaverzaad ondiep zaait (3 mm), in het kort gemaaide perceel, heb je het beste resultaat.Doorzaaien kun je het beste doen met een strokenfrees of een wiedeg. Bij veel open plekken in de weide kun je het beste 10 kg graszaad bijmengen zodat de kale plekken snel opgevuld zijn.
Zaai niet te diep
Voor een goede opkomst moet je de klaver niet dieper zaaien dan 2 cm. De optimale zaaidiepte voor klaver is 0,5 tot 1 cm.