Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances kun je niet van de muur afwassen. Wel is kalkverf kwetsbaar voor water, water activeert namelijk de kalk wat een witte waas kan achterlaten. Daarom is het aangeraden om de wand achter een waterbron te beschermen met een sealer.
Hou er ook rekening mee dat kalkverf niet afwasbaar is en ook niet erg vlekbestendig ; Tierrafino Protect (op basis van cactus) is de perfecte kleurloze en ademende oplossing om kalkverf binnen en buiten sterker te maken!
Begrijpelijk, want sommige mensen denken blijkbaar dat krijtverf in de regen zo weer wegspoelt en dat het dus niet watervast is. Gelukkig is dat niet het geval; krijtverf is na droging gewoon bestand tegen water, regen, sneeuw, etc.
Kalkverf is een steeds meer gebruikte decoratieve verfsoort die zowel binnen als buiten toegepast kan worden. De uitsraling van kalkverf kan omschreven worden als zeer mat. Muren krijgen met kalkverf als het ware een verweerde, doorleefde uitstraling die met de tijd mooier en mooier wordt.
Voordelen van kalkverf
Kalkverf wordt gemaakt van water en kalk en is daarom 100% natuurlijk. Daarnaast geeft het een prachtig mat effect. Maar er is nóg een voordeel: door zijn ademende werking is de verf namelijk vocht- en schimmelwerend.
Met zijn bindende eigenschappen fungeert kalk als bindmiddel. Kalk bevat bovendien veel dekkend wit pigment, zodat er weinig andere grondstoffen - zoals extra bindmiddel of vulstoffen - nodig zijn om te komen tot een goed vloeiende en dekkende verf.
Kalkverf kopen
Voor een blik kalkverf met een inhoud van 2,5 liter beginnen de prijzen vanaf ongeveer 50 euro, maar verven van hogere kwaliteit zullen vanzelfsprekend iets duurder zijn. De prijs is ook afhankelijk van het volume dat je aankoopt. Bij grotere volumes zal de prijs per liter lager liggen.
Krijtverf wordt vaak verward met kalkverf. Dit zijn echt twee totaal verschillende verfsoorten. Kalkverf is ruwer, is genuanceerd en daarmee niet egaal in uitstraling. Krijtverf is daarentegen egaal van kleur en fluweelachtig in uitstraling.
Kalkverf is niet over te schilderen met een andere verfsoort. U zult het ofwel moeten verwijderen ofwel moeten bedekken met een primer. Kalkverf kan buiten aangebracht worden en kan voor hele leuke gevels zorgen, maar let op: het zal zeer snel vuil en vocht opnemen.
Kalkverf komt op de juiste kleur na de 2e laag. Laat de verf 8 uur drogen voordat je de tweede of derde laag aanbrengt. Een tweede laag zorgt voor een goede dekking en extra bescherming. De verf voor deze laag kun je nog iets verder verdunnen met water om het makkelijker en licht aan te kunnen brengen.
Je kunt krijtverf een beschermlaag geven door varnish te gebruiken. De varnish matte lak beschermt de verf tegen water en krassen en geeft geen glans aan de krijtverf, maar behoudt de matte look. Met wax kun je krijtverf ook een beschermlaag geven. Met deze wax geef je de krijtverf een authentieke look.
Kalkverf is ademend, schimmel- en bacterie werend en is daarom uitermate geschikt voor in de badkamer en keuken. Dankzij het ademende karakter van de kalkverf kan deze het teveel aan vocht in de lucht opnemen, en weer loslaten zodra de luchtvochtigheid daalt.
Krijtverf is een dekkende, matte verf vol van kleur. Het geeft een poederachtig effect vanwege de grote hoeveelheid krijt. De verf is gemakkelijk op verschillende ondergronden aan te brengen zonder voorstrijk, denk bijvoorbeeld aan hout, muren, MDF, metaal of karton.
De winnaar – Beste kalkverf voor binnenmuren. Sikkens Alphaxylan SF is de beste keuze voor binnenmuren die je in een mat kalkuiterlijk wilt aanbrengen. Deze is weliswaar niet met de grote roller aan te brengen maar het is met een goede kwast voor kozijnen prima te schilderen.
Kalkverf kan prima over een latex ondergrond worden aangebracht. Wel moet je eerst een laag muurprimer aanbrengen van hetzelfde merk. Bij grote kleurverschillen in de ondergrond is het beter om een primer op kleur te gebruiken. Deze kun je in precies dezelfde kleur laten mengen als de kalkverf die je kiest.
Droogtijd Wat is de droogtijd en wanneer kan ik eroverheen schilderen? Corifondo moet minimaal 12 uur drogen, kalkverf afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid ongeveer 2 uur, de tweede laag kan meteen over de eerste heen.
Het aanbrengen van kalkverf is niet moeilijk, maar zorg wel dat je goed bent voorbereid. Belangrijk is dat de ondergrond geschikt is voor kalkverf. Dat wil zeggen, absorberend, niet waterafstotend en het te schilderen oppervlak dient schoon, droog, stof- en vetvrij te zijn.
Je kunt kalkverf ook op ruw hout of plaatmateriaal toepassen, maar niet over een gladde ondergrond zoals bijvoorbeeld een lakverf. Je kunt er dus ook meubels mee verven mits je eventuele verf verwijdert en ze ruw opschuurt.
Kan krijtverf over kalkverf heen? Ja, krijtverf kan prima over kalkverf aangebracht worden mits de kalkverf 2 maanden op de muur zit en dus goed is uitgehard. Behandel de muur eerst voor met universele primer. Deze kan ook op kleur gemaakt worden.
Maar wat is dan het verschil tussen krijt en kalk? Calciumcarbonaat is het hoofdbestanddeel van krijt, dat heeft een poederachtige structuur. Maar krijt kun je ook branden en dan zet het om in ongebluste kalk.
Als indicatie ligt een gemiddeld verbruik tussen de 10 en 15 m2 per liter voor 1 laag. Het exacte verbruik is sterk afhankelijk van de ondergrond en voorbehandeling.
Het belangrijkste verschil tussen kalkverf en krijtverf is dat krijtverf een egaal effect geeft terwijl kalkverf een gevlekt effect geeft. Tevens is kalkverf kwetsbaarder.
Omdat kalkverf een minerale verf is, is een primer noodzakelijk, het beste van hetzelfde merk als de kalkverf. Deze primer breng je aan op de muren die je wilt schilderen. Door de primer voorgekleurd te kopen, krijg je de ideale onderlaag voor de kalkverf die je later wilt aanbrengen.
Het maken van een kalkverf is eigenlijk heel eenvoudig. Een bekend recept voor een veredelde kalkverf is bijvoorbeeld: 1 deel van de kalkdeeg en mengt dit met 1 deel marmermeel. Vervolgens voeg je ongeveer 2 delen kalksinterwater toe.
Ook kalkverf kan over behang worden aangebracht, als het behang tenminste goed vastzit. Ook moet het vliesbehang, glasvezelbehang of renovlies zijn. Deze behangsoorten zijn namelijk speciaal geschikt gemaakt om over te kunnen schilderen.