Ga grondig door alle spullen en gooi de overbodige rommel weg. Er kunnen ook chemische producten in de berging staan. Voor chemisch afval kan je best een aparte doos gebruiken. Zet de doos na het opruimen meteen in je auto zodat je ze weg kan brengen naar het milieupark.
Begin met een kleine plek
Als je niet weet waar je moet beginnen met opruimen, zijn kleine plekken of ruimtes in huis ideaal om mee te starten. De badkamer, de voorraadkast, het aanrecht, de kapstok of de eettafel zijn een aantal voorbeelden van ideale beginplekken.
Haal je garage helemaal leeg
Haal alle grote losstaande spullen als eerste uit de garage. Alles wat in een kast staat of op een rek ligt, laat je nog even staan. Maak buiten drie plekken vrij waar je het volgende soort spullen kunt uitsorteren. Op plek 1 komt alles terecht dat weg kan.
Spullen sorteren
Ruim je schuur helemaal leeg, voordat je aan de slag gaat en sorteer de spullen op vier hopen: houden, weg doen, opslaan of twijfel. Vervolgens ga je in de garage aan de slag met het organiseren van de schuur. Maak de schuur schoon, installeer de kasten en hang planken en bordjes op.
Spullen die je wel goed in de schuur kunt bewaren zijn fietsen, gereedschap en verf. Al is de kans op roest ook nog aanwezig. 'Buitenkussens kun je in de zomer prima in de schuur bewaren, maar in de winter kun je ze door het hoge vochtgehalte beter op zolder bewaren. '
De zolder opruimen
Begin door het vullen van een vuilniszak of een grote doos met spullen die weg kunnen. Dingen die je al heel lang hebt en niet meer gebruikt kunnen echt weg. Hetzelfde geldt ook voor de spullen die je niet weg wil doen, want stel dat je het ooit eens nodig hebt.
Het kan dus zijn dat je het nooit geleerd hebt, maar door een 'life-event' tijdelijk nog meer moeite hebt met opruimen en overzicht houden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ADD hebt en je vroeger wel een manier geleerd hebt om op te ruimen, maar dat deze manier van opruimen nog nooit voor jou gewerkt heeft.
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
Probeer eerlijk te kijken naar je spullen en beantwoord voor jezelf de vraag hoe het komt dat er zoveel spullen zijn. Als je de oorzaak hebt vastgesteld, is het tijd om aan de slag te gaan en de oorzaak te elimineren. Daarna kan je gaan downsizen in spullen. En dat is vaak een groot project dat je in stapjes moet doen.
Er zijn veel manieren om je tuingereedschappen op te bergen. Je kunt een special ophangsysteem kopen of zelf een systeem maken om je gereedschap op te hangen aan de muur. Er zijn opbergboxen op de markt of je kunt een kast of opberghok maken, of kopen, om je gereedschap in op te bergen.
Poets van boven naar beneden. De gouden regel van schoonmaken is altijd: poets van boven naar beneden. Dat geldt zowel voor je hele huis als voor iedere kamer op zich. Als je eerst de vloeren reinigt en daarna de kasten afstoft, valt het vuil zo weer op de schone vloer!
Het wordt vergeten of je hebt de spullen niet meer nodig. Het is slim om ieder jaar je zolder op te ruimen. De zolder opruimen is vaak een hele klus. Als je het echter ieder jaar doet dan is het mogelijk om de klus te beperken.
Een goede tip is om handige kasten, stellingen of andere opbergmeubels te plaatsen – afhankelijk van de grootte en hoogte van jouw zolder. Per kast, plank of stelling kun je bij elkaar horende spullen in opbergen, zodat je deze gemakkelijk terug kan vinden.
Heb jij een ongeïsoleerde houten of stenen schuur in de tuin of wordt het in jouw garage heel koud? Dan raden wij een vriezer aan met een omgevingstemperatuur van -15 graden Celsius. Zelfs wanneer het hard vriest, blijven deze vriezers werken. Er is geen net als bij 0 graden Celsius geen officiële klimaatklasse voor.
Of je het gereedschap bewaart in een werkruimte, in het tuinschuurtje of in de garage maakt in wezen niet uit. Zolang de plek maar droog is en vorstvrij. Vocht is de doodsvijand van gereedschappen. Om roest door condensvorming te voorkomen, is een goede ventilatie van de bergruimte dan ook van groot belang.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.