Zwanger worden tijdens gebruik van Kyleena® komt zelden voor. als je echter zwanger wordt terwijl je Kyleena® gebruikt, is het risico dat de zwangerschap zich zou kunnen ontwikkelen buiten de baarmoeder (een buitenbaarmoederlijke of ectopische zwangerschap) verhoogd.
De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
Hoe betrouwbaar is Kyleena? Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Kyleena een betrouwbare anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat het op de juiste manier gebruikt wordt.
Een spiraaltje wordt gezien als één van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie. Toch is het niet waterdicht: Van de 1000 vrouwen die een koperspiraaltje hebben, wordt per jaar 1 vrouw toch zwanger. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal worden 2 vrouwen per jaar toch zwanger.
Als je spiraaltje verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar. Soms kun je al zwanger worden binnen een maand! Omdat een spiraal geen invloed heeft op jouw cyclus. Wil je nog niet direct zwanger worden, gebruik dan een condoom tijdens seks!
In tegenstelling tot een pil ( orale anticonceptiva) behoud je met alle spiralen je eisprong en daardoor je eigen natuurlijke, hormonale cyclus. Kyleena® is het kleine zusje van het Mirena® spiraal. De werkzame stof in beiden spiralen is het hormoon levonorgestrel.
Grootste verschil tussen Mirena en Kyleena is de hoeveelheid levonorgestel. De Mirena bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena 19,5mg. Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals 'taaier' wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware 'verliest', maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.
Na inbrengen van het spiraaltje is er een kleine kans dat het spiraaltje niet goed blijft zitten. Kom daarom na zes weken voor controle. Daarna kunt u ook zelf controleren of het spiraaltje nog goed zit, bij voorkeur na de menstruatie.
Als je heel goed voelt, kun je de draadjes van het spiraal voelen. Als je een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan bestaat de mogelijkheid dat dit het pootje van het spiraal is. Het spiraal zit dan mogelijk niet goed in de baarmoeder en beschermt niet meer tegen een zwangerschap.
Bij het gebruik van een hormoonspiraaltje zoals Kyleena kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden het fijn als ze helemaal niet meer menstrueren tijdens het gebruik van een anticonceptiemiddel, maar anderen vinden dit juist vervelend.
Als anticonceptiemiddel werkt een levonorgestrel spiraal 5 jaar (Kyleena) tot 6 jaar (Mirena en Levosert). Als middel tegen overgangsklachten samen met oestrogeenhormonen werkt de spiraal minstens 3 jaar. Dit heeft te maken met de garantie die de fabrikant geeft.
Na het inbrengen van de Mirena of Kyleena zal het bloedingspatroon meestal verminderen. Tijdens de eerste maanden na het inbrengen zal soms onregelmatig bloedverlies optreden, meestal druppelsgewijs. Dit kan langere tijd aanhouden. Na 3 tot 6 maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Sommige vrouwen die een spiraaltje gebruiken, hebben daarom vaker last van tampons, omdat de vagina droog aanvoelt. Gewoonlijk hebben die vrouwen heel weinig bloedverlies. In dat geval volstaan enkele inlegkruisjes per dag. Maar voor wie tampons wil blijven gebruiken, vormt het spiraaltje geen enkele tegenindicatie.
Verwijderen spiraaltje
Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent. Ze verschillen dus niet zoveel." "Maar", zegt Kalmijn, "de combinatie van anticonceptie én een condoom is altijd het beste.
De uiteinden van de draadjes, die uit de baarmoedermond komen, zijn zo soepel dat je die ook die niet voelt tijdens het vrijen. Je kunt de draadjes wel voelen met je vinger. Soms zijn de draadjes om de baarmoedermond heen gekruld en is het moeilijker om ze te voelen.
Voel je het hormoonspiraaltje tijdens het vrijen? Als het spiraaltje op de juiste plaats zit, voel je het niet zitten. Als je het wel voelt, check dan even bij je dokter of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Bij het vrijen kan je partner de draadjes eventueel voelen.
De Kyleena geeft net iets minder hormonen af dan de Mirena én hij is iets kleiner. Bovendien heeft de Kyleena een smallere inbrenghuls. Dat maakt het plaatsen van deze spiraal prettiger voor vrouwen die nog nooit zijn bevallen.
Het grootste verschil tussen de twee spiraaltjes is de hoeveelheid levonorgestrel die ze bevatten. Zo bevat de Mirena-spiraal 52 mg en bevat de Kyleena-spiraal slechts 19,5 mg.
De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als enige anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar.