Vleesbomen zijn geen kanker. De kans dat ze kanker worden is heel klein. Vleesbomen geven meestal geen problemen om zwanger te worden. Ook tijdens een zwangerschap geven ze meestal geen problemen.
Daarom ontstaat een vleesboom nooit vóór de eerste menstruatie. Na de overgang worden ze meestal kleiner. Een vleesboom ontstaat vaker bij vrouwen die (nog) geen kinderen hebben en bij vrouwen van Afrikaanse afkomst. Een vleesboom geeft meestal geen problemen bij zwanger worden of tijdens een zwangerschap.
Van een klein myoom heeft u geen last. Maar wanneer een myoom vrij groot is, kan het aardig in de weg zitten. Een myoom dat vlak onder het baarmoederslijmvlies zit, bemoeilijkt de innesteling van het bevruchte eitje. Dat kan tot een miskraam leiden.
Vleesbomen komen vooral voor in de vruchtbare levensfase, dus vóór de overgang. Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf. De meeste vrouwen met vleesbomen hebben geen of weinig klachten. Het is ook niet zo dat grotere vleesbomen meer klachten geven dan kleine.
Symptomen van uterus myomatosus of vleesbomen
Drukkende pijn onderin de buik. Druk op de blaas en meer aandrang om te plassen. Pijn die uitstraalt naar de rug. Pijn tijdens het vrijen.
Vleesbomen in de baarmoeder of onder het slijmvlies haalt de gynaecoloog weg met een operatie met een kijkbuis via de vagina. Vleesbomen aan de buitenkant van de baarmoeder of in de wand haalt de gynaecoloog weg met een operatie via kleine sneetjes in de buikwand of door een grote snee in de buik.
Vleesbomen zijn de meest voorkomende tumoren in de vrouwelijke geslachtsorganen en ontwikkelen zich in de vruchtbare leeftijd, gewoonlijk bij vrouwen vanaf 35 jaar, maar ze komen ook voor bij een klein aantal jongere vrouwen. Vleesbomen worden ontdekt via echografie.
Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.
Myomen worden ook wel vleesbomen genoemd. Het zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder die vooral uit spierweefsel bestaan. Myomen kunnen aan de buitenzijde van de baarmoeder zitten, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte (zie afbeelding 1). Hoe myomen ontstaan, is niet bekend.
Het komt zelden voor dat een vleesboom kwaadaardig wordt. Wel is het nodig alert te zijn bij zeer snelle groei en bij groei na de menopauze. Wat merkt u van een vleesboom? De kans is groot dat u helemaal geen klachten heeft.
Myomen die aan de voorkant van de baarmoeder groeien, kunnen door de druk op de blaas plasproblemen veroorzaken. Sommige vrouwen hebben door de myomen pijn tijdens het vrijen. Myomen met een steel kunnen verdraaid raken, waardoor de bloedtoevoer stokt. Plotselinge, hevige buikpijn is dan het gevolg.
Zo kunnen myomen in de baarmoederholte, zelfs als ze klein zijn, menstruatieklachten veroorzaken. Klachten die het meest voorkomen, zijn overmatig bloedverlies (hypermenorroe) en menstruatiepijn (dysmenorroe). De menstruaties blijven in principe regelmatig.
Myomen hebben hormonen nodig om te groeien. Dit betekent dat myomen na de overgang meestal verschrompelen. Ook de klachten die de vleesboom veroorzaakt, verdwijnen dan. Als na de overgang hormonen worden toegediend, kunnen myomen hierdoor blijven of terugkomen.
Onderzoek vleesboom
Eventueel kan hierbij een uitstrijkje afgenomen worden. Inwendig onderzoek: de gynaecoloog kan zo beoordelen hoe groot de baarmoeder is. Inwendige echo: hiermee kan de plaats en grootte van de myomen meestal goed beoordeeld worden. Myomen vanaf een halve centimeter groot kunnen gezien worden.
De pijn: kan ook naar uw onderrug of liezen gaan. kan zeurend, stekend of branderig voelen. kan erger worden voor, tijdens of na het plassen, poepen of vrijen.
Let bij de innesteling bevorderen met voeding op: Omega-3 is een vetzuur met een positieve werking op de celdeling en celwerking. Zeker voor de innesteling een belangrijk bestanddeel dus! Omega-3 zit o.a. in vette vis, groene bladgroenten, avocado en walnoten.
Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.
Afhankelijk van wat er tijdens de hysteroscopie precies gedaan is, heeft u na de ingreep vrijwel geen last van bloedverlies (diagnostische hysteroscopie) tot gemiddeld bloedverlies (na verwijdering van vleesboom of baarmoederslijmvlies). Dit kan tot 2 weken aanhouden.
De overgang is een aantal jaren rondom uw laatste ongesteldheid. U merkt dat er meer of minder tijd komt tussen uw ongesteldheid. Ook kunt u erger ongesteld worden met meer bloedverlies. U kunt het opeens heel warm krijgen en zweten.
Meestal komen stolsels alleen voor tijdens de heftigste dagen van je menstruatie, dus aan het begin van je menstruatie. Waaruit bestaan stolsels? Eigenlijk zijn stolsels niet anders dan een mix van rode bloedcellen, baarmoederslijmvlies en eiwitten in het bloed die de vloeibaarheid reguleren.
Wanneer de pijn en bloedverlies op zijn heftigst is verlies je meestal het vruchtzakje ( met of zonder vruchtje) erin. Het vruchtzakje ziet eruit als een klein blaasje, waar pluizige vlokken aan vast kunnen zitten, vaak is het weefsel wat lichter van kleur en voelt een beetje sponsachtig aan.
Een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok kan deze klachten geven: koorts, buikpijn en/of meer afscheiding uit de vagina. Bacteriën zijn de oorzaak, bijvoorbeeld bacteriën die je kunt krijgen door onveilige seks (soa). Of bacteriën die normaal ook al bij veel vrouwen voorkomen. Je krijgt antibiotica.
Gevolgen van een baarmoederverwijdering op lange termijn. Na het verwijderen van de baarmoeder kunt u geen kinderen meer krijgen. Ook zult u niet meer menstrueren Echter in geval de baarmoedermond nog is achtergebleven, kan u wel een beetje bloed- of slijmverlies hebben ten tijde van de verwachte menstruatie.
Het verwijderen van de vleesboom of poliep doet namelijk geen pijn. Het kan wel gevoelig zijn wanneer de hysteroscoop (een kijkbuis) de baarmoedermond passeert. De baarmoeder kan ook gaan krampen. Daarom wordt er soms gekozen voor een lichte, plaatselijke verdoving.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.