Ook als je partner niet is klaargekomen bestaat er een kans op zwangerschap. Voorvocht kan namelijk ook spermacellen bevatten waardoor je toch zwanger kunt worden. Ook in dat geval is het verstandig een morning after pil te slikken. Hetzelfde geldt als er huid op huid contact is geweest tussen geslachtsdelen.
Van de 1000 paren die het mannencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger. Bijvoorbeeld doordat het condoom scheurt. Let op: als je een condoom niet goed gebruikt is de kans op zwangerschap veel groter.
De betrouwbaarheid van een condoom als anticonceptiemiddel is sterk afhankelijk van het juiste gebruik. Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2 en 5%. De kans dat een SOA wordt overgedragen is klein.
Als een condoom kapot gaat, scheurt het meestal ver door. Vaak blijft het dan (deels) in de vagina of anus achter. Het eerste wat je in dat geval doet, is het condoom uit de vagina of anus verwijderen. Soms gaat dit lastig.
Voorvocht bevat een hele lage concentratie aan zaadcellen. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt.
Als je tijdens de seks een condoom draagt, vangt het condoom bij het klaarkomen het sperma op. Hierdoor komt er geen zaad in de vagina, waardoor je beschermd bent tegen zwangerschap. Daarnaast komt de penis niet in de vagina, anus of mond van degene met wie je vrijt.
Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister. Elk voorbehoedmiddel is anders.
De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Als het condoom makkelijk omging maar daarna afglijdt, is het waarschijnlijk te groot. Probeer dan een strakker condoom. Als het condoom moeilijk om te doen was en terugrolt, is het te strak. Probeer dan een large condoom of een extra large condoom.
Geslachtsgemeenschap (penis in de vagina) en anale seks met een condoom zijn veilig. Dat geldt ook voor strelen, tongzoenen, kussen, knuffelen, masseren, masturberen of elkaar met de hand bevredigen. Ook orale seks (pijpen) met een condoom is veilig.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
minder vaak een eisprong of geen eisprong. de kwaliteit van het zaad is minder goed. problemen tussen het zaad en het slijm in je baarmoederhals. je eileiders zijn niet goed open.
In principe kan een zwangerschap worden vastgesteld zes dagen na de ovulatie, twee weken na de laatste menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan echter het beste gedaan worden maximaal zes dagen voor of op de eerste dag dat je menstruatie normaal zou beginnen.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je tepelhof groter en donkerder wordt. De bultjes die je wellicht zult zien zijn de klieren van Montgomery, wat een heel normaal verschijnsel is.
Doe een zwangerschapstest
Een zwangerschapstest kun je doen vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden. Dus vanaf de eerste dag dat je overtijd bent. Er zijn verschillende manieren om een test te doen: Een zwangerschapstest kun je kopen bij de apotheek of drogist.
Er is geen verband tussen het vrouwelijk orgasme en de vrouwelijke vruchtbaarheid: je moet niet klaarkomen om een eicel vrij te geven en kunt dus ook zonder orgasme zwanger worden. Mannen moeten uiteraard wel ejaculeren om sperma vrij te geven.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Door onveilige seks kun je zwanger raken en/of een soa krijgen. Onveilige seks is seks zonder dat je een voorbehoedmiddel gebruikt. Of seks met een voorbehoedmiddel dat niet goed werkt. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: condoom, de pil, spiraaltje, prikpil, minipil, hormoonstaafje, hormoonring of hormoonpleister.
2004-2005: 'wie laat zich dan ook naaien zonder condoom'
In 2004 wordt daarom een nieuwe campagne geïntroduceerd die zich speciaal op laag opgeleide jongeren (13-19 jaar) richt. Voor het eerst worden in de campagne personen getoond die een soa hebben opgelopen: 'nooit gedacht dat ik een soa van hem/haar zou oplopen'.
Als je een condoom correct gebruikt, beschermt het tegen hiv en een hoop soa's. Toch zijn er een aantal overdraagbare aandoeningen waarbij het condoom niet beschermt: schurft, schaamluizen, en genitale wratten. Heeft je partner herpes of syfilis?
De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.