Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen. Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. De werkgever hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter.
Hoeveel maanden salaris krijg ik mee bij ontslag? De transitievergoeding bij ontslag bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat je in dienst moet zijn geweest. Bij ontslag o.b.v. een combinatie van ontslaggronden, kan de ontslagvergoeding 1,5 keer zo hoog uitvallen.
Praat met uw leidinggevende of werkgever. Praat met uw leidinggevende of werkgever over de werksfeer. Soms is dat genoeg om samen tot een oplossing te komen. Laat u niet onder druk zetten door uw werkgever om akkoord te gaan met bepaalde afspraken.
Heeft uw werkgever u onterecht op staande voet ontslagen? Dan moet uw werkgever uw salaris gewoon doorbetalen. Om uw recht op salaris veilig te stellen, moet u wel schriftelijk aangeven dat u bereid bent uw werk te verrichten. U kunt doorbetaling van uw loon desnoods via de rechter afdwingen.
Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.
Opzegtermijn met vast contract
Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
Er is sprake van pesten indien één of meerdere collega's of leidinggevenden herhaaldelijk intimiderend, kleinerend of ander ongewenst gedrag vertonen tegenover u. Belangrijk is hierbij dat het gedrag zich herhaald in de tijd. Een eenmalige gedraging kan niet gezien worden als pesten.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Teken altijd schriftelijk bezwaar aan tegen je ontslag middels een protestbrief. Als je dat niet doet, is er een kans dat je je recht op een WW-uitkering verspeelt. Geef je werkgever aan dat je beschikbaar blijft voor arbeid. Maak je financiële situatie voor jezelf helder.
C4 of ontslagformulier
Sommige werkgevers vullen op het C4 een andere ontslagreden in omdat ze de werknemer niet per se willen 'straffen' door zijn werkloosheidsuitkeringen af te nemen. Met het C4 gaat de RVA immers na of de ontslagen werknemer recht heeft op werkloosheidsuitkeringen.
Onder de WAB is het uitgangspunt dat als een werknemer niet komt werken, hij toch doorbetaald moet worden. De werkgever moet op het moment dat er geen arbeid is verricht, bewijzen dat een werknemer geen recht heeft op doorbetaling van het loon. De rollen zijn dus feitelijk omgedraaid.
Hij moet je eerst een schriftelijke verwittiging sturen. Als er een maand later geen verbetering is, moet hij een tweede schriftelijke verwittiging sturen. Pas als er dan 2 maanden later geen verbetering is, kan de werkgever de werknemer wegens beroepsonbekwaamheid ontslaan.
Vormvoorschriften: je deelt het ontslag best mee per aangetekende brief, ondertekend door een bevoegde persoon. Motivatie: in principe volstaat het om het begin en duur van de opzegperiode te vermelden. Ontsla je iemand om dringende reden?
Onverwijlde opzegging is een term die verband houdt met een ontslag op staande voet. Het is van relevantie voor beoordeling van de vraag of een ontslag op staande voet rechtsgeldig is. Als een werkgever het ontslag niet onverwijld kenbaar heeft gemaakt, mist deze werking. Onverwijld betekent ook wel: 'zonder uitstel'.
Kan een werknemer op staande voet ontslagen worden als deze te laat komt? Voor een ontslag op staande voet is een 'dringende reden' vereist. Een enkele keer te laat komen zal in beginsel geen dringende reden voor ontslag opleveren.
Ze geloven dat dingen uitvoeren hun enige taak is. Een heldere visie of marsrichting ontbreekt. Ze nemen beslissingen die de wenkbrauwen doen fronsen. Collega's en ondergeschikten stellen zich vragen en betwijfelen of de genomen beslissingen wel de beste zijn voor het bedrijf.
De volgende punten zijn duidelijk zichtbaar wanneer de werksfeer verstoord is: Onderlinge irritaties. Niet met elkaar praten maar over elkaar. Veel klagen en sarcastische opmerkingen.
Arrogantie, dubbelhartigheid en emotionele koudheid zijn daar vaak de kenmerken van. Al te naïeve en slaafse ondergeschikten. Nog schadelijker zijn de "toxische" volgers, zij hebben weinig moreel besef en hopen hun eigen belangen te dienen door het spel van de manager mee te spelen.
Als een werkgever een werknemer ontslaat, moet de werknemer meestal een ontslagvergoeding meekrijgen. In de volksmond noemen we dit ook wel een oprotpremie of gouden handdruk. Het woord oprotpremie klinkt eigenlijk best wel negatief.
De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.