Uw lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt voor afbraak van vetten, het regelt de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en het maakt schadelijke stoffen onschadelijk. Zonder lever kunt u niet leven.
Mensen kunnen levend een nier of een deel van de lever doneren. Lees meer over nierdonatie bij leven en leverdonatie bij leven op de website van de Transplantatiestichting. Soms blijft er lichaamsmateriaal over tijdens een operatie dat niet teruggeplaatst kan worden, bijvoorbeeld heupkoppen.
Overlijden eerste twee weken na ingreep: gemiddeld rond 2 à 5%. 1-jaarsoverleving: 90%. Dat betekent dat 90 mensen op 100 vanaf hun transplantatiedatum tot 1 jaar na de ingreep, in goede conditie, in leven zijn. 5-jaarsoverleving 80%.
Een levertransplantatie wil zeggen dat door middel van een operatie een zieke lever wordt vervangen door een gezonde lever van een orgaandonor. Jaarlijks worden in Nederland, afhankelijk van het aanbod, tussen de 110 en 140 levertransplantaties uitgevoerd.
U kunt de volgende organen en weefsels doneren: organen: alvleesklier, darmen, hart, lever, longen en nieren; weefsels: bloedvaten, botweefsel, hartkleppen, kraakbeen, pezen, huid, oogweefsel en zenuwweefsel.
Patiënten die een goede conditie hebben, kunnen tot 70% van het leverweefsel missen. Als u last heeft van levercirrose of chemotherapie ondergaat kan dit minder zijn. Het leverweefsel groeit na de operatie weer aan en binnen ongeveer 3 weken is de capaciteit van de lever volledig hersteld.
Maar zijn er nog meer organen waar we zonder kunnen? Dat zijn er nogal wat, zo blijkt. Om te beginnen is het best goed te doen met slechts één nier, long, oor of oog. Daarnaast kun je zonder al te veel problemen leven zonder neus- en keelamandelen, galblaas en blinde darm.
Kans op overlijden binnen 24 uur
Het is acuut leverfalen. De kans is groot dat u binnen 24 uur zult overlijden, als er niet heel snel een levertransplantatie wordt uitgevoerd.
De lever heeft het bijzondere vermogen om weer 'aan te groeien'. Dit duurt ongeveer een maand. Na de operatie moet echter 20 tot 30% overblijven, anders herstelt de lever niet.
Klachten en alarmsignalen lever, galwegen en galblaas
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.
Tijdens of direct na een levertransplantatie kunnen complicaties optreden zoals bloedingen, infecties en lekkage van gal. De belangrijkste complicatie is echter afstoting van de donorlever. De eerste vier weken na de operatie is het risico hierop het grootst.
Een lever die niet goed meer werkt, kan nog maar een klein deel van giftige stoffen uit het lichaam filteren. Daardoor blijven er steeds meer giftige stoffen achter. Die kunnen zich opstapelen in je lichaam. Door een stapeling van giftige stoffen in je hersenen kun je last krijgen van verwardheid.
In het menselijk lichaam is de lever beveiligd door de onderste ribben van de borstkas, rechtsboven in de buikholte. Met een gewicht van anderhalve kilogram is het na de huid het zwaarste orgaan. Het is ook het actiefste en na de hersenen het veelzijdigste orgaan.
De lever ligt aan de rechterkant van je lichaam boven in de buikholte vlak achter de ribben. De lever weegt ongeveer 1500 gram en heeft een linker- en een rechterkwab. De beide kwabben bestaan samen uit 8 delen (segmenten). Er stroomt ongeveer anderhalve liter bloed per minuut door de lever.
Iemand die niet goed kan begrijpen wat doneren van organen is, mag de keuze niet invullen in het register. Een voorbeeld hiervan is iemand met dementie. Dit noemen we wilsonbekwaam. Een wettelijke vertegenwoordiger van iemand die wilsonbekwaam is kan namens deze persoon een keuze invullen.
Bij leverdonatie bij leven wordt een deel van de lever bij een levend persoon (donor) weggenomen en getransplanteerd naar een patiënt (ontvanger) ter vervanging van een zieke lever. We starten met de operatie bij de donor, deze operatie duurt tussen de 5 en 7 uur.
Vaak is het niet mogelijk om te genezen van leverkanker. Dit kan verschillende oorzaken hebben: De tumor of tumoren zijn bij diagnose te groot. De tumor of tumoren groeien in de bloedvaten.
Klachten ontstaan pas als de lever door de tumor niet goed meer werkt. Dit zijn de symptomen van leverkanker: een opgezette lever (hier merk je meestal niets van) (vage) buikpijn.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Baby's groeien vaak erg hard na hun geboorte. Is er ook een lichaamsdeel dat niet verder groeit? Willem Wever heeft het antwoord! De bloedvaten in je navelstreng verdwijnen namelijk vanzelf.
Jouw vitale organen zijn de organen in jouw lichaam die je nodig hebt om in leven te blijven; het hart, de nieren, de lever en de longen. Als één of meerdere van deze organen niet goed functioneren kan dat levensbedreigend zijn.
Leven zonder maag of met maar een stuk van de maag is mogelijk, al is wel een aanpassing van voeding en de manier van eten nodig.
Verkeerd eten/drinken of te veel eten
Suikerhoudende voeding en dranken (frisdrank, fruitsappen, energiedranken, koeken, ijs, gebak,…) Zuivelhoudende voeding (melk, kaas, yoghurt) Vetrijke voeding. Gefrituurde voeding.