Reacties. Ja, als je geen suiker mag of als je gevoelig bent voor cafeïne, kun je ziek worden.
Teveel daarvan is nooit goed", zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. "Je krijgt calorieën binnen, maar je eetlust wordt er niet minder van." "De suikers zijn dikmakers, ze worden omgezet in vet. Er ontstaat vetweefsel op je organen en lever.
Een glas cola bevat ongeveer 26,5 gram suiker, dezelfde hoeveelheid als in sinaasappelsap. Dit komt overeen met ongeveer viereneenhalf klontjes suiker. Te veel suiker leidt tot overgewicht, maar is ook gekoppeld aan depressie, een slecht geheugen en leerstoornissen.
Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Wat tandbederf kan veroorzaken, slechte tanden en kiezen kan schade veroorzaken aan je gehele gezondheid. Slecht genoeg dus, om je zoon aan te zetten tot het minder drinken van cola. Hou het op maximaal 1 glas per dag.
Factcheck. Een Franse studie bij een grote populatie vrouwen toont een verband aan tussen suikerrijke dranken en kanker. Deze studie toont echter niet aan dat suikerrijke dranken kanker kunnen veroorzaken.
Bij de productie van de als kleurstof toegevoegde karamel zou de chemische verbinding 4-methylimidazole ontstaan. In grote hoeveelheden is dat stofje, volgens de Amerikaanse staat, kankerverwekkend. Dus moet het als zodanig op het drankje worden vermeld, en daar passen beide frisdrank giganten voor.
Wat blijkt uit onderzoek? Zoetstoffen kun je in normale hoeveelheden gebruiken zonder dat het gevaarlijk is voor je gezondheid. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft per zoetstof vastgesteld welke hoeveelheid er per dag veilig gebruikt kan worden.
De cafeïneopname is compleet, de pupillen zetten uit, de bloeddruk stijgt, waardoor de lever nog meer suikers in de bloedstroom pompt. Op dat moment blokkeren bepaalde receptoren in het brein om te voorkomen dat u suf wordt. De productie van dopamine stijgt waardoor de genotscentra van de hersenen gestimuleerd worden.
"Fosforzuur kan leiden tot nierstenen en het drinken van twee of meer blikjes per dag verhoogt de kans op chronische nierziektes die veroorzaakt worden door de combinatie van fosforzuur, caféïne en andere additieven." Zelfs één blikje dieetfrisdrank per dag kan de gezondheidsrisico's (voor hart, diabetes en overgewicht ...
De dagelijks maximaal aanbevolen hoeveelheid cafeïne is 400 ml. Dus dan mag je zelfs 4 liter cola drinken, alleen suiker zorgt er dan zeker voor dat dit totaal ongezond is. Echter dit stofje kan er wel voor zorgen in combinatie met de suiker dat je verslaafd raakt aan cola.
Een glas cola van 250 ml bevat ongeveer 26 gram suiker. Dat is bijna 7 suikerklontjes. Als je cola drinkt, dan krijg je al snel ongemerkt veel suiker binnen. En dus ook veel calorieën.
Na 20 minuten: Onze bloedsuikerspiegel schiet omhoog, dit zorgt voor extra insuline. Je lever speelt hierop in door alle suikers die het kan vinden om te zetten in vet. En op dat moment heeft het lichaam meer dan genoeg suikers. Na 40 minuten: De absorptie van cafeïne uit de cola is compleet.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
De onderzoekers constateerden dat er een verband is tussen het drinken van (light-)frisdrank en het ontstaan van geheugenverlies, dementie en een beroerte. De exacte oorzaken en gevolgen komen niet concreet in het onderzoek naar voren. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe deze dranken de hersenen beschadigen.
Mensen die dagelijks producten zoals cola-light drinken, hebben 43 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Cola-drinkers die denken dat ze gezonder af zijn door light te drinken hebben het mis. Elke dag een cola light schijnt stukken slechter te zijn voor hart en vaten dan de 'gewone' drankjes.
Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat frisdrank, net zoals alcohol, de kans op leververvetting vergroot. Of daarmee is aangetoond dat frisdrank even slecht is voor je lever als alcohol, kan niet opgemaakt worden uit deze studie.
Cola zero bevat amper calorieën. Wanneer je een glas leeg drinkt krijg je minder dan één calorie binnen. Een groot verschil dus met een normale glas cola want dan kom je toch al gauw uit op meer dan honderd calorieën. Je kan dus wel zeggen dat dit vele malen gezonder is.
Koolzuur prikkelt de maag en cafeïne bevordert de stoelgang. Van cola ga je dus boeren en poepen. Bij misselijkheid of een voedselvergiftiging is dat precies wat je wilt: snel die maag leeg. Maar als je diarree hebt met een andere oorzaak, dan kun je beter iets anders drinken.
Het gebruik van cafeïne (koffie, thee, cola en chocola) en/of nicotine (sigaretten) voor het slapen gaan, kan ervoor zorgen dat u moeilijk in slaap komt. Ook ongerustheid, opwinding, psychische stress en lichamelijk inspanning vlak voordat u gaat slapen kunnen zorgen voor slapeloosheid.
Cola verdiend namelijk alles behalve lof als het gaat om het leveren van essentiële voedingsstoffen. Het levert louter calorieën door de suiker en een stoot cafeïne. Melk daarentegen levert eiwitten en is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
Redenen om geen cola of andere frisdranken te drinken
Het is nergens goed voor – Er zitten geen hoogwaardige bestanddelen in voor onze voeding. Het is vooral gefilterd water en geraffineerde suikers. Toch kunnen de meeste Nederlanders er niet van af blijven.
Vooral de donkere frisdranken, zoals Coca Cola en Dr. Pepper kunnen slecht zijn voor je huid. In de frisdranken zitten namelijk glycatie-eindproducten die een negatieve invloed hebben op je huidcellen. Ook kunnen die stoffen ervoor zorgen dat je huid er ouder uit ziet.
Volgens Het Voedingscentrum is aspartaam dan ook niet gevaarlijk en bestaan er geen studies die erop wijzen dat aspartaam slecht is voor de gezondheid of kankerverwekkend is.
Van aspartaam of stevia is nog nooit een kankerverwekkend effect aangetoond, niet bij de mens, niet bij dieren, en niet bij hoge doses. Uit dierproeven is gebleken dat het in heel hoge doses toedienen van acesulfaam-K, cyclamaat en sacharine een kankerbevorderend effect kan hebben.
Zoetjes bevatten weliswaar minder calorieën dan suiker, maar je lichaam reageert wel op de zoetstof. Het effect is dat je bloedsuikerspiegel mogelijk zelfs een grotere piek krijgt dan met gewone suiker, zo blijkt uit onderzoek. En dat is heel slecht voor je hart- en bloedvaten en algehele gezondheid.