Horecagedeelte coffeeshops mag weer open met de coronamaatregelen versoepelingen, maar wel onder voorwaarden. Sinds het begin van de pandemie zijn coffeeshops, na een dag sluiting, aangemerkt als essentieel. Maar wel alleen het afhaalgedeelte.
U mag alleen softdrugs verkopen aan mensen die in Nederland wonen. Alleen mensen die in Nederland wonen mogen in uw coffeeshop zijn. U mag hasj en wiet niet online aanbieden. U mag geen drugs bezorgen of afleveren bij klanten.
In coffeeshops mogen geen producten worden gerookt waarin tabak is verwerkt. Wanneer de coffeeshop/sishalounge valt onder de definitie horeca-inrichting, is het hebben van een rookruimte voor tabaksproducten niet langer toegestaan, als gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad van 27 september 2019.
De overheid wil overlast en criminaliteit die verband houden met coffeeshops en de handel in drugs tegengaan. Daarom mogen alleen ingezetenen van Nederland in een coffeeshop komen en er cannabis kopen. Een ingezetene is iemand die zijn (woon)adres heeft in een Nederlandse gemeente en er dus staat ingeschreven.
Vanaf 25 september moeten bezoekers van horeca verplicht een coronatoegangsbewijs laten zien. Bezoekers moeten een qr-code aanmaken in de CoronaCheck-app, die aan de deur van een horecagelegenheid gescand kan worden.
Een exploitatievergunning voor een coffeeshop kost: € 2.417,55,-. Deze kosten betaalt u vooraf. U krijgt geen geld terug als u geen vergunning krijgt.
Volgens onderzoeksbureau Intraval telde Nederland in maart 2017 567 coffeeshops. Dat bureau berekende ook dat een coffeeshop gemiddeld goed is voor de omzet van 1,75 miljoen euro per jaar. Dat zou betekenen dat de totale omzet van de Nederlandse coffeeshop op bijna 1 miljard euro per jaar uitkomt.
Volgens onderzoekers naar drugsbeleid is een gemiddelde joint gevuld met 0,32 gram cannabis. Dit betekent dat je ongeveer drie jointjes rolt met een gram wiet. Afhankelijk van de hoeveelheid THC en je tolerantie, is het mogelijk zes keer high te worden met drie joints.
De rook van een joint is even kankerverwekkend als die van twintig sigaretten. Hoe langer en vaker iemand wiet rookt, hoe groter het risico op longkanker. Dat het roken van joints schadelijker is dan het roken van gewone tabak was al bekend, maar Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben nu aangetoond hóé schadelijk.
Softdrugs zijn volgens de Opiumwet dus illegale middelen. Iemand is strafbaar zodra die persoon drugs bezit, verhandelt en produceert. Dit geldt zowel voor soft- als voor harddrugs. De Opiumwet stelt echter niet het gebruik van drugs strafbaar.
Vanaf 1 januari 2022 geldt een rookverbod voor de gehele werkomgeving. Dat betekent dat rookruimtes binnen vanaf dan gesloten moeten zijn en het verboden is om te roken op alle werkplekken. Onder werkplekken vallen ook plaatsen waar buiten gewerkt wordt, cabines van bedrijfsvoertuigen en ander materieel.
Er is geen gedoogbeleid voor minderjarigen: oftewel drugs onder de 18 jaar is verboden. Je mag dus ook geen kleine hoeveelheden drugs bij je hebben, zoals een joint. Op grond van de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) mag je in de meeste openbare ruimtes niet blowen. Blowen onder de 18 jaar kan dus niet.
Het bezit van softdrugs en dus van wiet is toegestaan mits het voor eigen gebruik is. In de Opiumwet is de hoeveelheid wiet die een persoon bij zich mag hebben vastgesteld op 5 gram. Als iemand meer dan 5 gram wiet bij zich kan dit worden gezien als indicatie dat de persoon wiet verkoopt.
*Riskant blowen is gedefinieerd als dagelijks of meer dan twee dagen per week meer dan één joint per dag te roken.
Geen zin in al dit werk? Dan kan je gewoon een bezoekje brengen aan je vrienden bij de coffeeshop. Daar kan je een voorgedraaide joint kopen voor zo'n 3 euro. Meestal zit hier 0,3 gram wiet of hasj in.
Er is toenemend bewijs dat er een relatie is tussen blowen en het ontstaan van psychische stoornissen als depressie en schizofrenie. Ook kun je door blowen in een acute psychose belanden.
Wiet roken is op de lange termijn niet schadelijk voor de gezondheid zo lang er één keer per week een kleine dosis wordt gebruikt. Dit meldt het internationale drugsonderzoeksbureau Global Drugs Survey.
Gebruik/dagelijks gebruik
4,6% – oftewel ongeveer 620. ooo mensen – hadden in de laatste maand geblowd. 1,6% van de bevolking – 220.000 mensen – blowden (bijna) elke dag (1). Dagelijks blowen is een risicofactor voor problematisch gebruiken.
Er zijn nu zelfs Nederlanders en Spanjaarden die hun wiet eerst verpakken net zoals Californische en even laten liggen, om het daarna te verkopen voor Californische prijzen van minimaal 30 euro per gram. Het ruikt vrijwel altijd erg sterk, bijna té goed.
De reden namelijk waarom het voor deze prijs verkocht wordt ligt eigenlijk aan de Belastingdienst. Omdat er in het huidige gedoogbeleid nu eenmaal geen bonnetjes zijn voor de inkoop, schat de Belastingdienst in dat voor de helft van de verkoop er wordt ingekocht.
De gemiddelde prijs van wiet uit de coffeeshop bedraagt zo'n €10,- per gram, echter zit ook hier veel variatie in. Vaak kom je dan ook een onderverdeling tegen, zo zal elke zichzelf respecterende coffeeshop een divers aanbod hebben.
De coffeeshop is per direct een enthousiaste en verantwoordelijke barmedewerker van 21 jaar of ouder. Je bent bereid om zowel doordeweeks als avond- en weekenddiensten te werken.
Om te beginnen natuurlijk de prijs, want met 800 dollar voor 1 ounce is het niet bepaald de kiloknaller van de week. Een ounce is overigens 28,35 gram dus tel uit je kwekerswinst. Nee, de echte faam onder cannabis connaisseurs geniet de Isla O.G. dankzij de verpakkingsmethode: deze wiet komt namelijk in een blik!
Veel mensen roken 3 tot 4 joints uit 1 gram. De effecten van hasj/wiet treden ook op als je oppervlakkig inhaleert en de rook kort binnenhoudt. Diep inhaleren is dus niet nodig.
Het goedkoopste ben je uit Quito, de hoofdstad van Ecuador. Een grammetje wiet kost daar slechts 1,34 dollar. Quito wordt gevolgd door Bogota, het Paraguayaanse Asuncion, Jakarta en Panama City. In zowel Indonesië als Panama is het gebruik van marihuana illegaal.