Drinken invriezen is mogelijk, maar je moet met het volgende rekening houden. Water (of een andere willekeurige vloeistof) zet uit tijdens het invriesproces. De vloeistof neemt bij het invriezen toe in massa.
Drinken invriezen: drinken in PET-fles
Zo ja, dan kun je het drinken in de PET-fles laten zitten en deze fles in zijn geheel invriezen. Zit de PET-fles voor je gevoel net te vol? Haal er dan een beetje drinken uit, schroef de dop er weer stevig op en vries de PET-fles dan in.
Het maakt niet uit hoe goed jij je bidon ook omspoelt, er blijven altijd wel wat schimmels en/of bacteriën achter. Om te voorkomen dat deze snel zullen groeien kun je je bidon simpelweg in de vriezer opbergen. De kou van de vriezer is namelijk allesbehalve een vriendelijk klimaat voor schimmels en bacteriën.
Warm water
Nu denk je natuurlijk dat het water dat je in de vormpjes doet best zo koud mogelijk is, maar niets is minder waar. Hoe warmer het water dat je er in eerste instantie in doet, hoe sneller het zal bevriezen. Dat proces staat ook wel bekend als het Mpemba-effect.
Reacties. Water ordent zich in het molecuulstrutuur tot een groter volume dan wanneer het vloeibaar is. Het is hierbij een van de weinige stoffen die uitzet bij bevriezen. En daardoor knapt de fles.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Bijvoorbeeld restjes groenten en fruit zijn zeer geschikt om in glas in te vriezen. Nu zou u wellicht denken: in glas? Gaat dan niet kapot? Als u op twee essentiële punten let, is invriezen in glas geen probleem.
Bij het absolute nulpunt zijn alle stoffen vast. Voor elke stof kun je het vriespunt en kookpunt opzoeken. Toegevoegd na 23 uur: Ik word terecht gecorrigeerd dat helium zelfs rond het absolute nulpunt bij een normale druk nog vloeibaar is.
In vloeibaar water bewegen de moleculen los rond. Water bevriest bij een temperatuur onder nul graden Celsius. Als het bevriest dan wordt het ijs. In ijs bewegen de moleculen niet meer los rond, maar vormen kristallen.
Gassen en vliesjes
Hoe minder gassen in het water, hoe makkelijker het water bevriest. Ook bevriest koud water langzamer, doordat er al snel een ijsvliesje ontstaat aan de buitenkant. Dit vliesje werkt als isolatie en hierdoor koelt de rest van het water minder snel af.
De stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon. Om te voorkomen dat je duurzame drinkfles een speeltuin wordt voor micro-organismen, is goed schoonmaken de boodschap.
Meng wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken. Spoel de fles daarna goed af. Driedubbel grondige reinigingsbeurt: vul de fles met wat water en azijn, voeg twee eetlepels baking soda toe en roer. Ook hier geldt: spoel de fles daarna grondig na voordat je hem weer gebruikt.
Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Herhaald gebruik: pas op voor bacteriën
Elke keer als je een flesje aan je mond zet komen er bacteriën in en op het flesje terecht. Deze gaan zich nestelen in de kleine scheurtjes en gaatjes die ontstaan bij herhaald gebruik. Als je dan nieuw water in een flesje doet, kunnen deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.
In superschoon water gaat dat heel moeilijk, en dat bevriest daarom pas rond de min 40 graden (het smelt altijd bij nul graden). Water dat bij temperaturen onder het vriespunt nog vloeibaar is, wordt onderkoeld water genoemd.
Nee dus: het is wetenschappers gelukt om water tot ver beneden het vriespunt af te koelen zonder dat het bevroor. Er is zelfs een ware wedloop gaande: het record ligt bij 232 Kelvin, oftewel minus 41 graden Celsius.
Dat zal u niet verbazen. Water is een vloeistof dat bij 0 graden Celsius overgaat in zijn vaste toestand…. ijs.
Je ogen kunnen zeker bevriezen. Als we weer eens een Elfstedentocht krijgen, dan zul je dat fenomeen weer kunnen zien bij mensen die zo onvoorzichtig zijn om zonder bril te schaatsen. Bij bevriezing vormt zich op het oog een laagje ijs dat vaak de oogleden vastzet aan elkaar of aan het oog.
In principe kan elk deel van het lichaam bevriezen. Maar het meeste risico op bevriezing hebben je vingers, tenen, neus, oren, wangen en kin.
Soms is bij temperaturen onder nul graden toch stromend water nodig. Dat kan, als je je buitenkraan maar open laat staan.
indien de buitenzijde van het glas beschadigd wordt, kan ze de spanning die opgebouwd is in de kern niet meer tegenhouden en 'ontploft' de ruit. Het is een beetje te vergelijken met een waterballon waar je een gaatje in prikt.
Wist je dat glas eigenlijk helemaal niet tegen heet water kan? Dat komt omdat glas erg goed hitte kan geleiden. Hierdoor zet glas snel uit als je hier warm water in schenkt en daardoor kan het scheuren. Daarnaast kun je ook snel je handen eraan verbranden.
Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.