Het is in Nederland verboden om vuurwerk per post te versturen of thuis te ontvangen. Je zult dus altijd even langs de verkoper (legaal verkooppunt) moeten om je vuurwerkpakket op te halen. De reden hiervoor is dat verzending levensgevaarlijk is.
Dat is mogelijk! Online vuurwerk verkoop bij Grootvuurwerk.nl is gemakkelijk, snel en levert jou de beste kwaliteit. Bij ons kan je terecht voor alle soorten en maten vuurwerk.
Op www.categorie1.nl kan je eenvoudig categorie 1 (kinder)vuurwerk bestellen. Het vuurwerkassortiment is gigantisch. Van knetterlinten en knetterballen tot sterretjes en knalerwten, je kan het allemaal bestellen in onze categorie 1 vuurwerkwinkel!
U mag geen vuurwerk kopen en thuis laten bezorgen. U mag vuurwerk alleen kopen en/of ophalen bij een legaal verkooppunt. Een legaal verkooppunt voldoet aan veiligheidseisen en wordt daarop gecontroleerd.
Vuurwerk kopen doe je online bij Vuurwerkplanet, de grootste vuurwerkshop van Nederland. Er is altijd een afhaalpunt in de buurt. Om de Vuurwerkplanet collecties te bekijken en te bestellen hebben we een afhaalpunt nodig waar jij je vuurwerk af wilt halen. We hebben afhaalpunten over heel Nederland verspreid.
Een Cobra 6, een populair soort illegaal knalvuurwerk, bevat bijvoorbeeld 25 tot 30 gram flitspoeder. "Je hand gaat eraf als die daar ontploft", zegt Woortmeijer. Cobra 6 werd in 2016 als zwaar vuurwerk beschouwd, maar geldt in de illegale branche tegenwoordig als 'een kleintje'.
Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 was verkopen, vervoeren, buitenshuis bezitten en afsteken van oudejaarsvuurwerk verboden. Het kabinet wilde hiermee voorkomen dat er vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis moesten.
F4-vuurwerk is het écht zware vuurwerk, zoals cobra's, shells en zware nitraten. Dit vuurwerk is niet bedoeld voor gewone mensen, maar mag je alleen kopen en afsteken als je een opleiding tot vuurwerkdeskundige hebt gevolgd.
Boetes bij vuurwerk
Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen van minimaal € 100. U krijgt dan ook een aantekening in uw strafblad. Daardoor kunt u mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgen.
Wie verboden vuurwerk bezit, vervoert of afsteekt, kan een boete of gevangenisstraf krijgen. De minimale boete is 100 euro en een aantekening in het strafblad. Het afsteken van vuurwerk kost 250 euro en een aantekening in het strafblad.
Rotjes zijn al jaren een bijzonder populair vuurwerkitem al neemt de verkoop ervan neemt dan wel iets af door de aangepaste regelgeving in 2013. Desondanks hebben wij een uitgebreid assortiment rotjes welke al starten met een verkoopprijs vanaf € 0,29!
Thunderkings vallen onder de categorie f3 vuurwerk, ook wel de categorie knalvuurwerk genoemd. Vanaf 1 december 2020 mogen Thunderkings niet meer verkocht of afgestoken worden.
ALDI verkoopt uitsluitend categorie F1 vuurwerk, verkoop bij ALDI is enkel in de laatste twee weken van december en wij hanteren een minimum leeftijd van 14 jaar (identificatieplicht). Ook kun je hier tips lezen over bewust en veilig omgaan met vuurwerk en hoe je het, eenmaal afgestoken, het beste kunt opruimen.
Categorie F4: vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik.
Vuurwerk in Duitsland mag alleen worden verkocht op de laatste drie (werk)dagen van het jaar. Het is dus niet zo dat je het hele jaar door vuurwerk kan kopen in Duitsland. Ondanks dat er een mogelijk vuurwerk verbod in Nederland op komst is mag je van de Nederlandse overheid wel vuurwerk in bezit hebben.
Categorie 3 (F3) vuurwerk
Bijvoorbeeld vuurpijlen met 75 gr kruit inhoud of knalvuurwerk met flitspoeder. In Nederland, Duitsland en Belgie is categorie 3 vuurwerk verboden voor de consument, maar bijvoorbeeld in landen als Denemarken en Frankrijk mag dit weer gewoon verkocht worden.
Geen vuurwerk tijdens de jaarwisseling
Wie zich hier niet aan houdt riskeert forse straffen. Dit kan variëren van 100 euro boete bij het op straat of in de auto in bezit hebben van consumentenvuurwerk tot minimaal 400 euro boete bij het afsteken van professioneel vuurwerk, zoals een cobra.
Jongeren tot 18 jaar die verboden vuurwerk afsteken kunnen een Halt-straf krijgen. Dat is vaak een taakstraf of andere maatregel waarmee minderjarigen een boete en een strafblad voor een lichte overtreding kunnen voorkomen.
De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar (bevat het te veel kruit). De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.
Vanaf 18 jaar: CE Categorie T1 en P1 vuurwerk.
Vanaf 1 december 2020 mogen consumenten niet meer in bezit zijn van vuurwerk uit de categorie F3, F2, knalvuurwerk, knalstrengen, enkelshotsbuizen, vuurpijlen, Romeinse kaarsen en babypijltjes.
Het zwaarste knalvuurwerk dat men nog aan particulieren mag verkopen zijn de 'nitraten', 'vlinders' en 'strijkers'. Voor de particulier zijn tegenwoordig nog steeds 100.000-klappers te koop, maar dit zijn een aantal losse rollen die men met een kliksysteem aan elkaar kan klikken, waardoor een 100.000-rol ontstaat.
Producten enkel voor volwassenen.
P1 artikelen kenmerken zich door afwijkende doeleinden van louter vermaak. Elk product heeft zijn eigen specifieke veiligheidsvoorschriften en veiligheidsafstanden. Lees voor gebruik aandachtig de instructies op de verpakking en volg deze nauwkeurig op.
Eigenlijk weet niemand echt wie vuurwerk heeft uitgevonden. Het verhaal gaat dat duizend jaar geleden een kok in China ontdekte dat een combinatie van stofjes een knal kon geven. Het ging om de stofjes houtskool, zwavel en salpeter. Als je deze stofjes mengt krijg je een zwart poeder, genaamd buskruit.
Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 mag u wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1). Dit mag iedereen vanaf 12 jaar en ouder het hele jaar door kopen en afsteken. Dit vuurwerk wordt ook onterecht kindervuurwerk genoemd.