Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Was het zachtjes onder stromend water en duik er dan in! Als je wilt, kun je de vijgen schillen, maar dat lijkt veel werk voor weinig beloning, omdat de schil van een vijg al zo zacht en moorish is.
Vijgen hebben een enigszins laxerende werking, hebben een hoge voedingswaarde en bevatten slechts 40 kcal (als ze rauw worden gegeten).
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Tip: Te veel vijgen gekocht of een te grote oogst uit je tuin? Gooi ze niet weg, maar laat ze drogen om later lekker van te snacken!
De beste manier om van vijgen te genieten is rauw, met de schil en de zaden intact . Je kunt ook de schil verwijderen en de zaden eruit scheppen, als je dat wilt, of vijgen koken door ze te bakken, braden of grillen.
Vijgen of dadels? Verse vijgen bevatten minder suiker en minder calorieën dan verse dadels. Dat geldt ook voor gedroogde exemplaren. Als je wilt afvallen, zijn vijgen dus een iets betere keuze.
Vijgen moeten worden geplukt wanneer ze rijp zijn, wat meestal wordt aangegeven door een zachte consistentie en een zoete geur. Ze kunnen vers worden gegeten, gedroogd, gebruikt in recepten zoals salades en desserts, of zelfs worden ingemaakt voor langdurige bewaring.
Mensen die gevoelig zijn voor moerbei, natuurlijk rubberlatex of treurvijg kunnen allergische reacties op vijg krijgen. Chirurgie: Vijg kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Dit kan de bloedsuikerspiegel tijdens en na de operatie verstoren.
Van verse vijgen is de schil lekker zacht en dus goed te eten. Als vijgen wat ouder zijn is de schil ook harder. Dan is schillen wel zo prettig omdat het dan lastig te eten is en moeilijker te verteren. Maar schadelijk voor de gezondheid is de schil niet.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.
Wij adviseren je om: de voorkeur te geven aan vezelrijke voedingsmiddelen zoals passievrucht, banaan, avocado, bonen, witte rijst of citrusvruchten. Deze vezels vormen een gel in de darmen die water vasthoudt en zo de ontlasting steviger laat worden.
Probeer dan eens gedroogde vruchten zoals pruimen en vijgen. Ja, dat klinkt als iets wat je oma ook zou eten, maar ze zijn een prima middeltje voor problemen met de stoelgang. Gedroogde vruchten zijn rijk aan vezels en hebben een laxerende werking.
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Bevordert de spijsvertering
Vijgen worden al lang gebruikt als alternatieve behandeling voor spijsverteringsproblemen en darmgezondheid. Ze bevatten vezels, die kunnen helpen de stoelgang te reguleren en constipatie te verminderen door de ontlasting zachter te maken en er volume aan toe te voegen .
De mango bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels worden in de dikke darm bewerkt door darmbacteriën. De stoffen die hierbij vrijkomen zorgen dat de darmwerking wordt gestimuleerd en dat deze goed blijft verlopen.
Je kan vijgen als zoete toets toevoegen aan je gerechten. Ze behoren ook tot de groep vrije suikers, maar bevatten meer suikers dan verse vijgen. De voedingsvezels en lage hoeveelheid calorieën (270 cal/100gr) bleken zeer positief te zijn voor gewichtsverlies en gewichtsbeheersing, door bevordering van darmwerking.
Verse bevroren vijgen behouden hun natuurlijke kleur, smaak en textuur als ze goed worden bereid. U kunt het fruit wassen en schillen als u dat wilt, of schoonmaken, drogen en intact laten .
Leg ze in een ondiepe koelkastdoos om ze te beschermen. Afgedekt kun je ze 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
Heb je een te grote oogst, dan kun je vijgen uitstekend verwerken. Bijvoorbeeld door de vijgen te schillen, in dunne schijfjes te snijden en ze dan te laten ze drogen tot Recept met vijgen: Vijgenchips.