In principe geen probleem, je moet er dan alleen rekening mee houden dat je ze regelmatig opnieuw zal moeten leggen (toch minstens enkele cm rijnzand 0/3 onder de stenen aanbrengen). Wat is regelmatig? Moeilijk te zeggen hangt af van de ondergrond en de grootte van de tegels (3jaar, 5jaar, langer?)
Ga in ieder geval nooit straten op zwarte grond. Het leggen van Keramische tegels is een vak apart. Wanneer u ervoor kiest om in uw tuin keramische tegels te verwerken doe dit dan het liefst op een drainerende mortelondergrond. Dunnere keramische tegels vragen om een stevige fundering.
Een verstevigd zandbed
Deze maakt de ondergrond dikker en steviger. Voor meer stabiliteit kunt u bovendien de bovenlaag van het zandbed vermengen met cement. Zo blijft het zand beter op zijn plek en hechten de tuintegels bovendien beter.
Kiest u eerder voor een moderne opzet dan kunt u ervoor kiezen om met grote vierkante tuintegels te werken in combinatie met grind in een contrasterende kleur. Zo ziet u dat een donkere tegel mooi staat met een lichtere grind of split zoals; Carrara split of Crystal white grind.
De ondergrond moet droog en hard zijn en je zand ook droog zodat je het aan kunt trillen. Met een natte en blubberige ondergrond tril je het water naar boven. Dan verdicht het niet goed en kun je niet straten. De laag zand met puin is wat overdreven voor een looppad.
Over het algemeen mengen we alleen trasscement door het zandbed bij het aanleggen van natuursteen tegels van 3 cm dik en ultracement bij het aanleggen van een keramiekvloer. Gebruik nooit cement door het zandbed bij betonproducten.
Geef onkruid geen kans
Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand. Het zand strooit u uit over de naden van de tegels en veegt u in met behulp van een zachte bezem.
Richtlijnen opbouwing ondergrond
Op zand- en kleigronden volstaat een goed mechanisch verdicht zandbed van minimaal 15 cm metsel- of ophoogzand (bij lichte belasting zoals loopverkeer). De afgewerkte hoogte dient minimaal 8 cm plus de dikte van tegel te zijn onder het maaiveld.
Wat is Bestratingssplit
Bestratingssplit is een heel fijn soort split. Deze heeft een iets grovere korrel dan dat zand heeft, waardoor deze geschikter is om het hemelwater onder keramische tegels af te voeren. De tegels drogen daardoor sneller, wat algengroei en de kringvorming aanzienlijk verminderen.
Ze zijn lichter en gemakkelijker te plaatsen. De tegels kunnen gemakkelijk een bestaande, dunne vloer vervangen of zelfs bedekken… Voor binnenvloeren is een dikte van 1,5 cm tot 2 cm of zelfs 3 cm ideaal. Voor binnenvloeren is een dikte van 1,5 cm tot 2 cm of zelfs 3 cm ideaal.
Worteldoek onder tegels
Het leggen van een worteldoek kan ook een manier zijn om overmatig onkruid vorming tussen uw tegels te voorkomen. Breng het doek hiervoor aan onder het zandbed. Onkruid kan namelijk alleen groeien wanneer het zonlicht krijgt.
Het proces begint met graven; de grond waar het terras moet komen moet zo'n 15 tot 20 cm diep worden uitgegraven. Vergeet ook het afschot (een bewust aangebrachte lichte helling waardoor het regenwater kan weglopen) niet. Het terras moet altijd aflopen naar de tuin toe. Hierbij geldt de regel “1 cm afschot per meter”.
Maar let op: Zand klinkt in na het aanleggen en aantrillen. Het wordt daarmee compacter, wat betekent dat u in de praktijk meer nodig heeft dan u hierboven berekend heeft. » Vermenigvuldig het aantal m3's met 1,1. Dan neemt u 10% extra om te compenseren voor het inklinken.
Wanneer u niet over een trilplaat kunt beschikken kunt u in het geval van straatzand deze laag ook inwateren. Door het zandbed "blank" te zetten verdicht het zand om een natuurlijke manier.
Je kunt een hovenier inhuren om je tuinpaden te bestraten, maar je kunt er ook voor kiezen om de klus zelf te klaren. Met de juiste voorbereiding en wat geduld is bestraten helemaal niet zo moeilijk.
Je kan zand gewoon brengen naar het grofvuil, of vuilverzamelplaats in uw gemeente. Daar wordt al het afval gesorteerd, Zand valt geloof ik onder bouw- en sloopafval, maar goed, daar wijzen ze je verder naar je juiste plek.
Grind laten plaatsen is veel goedkoper dan het betegelen van uw tuin of terras. De gemiddelde prijs voor een m2 grind kost € 9 per m2 een stuk voordeliger dus!
Daarnaast kost het meer tijd om grind te produceren, waardoor de prijs hiervan hoger kan liggen dan die van split. Zowel de prijs als het uiterlijk van de stenen kunnen dus van invloed zijn op wat voor jouw tuin de beste keuze is.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
De ondergrond moet voor het leggen van de tegels stevig, barstvrij, schoon en vlak zijn. Oneffenheden moet je eerst egaliseren. Breng vloeibaar egalisatiemortel aan en behandel vervolgens het oppervlak met een primer. Gebruik flexibele randstroken om krimpschuren te voorkomen.
Je kan de keramische tegels zowel in de mortel leggen, als lijmen.
Voeg je terrastegels daarom nooit met zand. Zaden van onkruid worden vaak door de wind meegevoerd en landen op je terras waarna ze ontkiemen in het zand tussen je tegels. Binnen de kortste keren is je terras groen. Voeg je tegels daarom altijd met voegmortel.
Je kunt je tuintegels invegen met zand, de meest voordelige optie. Kies hierbij altijd voor speciaal voegzand, dat verkrijgbaar is bij elke GSB winkel. Gebruik NOOIT gewoon straatzand voor het invegen van siertegels. Dit zand kan leem bevatten, dat in combinatie met vocht in de poriën van de tegels kan trekken.
Veeg dit zand nu, door met een bezem heen en weer over de bestrating te gaan, tussen de voegen. Laat de restanten brekerzand op de bestrating liggen want dit invegen moet nog enkele dagen herhaald worden. Herhaal dit net zo lang totdat er geen kieren meer tussen de stenen ontstaan, ook niet na een regenbui.