Kan je springen in de ruimte?

Voor de 42-jarige Oostenrijker Felix Baumgartner kan het allemaal niet hoog genoeg.Hij slaagde erin om met een parachute vanaf 22 kilometer hoogte terug op de aarde te springen. Gekleed in een ruimtepak en bepakt met een parachute vertrok de Oostenrijker gisteren de ruimte in.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Kan je vallen in de ruimte?

De enige reden waarom de astronauten in hun ruimtestation vrij kunnen rondzweven is dat ze samen met hun voertuig om de aarde bewegen (of eigenlijk: vallen en stapjes opzij doen, net als de maan). De astronauten zijn dus niet gewichtloos – dat kan helemaal niet – maar bewegen in vrije val.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op natuurkunde.nl

Wat is de hoogste sprong van de wereld?

In de video zie je polsstokhoogspringer Armand Duplantis. De Zweedse atleet heeft de hoogste sprong ooit gemaakt: 6 meter en 22 centimeter hoog! De olympisch kampioen heeft het wereldrecord nu al zes keer (!) verbeterd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jeugdjournaal.nl

Hoe hoog is het tot de ruimte?

De Ruimte begint bij 100 km boven de aarde, de Kármánlijn.

Het is een denkbeeldige grens om een onderscheid te kunnen maken tussen luchtvaart en ruimtevaart. Deze lijn wordt beschouwd als het “begin” van de ruimte, maar eigenlijk heeft de aardatmosfeer geen scherpe begrenzing.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nationaalruimtevaartmuseum.nl

Wie sprong van het randje van de ruimte?

Op veertien oktober 2012 veroverde de Oostenrijkse skydiver Felix Baumgartner zijn bladzijdes in de geschiedenisboeken. Na vijf jaar voorbereiding maakte hij – samen met het team van Red Bull Stratos – een stratosferische ballonvlucht naar ruim 39.000 meter hoogte: het randje van de ruimte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op redbull.com

I Jumped From Space (World Record Supersonic Freefall)

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang kun je in de ruimte blijven?

"Astronauten blijven nu ongeveer een half jaar in de ruimte. Dat heeft te maken met de houdbaarheid van de Sojoez-capsule. Die moet op een gegeven moment vervangen worden vanwege het slechter worden van de batterijen en de brandstof voor de stuurraketjes."

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op willemwever.kro-ncrv.nl

Hoe ziet het einde van de ruimte eruit?

Het universum wordt kleiner en kleiner en steeds warmer. Uiteindelijk stort alle materie in zwarte gaten ineen, die vervolgens fuseren tot één gigantisch zwart gat of Big Crunch-singulariteit (een singulariteit is een punt met een bijna oneindig grote dichtheid).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Waarom kan je niet met een vliegtuig de ruimte in?

Waarom kan een vliegtuig dan daar niet komen? Een vliegtuig heeft lucht nodig om te kunnen vliegen.Hoe hoger je komt hoe minder lucht er is. Dus kan het vliegtuig ook niet vliegen!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op willemwever.kro-ncrv.nl

Hoe leeg is het heelal?

Het is moeilijk voor te stellen hoe groot het heelal werkelijk is, maar wetenschappers schatten dat de zichtbare ruimte ongeveer 93 miljard lichtjaar breed is. Dit betekent dat het licht van de verste sterrenstelsels die we kunnen waarnemen er 93 miljard jaar over heeft gedaan om ons te bereiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vultusofficial.com

Welke Nederlanders zijn er in de ruimte geweest?

André Kuipers (Amsterdam, 5 oktober 1958) is een Nederlandse ruimtevaarder van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij is na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder en na Wubbo Ockels de tweede ruimtevaarder met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in ging.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ruimtevaart-nvr.nl

Wat is de verste sprong ooit?

Maar het meest intrigerende wereldrecord in de atletiek blijft toch dat van het verspringen. Mike Powell (foto) sprong 8.95m ver tijdens het WK Atlethiek in Tokyo, dat is 20 jaar geleden. Daarvoor stond het wereldrecord op naam van Bob Beamon: 8,90 m tijdens de Olympische Spelen van Mexico in 1968.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radio1.be

Hoe ver kan een mens springen?

Het wereldrecord verspringen bij de mannen staat op 8,95 m en werd gevestigd door Mike Powell tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Tokio op 30 augustus 1991. Daarvóór stond het wereldrecord sedert 18 oktober 1968 op naam van de Amerikaan Bob Beamon die tijdens de Olympische Spelen van Mexico 8,90 m ver sprong.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe snel val je uit de lucht?

Bij het maken van een (tandem) skydive ervaar je eerst de vrije val voordat je parachute opent. Nadat je je eindsnelheid hebt bereikt (terminal velocity) is je val snelheid ongeveer 180 tot 220 km/uur. Wil je meer weten over de natuurkunde die er bij een parachutesprong komt kijken?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op paracentrumtexel.nl

Heb je gewicht in de ruimte?

In een ruimtevaartuig buiten de dampkring heerst gewichtloosheid wanneer er geen raketmotor aan staat. Voorwerpen en astronauten ondervinden dezelfde versnelling als het ruimtevaartuig, waardoor ze niet tegen de vloer of de wand gedrukt worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat valt sneller zwaar of licht?

De wrijvingskracht remt de valbeweging, voor zware voorwerpen is de wrijvingskracht relatief gering en kunnen we deze verwaarlozen. Voor lichte voorwerpen mogen we de wrijvingskracht niet verwaarlozen, deze kracht heeft een waarneembaar effect en een licht voorwerp valt langzamer dan een zwaar voorwerp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op natuurkunde.nl

Wat komt na de heelal?

Voor zover onderzoekers nu weten is er geen einde aan het heelal. Er is dus geen rand waar de ruimte stopt. Sterker nog: het heelal blijft groeien.Sterren en planeten bewegen steeds verder van elkaar af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kidsweek.nl

Wat was er na de oerknal?

Het begint 13,8 miljard jaar geleden met een enorme explosie. Na deze oerknal bestaat het universum volledig uit heet plasma .Het heelal zet uit en koelt daardoor af. Zo'n 380 duizend jaar na de oerknal is het heelal zo ver afgekoeld dat elektronen en protonen samen waterstof atomen kunnen vormen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op npokennis.nl

Hoe is de oerknal ontstaan?

De oerknal is een theorie over het ontstaan van het heelal bijna 14 miljard jaar geleden vanuit een extreem volgepakte, hete klomp energie en materie. Tijdens de oerknal breidde die klomp zich met een onvoorstelbaar grote kracht en snelheid uit, waardoor ruimte, tijd en het heelal zoals we dat nu kennen werden gevormd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wibnet.nl

Kan een vliegtuig stil hangen in de lucht?

Sommige kleine vliegtuigen hebben een erg lage stall-snelheid. Als er genoeg tegenwind is kan zo'n toestel schijnbaar stil in de lucht hangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.quora.com

Kan een vliegtuig stil staan?

Een vliegtuig is niet gemaakt om lang stil te staan. De motoren en de banden kunnen hier niet tegen. Een vliegtuigmotor heeft olie nodig om in goede conditie te blijven. Om alle onderdelen te smeren worden de vliegtuigen in ieder geval iedere tien dagen uitgepakt en opgestart.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op euclaim.nl

Wat gebeurt er als de luchtdruk wegvalt in een vliegtuig?

Als de luchtdruk in een cabine wegvalt, moet een vliegtuig snel omlaag. Commerciële passagiersvliegtuigen vliegen op zo'n tien kilometer hoogte. De lucht daar is heel ijl, zonder hulpmiddelen raak je na een halve minuut tot een minuut buiten westen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Waar in het heelal was de oerknal?

Kort antwoord: Overal! Langer antwoord: In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, was de oerknal niet een explosie die op een bepaald punt in de lege ruimte plaatsvond.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op astronomie.nl

Hoeveel is een lichtjaar?

Het aantal kilometers in een lichtjaar is eenvoudig te berekenen. Er gaan 60 seconden in een minuut, 60 minuten in een uur, 24 uren in een dag, en gemiddeld 365,25 dagen in een jaar. Een lichtjaar is dus gelijk aan 300.000 kilometer x 60 x 60 x 24 x 365,25 = 9.467.280.000.000 kilometer, ofwel ca. 9,5 biljoen kilometer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op astronomie.nl

Hoe groot was het heelal voor de oerknal?

De meeste sterrenkundigen geloven dat het heelal met een oerknal (Big Bang) is begonnen, zo'n 14 miljard jaar geleden. Het hele heelal zat toen in een belletje dat duizenden keren kleiner was dan een speldenknop. Het was heter en zwaarder dan alles wat we ons maar kunnen voorstellen. En ineens ontplofte het.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op esa.int

Populaire vragen