Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Als je soep te dun uitvalt, kan je ze dikker maken met aardappelzetmeel of maïzena of je kan er een gekookt aardappeltje tussen mixen. Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij.
Maizena is de meest bekende variant zetmeelbinding die met name bij sauzen en soepen wordt gebruikt. Je moet het van te voren aanmaken met een beetje koud water, anders wordt het klonterig. Dit mengsel voeg je toe aan je saus. Laat het niet te hard doorkoken, bij langzame verhitting bindt het beter.
Maïzena is maiszetmeel dat in de keuken voornamelijk gebruikt wordt als bindmiddel. Het zetmeel zet in combinatie met water uit en bindt als het wordt verwarmd. Het maakt eenvoudig van een dunne saus een dikkere, gebonden saus.
Soep: Gebruik ca. 15 g Maizena voor 1 l soep.
Handig om te weten. Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Weeg 130 gram maïzena en doe dit in een kom.Voeg dan 100 milliliter water toe. Roer het mengsel rustig door met een lepel, tot alles goed gemengd is. Als het goed is, is er nu een papje ontstaan.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Gebruik gelijke delen maïzena of aardappelzetmeel met melk of koud water. Meng het mengsel tot een papje. Voeg het papje al roerend door een warme saus of soep. Blijf roeren totdat het gerecht gebonden is.
Belangrijk bij het gebruiken van Maizena als bindmiddel, is dat je het eerst aanlengt met een beetje water. Je maakt een papje, welke je later kunt toevoegen aan het desgewenste product. Wanneer het eenmaal begint te verwarmen, zul je vanzelf merken dat de substantie dikker wordt en begint te binden.
Aardappelzetmeel geeft vloeistoffen een heldere en transparante afwerking, waardoor het bijzonder geschikt is voor het maken van heldere sauzen en soepen. Maizena daarentegen geeft een glanzende en gladde textuur aan sauzen en vullingen, waardoor het vaak wordt gebruikt in desserts, taarten en gebak.
Zetmeel verstijft wanneer de zetmeelmoleculen in maiszetmeel door de aanwezigheid van water en warmte worden afgebroken. Met andere woorden: het papje Maizena wat je bij stap 1 hebt gemaakt, moet opgewarmd worden tot 95 graden Celsius voordat het een saus of soep kan binden.
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Kan je soep toch nog wat extra smaak gebruiken? Fruit eerst wat knoflook, voordat je de andere groenten toevoegt, gebruik peper en/of schenk er wat kookroom in. Verse kruiden, zoals basilicum, oregano, tijm en koriander, geven een heerlijke smaak aan al je gerechten.
Het zetmeel in de bloem zorgt voor dan voor de binding. Door vloeistof (melk, bouillon, kookvocht) toe te voegen krijg je een gebonden saus of soep. Gemakshalve wordt vaak gezegd dat een roux bestaat uit gelijke delen boter en bloem, wil je het echter heel exact doen neem dan 6 delen bloem op 5 delen boter.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Gebruik een zeef
Wil je echt een supergladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.
Je kunt de soep gemakkelijk met een papje van aangemaakte maïzena binden. Wel even laten koken, anders werkt deze methode niet. Je kunt ook allesbinder gebruiken tegen een soep die te waterig is.
gewone bloem: niet glutenvrij, maar je kunt het wel gebruiken om snel een saus of soep te binden. Je hebt er wel meer van nodig: 1 eetlepel maïs- of aardappelzetmeel = 2 eetlepels bloem.
Ieder bindmiddel heeft z'n voor- en nadelen. Over het algemeen bindt zetmeel uit worteldelen (aardappel, tapioca, arrowroot) op een lagere temperatuur dan tarwebloem of maïszetmeel. Laatstgenoemde geven ook een melkachtige, blinde binding terwijl arrowroot, aardappelzetmeel en tapioca een heldere binding geven.
Maismeel wordt gemaakt door de hele maiskorrel te vermalen. Maiszetmeel (ook wel bekend als maizena) wordt gemaakt van alleen het zetmeel uit de maiskorrel. Maiszetmeel bevat daardoor geen eiwitten(extra informatie) Een eiwit is een voedingsstof, net zoals koolhydraten en vet.