Een van de manieren om je kleren te wassen op de camping is het uitspoelen van je kleren onder de douche. Volgens Schoonmaakexpert Zamarra Kok is shampoo een prima vervanger voor je wasmiddel. Twee vliegen in een klap dus, jij én je kleren schoon.
Meng ongeveer een liter water met wat soda en voeg wat geraspte zeep toe. Laat dit oplossen door het te verwarmen en roeren en giet het daarna af in een fles. Vervolgens kun je dit middeltje meerdere keren gebruiken als wasmiddel.
Sommige dingen, wat dacht je van make-up, kunnen soms lelijke vlekken op kleding veroorzaken. Shampoo kan gelukkig een uitweg bieden. Breng er wat van op de vlek aan vóór je het kledingstuk in de wasmachine doet, ét voilà, de vlek zal na het wassen verdwenen zijn.
Shampoo opent de haarschubben en reinigt het haar en de hoofdhuid. Shampoo verwijdert de natuurlijke talg (vet), stylingproducten en ander vuil. Er zijn shampoos die een sterk reinigende werking hebben en shampoos die wat milder zijn.
Maar veel moderne wasmachines hebben tegenwoordig ook een handwasprogramma. Dit handwasprogramma is ideaal voor delicate stoffen zoals wol en zijde. Je kunt dus je handwas ook met dit programma in de wasmachine draaien.
Een warm sopje met en beetje gel kan weer zorgen voor een fris stel ondergoed of een paar shirtjes. Door douchegel met een luchtje te gebruiken zal de kleding na het drogen nog lekker blijven ruiken.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Als jij je haar de eerste keer wast, zal je merken dat je shampoo minder schuimt. Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen.
Alcohol is een ingrediënt dat je vaak ziet in haarverzorgingsproducten. Vooral in sprayvorm, maar ook in shampoos. Het wordt onder meer gebruikt om de droogtijd van je haar in te korten, maar het droogt ook uit en kan je haar doen pluizen. Vermijd alcohol denat, SD alcohol, ethanol, isopropyl en porpanol alcohol.
U kunt de was op lage temperaturen wassen en met 80 procent minder wasmiddel. Bij lichte vervuilde was is geen wasmiddel nodig. Bij erg vervuilde was wat meer. Bij hardnekkige vlekken wordt aangeraden een vlekkenverwijderaar te gebruiken.
Toch raden wij het niet aan om Dreft te gebruiken als reinigingsmiddel voor ramen wassen en dat brengt ons bij de nadelen. Dreft is zeer geconcentreerd en je hebt er veel water bij nodig om het te verdunnen. Voor de ramen buiten is een beetje knoeien met water geen probleem maar voor binnen niet altijd handig.
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.
Zeep gebruiken het om ons te reinigen. Het desinfecteert en dat is nodig om slechte bacteriën niet de kans te geven zich te ontwikkelen. Maar wie last heeft van een droge en trekkerige huid, moet voorzichtiger zijn met zeepproducten. Zeep kan de huid namelijk ook uitdrogen.
Fout 2: wasverzachter versus wasmiddel. Is een wasverzachter hetzelfde als een wasmiddel? Absoluut niet.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Conclusie: Helaas, het is niet zo dat je haar binnen een week zichzelf al schoon kan houden. Na 7 dagen niet wassen heb je dan wel een stralende coupe, maar eerder stralend omdat het zo vet is. Om erachter te komen of je haar zichzelf schoon kan houden, moet je het denk ik echt langer volhouden.
Het is belangrijk dat jij ervoor zorgt dat jij je shampoo en conditioner goed uitspoelt tijdens het douchen. Allereerst omdat je haar heel snel weer vet wordt als je dit niet doet. Shampoo resten in je haar vervuilen je haren juist. Daarnaast kunnen de resten gaan irriteren in je nek en op je hoofdhuid.
In tegenstelling tot douchegel, bevat zeep nauwelijks water. Zeep bestaat uit vet, loog (een soort oplossing) en een klein beetje water om dit tot een blok te vormen. Het is van nature al antibacterieel, maar dan moet je wel een ouderwets blok zeep hebben.
Kleding wassen: Net zoals mijn groene zeep artikel kun je met Dreft ook wassen. Je kunt er een handwas mee doen, vlekken uit kleding halen, maar ook een paar drupjes in de wasmachine gooien. Of als je een dop heb voor in de machine, doe het dan daarin.
Bovendien werd er niet met goed geurende zeep zoals wij die vandaag kennen gewassen. De kleding werd eerst geweekt in loog (water dat door zwartgeblakerd hout sijpelde, vermengd met varkensvet) met een hoge alkalische waarde en vervolgens nog behandeld met urine of zure melk om de hardnekkigste vlekken weg te krijgen.
Stoffen die behandeld zijn met middelen als stijfsel kunnen alleen chemisch gereinigd worden. Sommige stoffen die alleen chemisch gereinigd mogen worden, zoals rayon, zullen krimpen wanneer je ze nat met de hand of in de wasmachine wast. De meeste kledingstukken krimpen alleen bij de eerste wasbeurt.
“Laat warm water in het bad lopen, zodat je er comfortabel met je handen in kunt. De temperatuur zal tussen de dertig en veertig graden liggen. Dat is een standaard en veilige hitte voor de meeste wasjes”, klinkt het. Hetzelfde geldt als je wast in de douche, de afwasbak of een emmer.