Ham kun je doorgaans drie maanden in de vriezer bewaren. Hier maakt het niet uit of het blokjes zijn, pakken, of een hele ham. Ook gebakken ham kan nog drie maanden in de vriezer bewaard worden. Ham als vleeswaren, kun je doorgaans 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
Eenmaal aangesneden kan de ham het beste bewaard worden op een niet al te vochtige, luchtige plaats op kamertemperatuur. Het aangesneden deel kan desgewenst afgedekt worden met de plakjes vet die aan de bovenzijde of zijkanten steeds weggesneden zijn. Dit voorkomt uitdrogen van de ham.
Hesp vries je makkelijk in, en het voorziet iedere maaltijd van een smaakbom. Rol de schelletjes apart op en bewaar ze in een ziploc zakjes. Een noodvoorraad boter heeft nog ooit iemand kwaad gedaan. Vries het helemaal in, of voeg kruiden en specerijen toe voor extra smaak.
In het algemeen kunnen uitgebeende en verpakte hammen 3 tot 6 maanden worden bewaard. Verpakte plakjes serranoham zijn doorgaans dan weer langer houdbaar. Vers gesneden plakjes moeten dan weer worden bewaard zoals hierboven beschreven en binnen de 2 tot 3 dagen worden verbruikt.
Heb je een groot stuk ham gekocht, dan kun je het best in een handdoek wikkelen. Daarna leg je de ham met de zwoerdzijde op een houten plank. Wanneer je de ham zo in de koelkast of op een koele, droge plaats bewaart, blijft hij enkele weken houdbaar.
Ham kun je doorgaans drie maanden in de vriezer bewaren. Hier maakt het niet uit of het blokjes zijn, pakken, of een hele ham. Ook gebakken ham kan nog drie maanden in de vriezer bewaard worden. Ham als vleeswaren, kun je doorgaans 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
Serranoham is rauwe ham. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauwe vleeswaren eten. Je denkt waarschijnlijk meteen aan vleeswaren zoals filet Americain. Dat klopt, maar het geldt dus ook voor alle andere rauwe vleeswaren, zoals salami en chorizo.
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
200 gram salami of 10 plakken ontbijtspek krijg je nu eenmaal niet op in je eentje binnen een termijn van een paar dagen. Maar wat voor pakweg gehakt en kip kan, kan net zo goed voor fijnere vleeswaren. Vries je vleesbeleg in plakjes of kleinere porties in en je moet veel minder weggooien.
Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Houdbaarheid van vlees
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren.
Laat ze in een oven drogen tot status krokant en goudbruin. Het mooiste resultaat krijg je bij lage temperaturen zoals 110 °C, maar dat duurt dan minimaal wel een uurtje. Het kan zelfs langer duren, want dat ligt ook aan de dikte van de plakjes.
Hoelang blijft ham goed buiten de koelkast? Na aanbreken verpakking buiten de koeling, uitgaande van een temperatuur van 19 graden Celcius: 6 tot 8 uur. Na 2 uur begint het vlees te verkleuren, maar je kunt het dan nog wel eten.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Vleeswaren zijn gevoelig voor besmetting met bacteriën zoals listeria. Kwetsbare groepen zoals zwangeren en ouderen lopen extra risico. Het is daarom belangrijk om veilig met vleeswaren om te gaan. Eet bijvoorbeeld liever geen vleeswaren gemaakt van rauw vlees.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Gebraden beenham kun je in de koelkast, in een luchtdichte bak of zak, 3 dagen bewaren. Je kunt de ham ook goed invriezen: in de vriezer is beenham, luchtdicht verpakt, 3 maanden houdbaar.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Serranoham levert met name in water oplosbare vitamines die nodig zijn voor het metabolisme omdat ze de groei bevorderen. Bevat vitamine B1, B2, B3 en B6. Daarnaast levert het ook vitamine E, een in vet oplosbare vitamine en wordt gekenmerkt door zijn hoge antioxiderende kracht.
Reacties. Serranoham en parmaham zijn gedroogde rauwe hammen met hun eigen productieregels en hun eigen smaak. Parmaham is een ham die uitsluitend in de Italiaanse provincie Parma gemaakt mag worden van Italiaanse varkens.
100 g bevat 247 calorieën.