Wil je partner niet meewerken aan een scheiding? Dan kan je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Dit dien je niet zelf in, maar een advocaat. Er wordt een document opgesteld waarin je aangeeft dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en dat dat de reden is waarom je een scheiding wenst.
Lukt het niet om in onderlinge toestemming te scheiden, dan is de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk de enige mogelijkheid.
U kunt toch een echtscheiding aanvragen door een eenzijdig verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Dat moet een advocaat voor u doen. Uw partner ontvangt een kopie van het eenzijdig verzoekschrift en kan een verweerschrift indienen. Daar heeft uw partner ook een advocaat voor nodig.
Bij een eenzijdige scheiding zal jouw Scheidingsplanner alleen jouw belangen behartigen. Hij/zij is jouw vertrouwenspersoon en neemt jou het gehele proces uit handen; inclusief het contact met de adviseur of advocaat van je ex-partner.
Echtscheiding rekken
Het daadwerkelijk tegenhouden van de echtscheiding is in de regel in veel gevallen niet mogelijk. Wel kan uw partner ervoor zorgen dat de echtscheidingsprocedure enigszins gerekt wordt.
Als je het huis verlaat, vervallen alle rechten
Indien ten tijde van het huwelijk jullie gezamenlijk eigenaar waren van het huis, blijft dit ook zo in het geval één van beiden het huis verlaat. Het is niet zo dat degene die vertrekt ook het eigendom verliest.
Neem een eigen familierechtadvocaat in de arm, die zal proberen om -waar mogelijk- een regeling te treffen. Lukt dat niet (volledig), dan kunt u scheiden op tegenspraak. De advocaat dient in dat geval voor slechts één van de partners een verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank.
Je mag niet zomaar je partner uit de woning zetten als de woning van jullie beiden is. Bij een echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de woning. Dit kan betekenen dat één van jullie beiden de woning overneemt of dat de woning verkocht wordt.
Wat kost scheiden gemiddeld
Bij een gemiddelde scheiding liggen de kosten tussen € 2.000,- en € 4.000,-. Soms is een scheiding (aanvragen) echter ingewikkeld, denk aan een partner met een eigen bedrijf of een partner in het buitenland.
Als je scheiding niet al te ingewikkeld is, kun je misschien beter vooraf een vaste prijs afspreken. Die ligt meestal rond de 2500 euro. Hoe moeilijker de scheiding is, hoe meer uren de advocaat maakt. Op die manier kan een ingewikkelde scheiding zomaar tienduizenden euro's kosten.
Zelf online uw scheiding regelen is op dit moment de meest snelle en goedkope manier van scheiden in Nederland. Dit kan alleen als u nog goed met elkaar kunt communiceren en afspraken kunt maken over alles wat met de scheiding te maken heeft.
Een gemiddelde scheiding kost 3 tot 4 maanden. Bij een mediator is dit gemiddeld alweer 1 tot 3 maanden. Als er veel dingen zijn waar jullie het niet overeen zijn en jullie hebben beiden een advocaat ingehuurd kan een scheiding zelfs 2 jaar duren. Dat kost dus niet alleen veel tijd, maar ook geld.
De ex-partner die in de echtelijke woning woont kan op grond van art. 3:178 lid 1 BW de rechter verzoeken de woning voor maximaal drie jaar onverdeeld te laten.
De zware fout dient te worden opgevat als elke fout die de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk heeft veroorzaakt, dus met inbegrip van deze die na het ontstaan van de feitelijke scheiding ofwel de voortzetting van het samenleven ofwel de hervatting van het samenleven heeft verhinderd.
Er komt immers veel bij zien, en elkaar opjutten omdat het snel moet beklonken zijn, is geen goede raadgever. Bovendien zijn er de wettelijke termijnen waaraan niet kan getornd worden. In het beste geval duurt het 4 maanden vanaf datum inleiding echtscheiding tot datum definitieve scheiding.
Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Wie betaalt de hypotheek als je allebei in de woning blijft wonen? Dan blijf je samen de hypotheek betalen. Je kunt onderling afspraken maken voor de verdeling van de gezamenlijke kosten en dat je daarnaast ieder je eigen kosten voldoet zodat daar geen discussies over zijn. Een mediator kan je daarbij helpen.
Bij de scheiding moeten de gemeenschappelijke bezittingen verdeeld worden. U kunt daarbij denken aan de inboedel van uw woning, banktegoeden en de auto. Schulden van u samen, zoals bijvoorbeeld de hypotheek of schulden aan postorderbedrijven, moet u samen blijven betalen.
In Nederland geldt er maar één grond om te scheiden: duurzame ontwrichting van het huwelijk. Dit houdt in dat in ieder geval één van beide partners het huwelijk niet meer levensvatbaar ervaart. Om tot een echtscheiding te komen is het niet vereist dat beide partners hier achter staan.
Bij een scheiding betaalt u samen met uw ex-partner de kosten voor de advocaat. U betaalt ook griffierecht voor de behandeling van de scheidingszaak bij de rechter. Als u kiest voor mediation, betaalt u ook deze kosten. Soms kunt u een tegemoetkoming in de kosten krijgen.
Vertel het zo min mogelijk mensen. Mensen met wie je close bent, die jouw beslissing steunen, en die je kunt vertrouwen; geen flapuit. Als je er niet met je man over wilt praten en een slechte situatie wilt voorkomen, dan kun je het beter voor jezelf houden.
Volgens de wettelijke richtlijn bedraagt de duur van de partneralimentatie de helft van het aantal huwelijksjaren met een maximum van vijf jaar. Bijvoorbeeld: ben je 12 jaar getrouwd, dan moet je maximaal 5 jaar partneralimentatie betalen aan je minder verdienende ex-partner.
De één wil een lat-relatie, de ander wil samenwonen, de één krijgt een baan in het buitenland, de ander wil in het geboortedorp blijven wonen bij familie en vrienden. Soms zijn de toekomstplannen onverenigbaar. En al is er voldoende liefde, als de wegen echt niet samen lopen is dit toch een reden voor een scheiding.