De spruiten moeten er fris, knapperig en wit uitzien. Omdat taugé een delicate groente is, wordt het snel bruin en slap als het niet goed bewaard wordt. Om taugé goed te bewaren, kun je het voor 1 tot 2 dagen in de koelkast plaatsen. Voor een langere houdbaarheid is invriezen een goede optie.
Voorzie ongeveer 50 tot 100 g taugé per persoon. Taugé is een teer en kwetsbaar product dat na aankoop slechts 1 dag in de koelkast houdbaar is. Taugé kan je gebruiken bij salades of kan je roerbakken bij Indonesische en Chinese gerechten. Laat taugé niet te lang meekoken, want zo verliest het zijn vitamines.
Taugé gedijt goed in de koelkast, vooral als je het in de groentelade bewaart . Taugé is zo cool, het hoort in de koelkast. Kan ik taugé invriezen? Invriezen is niet ideaal voor taugé, omdat het de textuur verandert.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Hoe bewaar je het? Deze scheuten zijn niet lang houdbaar. Bewaar het in de koelkast, dan blijven ze zo'n 3 dagen goed.
Blancheer de groente eerst, laat goed afkoelen en doe de taugé in een plastic zakje of bakje. Ingevroren is taugé maximaal 12 maanden houdbaar.
Hoewel het koken van sojascheuten wordt aanbevolen voor een optimale smaak , kunnen sojascheuten koud of op kamertemperatuur worden geserveerd als onderdeel van een gezonde en verfrissende lunch.
Je kunt bijna alle soorten groente invriezen, maar kleinere groenten zoals maïs, broccoli, bloemkool, wortels en sperziebonen vriezen het beste in omdat ze een laag watergehalte hebben. Wintergroenten zoals spinazie en boerenkool vriezen ook goed in om dezelfde reden.
Het invriezen van groenten die veel water bevatten, zoals sla, tomaten en komkommers, wordt echter afgeraden. Wanneer deze groenten ontdooien, komt er zoveel water vrij dat er weinig van de structuur overblijft.
En sojascheuten zijn toevallig erg rijk aan ijzer, veel meer dan spinazie eigenlijk. Soja bevat ook veel mineralen. Spinazie zit net als sla ook nog eens boordevol vitamine K. Dit is onder andere verantwoordelijk voor een normale bloedstolling, gezonde bloedvaten en een sterk beendergestel.
Tauge, ook wel bekend als taugé of sojascheuten, is een kleine groente die wordt gekweekt uit mungbonen. Het is een knapperige, smakelijke en voedzame toevoeging aan veel populaire Aziatische gerechten. Tauge heeft een verfijnde smaak die lijkt op peultjes of lichte erwten, maar met een unieke textuur.
Je kunt taugé het beste kort koken of bakken om de vitamines te behouden. De kooktijd is dus 0,5 tot 1 minuut. Taugé roerbakken duurt 1-2 minuten. Je kunt de groente ook in de magnetron bereiden in 2 tot 3 minuten.
Droog de taugé en doe het in een kom en meng het met bosui, knoflook, sesamolie, sesamzaadjes, suiker en zout. Meng tot alle ingrediënten gemengd zijn en geniet van je Koreaanse taugé bijgerecht!
Bij het schoonmaken van taugé is het belangrijk om mogelijke bacteriën te verwijderen, vooral als je van plan bent om de spruiten rauw te gebruiken. Een effectieve manier om dit te doen is door de taugé kort in kokend water te dompelen. Deze snelle blancheerbehandeling helpt om bacteriën, zoals salmonella, te doden.
Blancheer de taugé, laat afkoelen en zet in een afgesloten plastic zakje of bakje in de vriezer. Zo is de taugé nog 12 maanden houdbaar.
Invriezen om langer te bewaren
Diepvriezen gaat gepaard met de vorming van ijskristallen. Dit betekent dat het water dat in het ingevroren voedingsmiddel aanwezig is niet meer beschikbaar is voor micro-organismen waardoor zij niet meer kunnen groeien.
Kun je nasi invriezen? Ja, je kunt nasi invriezen. Handig als je het langer wilt bewaren dan twee dagen. Laat het dan weer snel afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje of speciale diepvrieszak.
Als het aankomt op aardappels ben ik heel dubbel wat betreft het invriezen. Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet.
Blancheren vertraagt het verlies van smaak, kleur, textuur en voedingsstoffen tijdens het invriezen. Groenten die zonder blancheren worden ingevroren, zijn veilig om te eten, maar behouden hun kwaliteit mogelijk niet zo lang .
Ingevroren groenten zijn minimaal net zo gezond als verse groenten. Dankzij het vroegtijdig invriezen blijven er veel vitamines en mineralen in de groenten aanwezig. Groenten uit blik of pot hebben het grootste verlies aan vitamines en mineralen. Slechts 15% van de voedingsstoffen blijft behouden.
Groenten zijn goed in te vriezen, vooral omdat je niet verwacht dat ze knapperig zullen zijn als je ze eruit haalt (zoals sperziebonen of zoiets)! Het is belangrijk dat je ze in een koude vriezer bewaart (hoe kouder het is, hoe beter ze blijven) en dat er nooit een dooicyclus in de vriezer is .
Bewaar taugé altijd gekoeld en afgedekt. Het bewaaradvies van taugé is 2-7 °C.
Koeling is de enige effectieve manier om verse spruiten te bewaren. Spruiten blijven tot zes weken goed als ze goed gekoeld worden bewaard. Leer, nadat u uw spruiten hebt geoogst, hoe u ze in de koelkast kunt bereiden en bewaren. Verwijder de schillen.
Spoel de spruitjes grondig af onder koud, stromend drinkwater om ze schoon te maken . Was snijplanken, keukengerei en andere oppervlakken grondig na de bereiding.