Met de app Architecture of Radio kun je radiogolven in jouw omgeving zien, van gsm-masten, Wi-Fi-routers en satellieten. Binnenkort te downloaden op jouw iPad. De Nederlandse kunstenaar Richard Vijgen heeft een app gemaakt waarmee je radiogolven van dataverkeer kunt zien.
De zender zendt via een antenne, al dan niet gericht, de radiogolven uit, die na voortplanting door de ruimte opgevangen worden door de antenne van de ontvanger. De radiogolf dient daarbij als drager voor de te zenden informatie, die als variatie in de amplitude (AM) of in de frequentie (FM) aanwezig is.
Denk eens aan garagedeuren, deurbellen, navigatiesystemen, WiFi, DECT en natuurlijk radio's zelf. Radio is een draadloos signaal (denk aan WiFi) en kan dus gehacked worden.
Een microgolf is elektromagnetische straling; het zijn radiogolven in het hogere frequentiegebied. De golflengte is groter dan die van infrarood. Microgolven hebben een golflengte van 1 m (bij een frequentie van 300 MHz) tot 1 mm (bij een frequentie van 300 GHz), d.i. UHF, SHF en EHF.
Een radiogolf is een elektromagnetische golf . Dat betekent dat de golf zich voortplant door middel van elektrische en magnetische trillingen. Licht is net als radiogolven ook een elektromagnetische golf. Een radiogolf verplaatst zich dan ook met de snelheid van het licht (ongeveer 300.000 km per seconde).
De radiogolven verplaatsen zich in de ruimte die we ook wel de ether noemen. Er zijn dus ook antennes op ontvangers aangesloten om de signalen uit de ether op te vangen. De snelheid van de radiogolven is dezelfde als het licht, namelijk 300.000 km per seconde. Dat is gelijk aan 300.000.000 meter per seconde.
Gammastraling ontstaat vaak door radioactief verval van atoomkernen. In zuiver gammaverval verliest de atoomkern alleen energie in de vorm van een foton. Atoomnummer en massagetal blijven gelijk.
Het is mogelijk om draadloos te communiceren met behulp van radiogolven. Als een wisselspanning met een grote frequentie op een metalen staaf wordt aangesloten fungeert deze als antenne en wordt een radiogolf uitgezonden.
Radiogolven – Verplaatst zich met de snelheid van het licht in de vorm van een elektromagnetische golf. Frequentie hiervan wordt uitgedrukt in kHz, GHz of MHz. Vroeger werd vaak golflengte gebruikt afhankelijk van de grootte van de radioband.
Elektromagnetische straling met golflengten langer dan microgolfstraling (> 1m). De golflengte van radiostraling kan oplopen tot duizenden kilometers. Bijgevolg bezitten alle soorten radiostraling relatief lage frequenties en zijn ze ook relatief laagenergetisch.
De grootste boosdoeners zijn microgolfovens, draadloze vaste telefoons en babytelefoons, maar er zijn ook andere toestellen die met straling werken en een negatief effect kunnen hebben op de snelheid van je netwerk. Heb je hier problemen mee, pas dan de plaatsing van je router aan of dat van het storende toestel.
RF of radiogolven
Radiogolven worden in tal van toepassingen gebruikt: radio, tv, gsm, bluetooth, wifi … Ook in omgevingsbedieningen worden radiogolven gebruikt om signalen te verzenden. Deze systemen worden vaak RF-systemen genoemd.
Gammastralen zijn de EM-golven met de hoogste energie. Ze hebben de kortste golflengte en de hoogste frequentie. Ze zijn extreem ioniserend en doordringend.
Infrarood of infrarode straling, is voor het menselijk oog niet waarneembare elektromagnetische straling, met golflengten tussen circa 780 nanometer (nm) en 1 millimeter (106 nm), dus tussen het (zichtbare) rode licht en de microgolven.
De elektromagnetische golven van tv- en radiozenders, zendmasten, mobiele telefoons en draadloos internet zenden met een frequentie van 100.000 Hz (Herz) tot 300 GHz (GigaHerz). Dit noemen we ook wel radiogolven of radiofrequente velden (RF).
Een antenne is een elektrisch geleidend passief geheel, aangesloten via een kabel op een zender en/of ontvanger en is bedoeld om radiosignalen via de ether te ontvangen en/of uit te zenden. De inhoud van de signalen doet er in principe niet toe. De meest elementaire antenne een z.g. monopool.
Heinrich Hertz (1857-1894) – Ontdekker van de radiogolven. De Duitse natuurkundige Heinrich Hertz werd vooral bekend vanwege de ontdekking van de radiogolven. De eenheid van frequentie, Hertz, is naar de Duitser vernoemd. De 'bollen van Heinrich Hertz' Heinrich Hertz wordt op 22 februari 1857 geboren in Hamburg.
De frequentie geeft aan hoeveel golven er per seconde langs een bepaald punt komen en de golflengte zegt hoe lang één golf is. Als je ze dus met elkaar vermenigvuldigt krijg je de snelheid waarmee de golf beweegt.
Bij de meeste onderzoeken wordt gebruik gemaakt van Technetium 99m. De hoeveelheid radioactiviteit van deze stof halveert iedere 6 uur. Daarnaast scheidt het lichaam deze stof via de natuurlijke weg uit. Hierdoor is de radioactieve stof slechts enkele dagen in uw lichaam aanwezig.
Wat zijn röntgenstralen? Röntgenstralen zijn een vorm van stralen zoals zichtbaar licht, maar met hogere energie, zodat ze door het lichaam kunnen dringen. Met röntgenapparaten en CT-scanners kunnen we beelden maken van de inwendige structuren in het lichaam om ziektes en andere problemen op te sporen.
Echt serieus wordt het rond de 4000 millisievert. Als een persoon dan niet wordt behandeld, kan hij binnen twee maanden sterven. Bij 10.000 millisievert zal iemand in een of twee weken dood zijn aan interne bloedingen. Het dubbele daarvan tast het centrale zenuwstelsel aan en leidt binnen enkele uren tot de dood.
Radioactieve of beter gezegd ioniserende straling delen we in in alfa-, bèta- en gammastraling. Alfastraling is de gevaarlijkste van de drie. Alfastraling bestaat uit de kernen van heliumatomen die met 10.000 tot 20.000 km/s rondrazen.
De bij radioactiviteit vrijkomende straling kan chemische veranderingen veroorzaken in materie en dus ook in menselijke cellen. Het gaat dan om somatische weefselbeschadiging of van DNA-moleculen waardoor de erfelijke informatie wordt aangetast. Het lichaam zal proberen het beschadigde DNA te repareren.
In het menselijk lichaam kan gammastraling veel schade aanrichten. Gammastraling maakt het DNA in cellen kapot, waardoor ernstige ziektes kunnen ontstaan.