Plassen in zee of gewoon naar de wc? De conclusie van de American Chemical Society: iedereen doet het (maar komt er niet voor uit) maar schadelijk voor de zee is het niet. Sterker: het is eigenlijk wel goed voor de oceanen. Onze urine bestaat voor 95 % uit water en twee gram natrium en chloride.
Weet je wat het is: als je het in de zee doet, dan ga je zo weg zwemmen maar door die stroming gaan die drolletjes je zo achtervolgen. Nee, dat is niks, dat wil je niet." Gelukkig hoeven de deelnemers van Expeditie Robinson niet vaak te poepen bij Expeditie Robinson, want ze eten natuurlijk ook weinig.
"Urine bestaat net als de zee voor 95 procent uit water, en verder vooral uit natrium en chloride", zo legt de ACS in de videoboodschap uit.
Urine is steriel
"Het kan geen kwaad, de chloor in het water maakt alles schoon." Maar is dat ook zo? "Onze urine is in principe steriel", zegt microbioloog Rijkelt Beumer. "Tenminste, als je geen urineweginfectie hebt. Er zitten geen gevaarlijke stoffen in urine.
Door de druk van het water wordt je bloed naar het centrale gedeelte van je lichaam geduwd. Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.
Je zwemt ook in poep
Helaas drijven er ook poepdeeltjes in zwembaden. En nee, daarvoor hoef je niet écht de behoefte te doen. Mensen hebben standaard gemiddeld 0,14 gram niet-afgeveegde poep aan hun billen zitten. Wanneer je gaat zwemmen, komt deze niet-afgeveegde poep in het water.
De juiste houding om zittend te plassen
We raden u aan om zittend te plassen, omdat het dan makkelijker is om u te ontspannen. Zorg er als u gaat plassen voor dat u goed rechtop zit. De plasbuis bevindt zich dan in verticale positie, waardoor u uw blaas volledig kunt legen.
Afhankelijk van de zuiverheid van het water, kan zwemmen in de natuur (zoals in de zee of een meer) een urineweginfectie veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat zwemmen in zee kan leiden tot UWI's, infecties van het maag-darmstelsel en oorproblemen.
Urine is namelijk een stuk minder vies en nutteloos dan je misschien zou denken. De Technische Universiteit Delft ontwikkelde een techniek om belangrijke stoffen zoals stikstof en fosfaat uit urine te halen die anders gewoon zouden verdwijnen. Maar urine wordt al eeuwenlang gebruikt voor allerlei dingen.
In een groot zwembad met ruim 800.000 liter water blijkt zo'n 75 liter plas te zitten. Dat is een liter per 11.000 liter zwemwater. De hoeveelheid plas hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid mensen. Des te meer mensen, des te meer plas in het zwembad.
Maar urine en chloor zijn geen beste vrienden voor onze huid en onze ogen. In urine zit namelijk de stof ureum, dit is een afvalproduct. Wanneer deze stof vrijkomt in chloor, ontstaat er een chemische reactie genaamd 'stikstoftrichloride'. Deze stof is verantwoordelijk voor die scherpe geur in zwembaden.
Terwijl de meeste mensen het openbare zwembad zien als een plaats om te ontspannen, beschouwt één op vijf het ook als een toilet. Volgens een Amerikaanse onderzoek plast namelijk 20 procent van de zwembadbezoekers wel eens in het zwembad.
Daalt de concentratie natrium in je bloed (doordat je heel veel drinkt) dan zal je juist veel moeten plassen en krijg je trek in zoute snacks. Hoeveel vocht je heb je nu echt nodig? Heb je flink gezweet dan is het daarom zaak niet alleen water te drinken.
Mensen die in zee zwommen bleken maar liefst twee keer zo veel op ooraandoeningen en 29 procent meer kans op gastro-intestinale klachten te hebben dan mensen die niet in aanraking waren gekomen met zeewater.
De zon geeft ons een beter humeur en maakt ons energieker. Daarnaast zorgt het voor de broodnodige vitamine D. En omdat je meestal blootsvoets in het zand loopt, maak je contact met de natuur en dat heeft een positief effect op je humeur. Bovendien zou de zeelucht een positieve invloed hebben op het immuunsysteem.
“Na een plasje is je lichaam maximaal 400 milliliter vloeistof kwijt. In een vol bad zit gemiddeld 114 liter water. De urine is sterk verdund in de kuip en zal geen impact hebben op de gezondheid van je huid. Al is het idee wel allesbehalve aanlokkelijk.”
Gezonde urine is lichtzuur en heeft een zwakke, bouillonachtige geur. Voeding (uien en knoflook bijvoorbeeld), kruiden, voedingssupplementen, onvoldoende inname van vocht en geneesmiddelen kunnen allemaal de urinegeur beïnvloeden, net als een (urineweg)infectie.
Het enige waar het uit is opgebouwd is water, zout, ammoniak en andere reststoffen. Volgens wetenschappers zit daar niets in waar je lichaam wat aan heeft. Artsen waarschuwen zelfs voor het drinken van urine: doe je dat te vaak, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je nieren.
Na het vrijen. Doordat tijdens het vrijen bacteriën in de plasbuis komen. Na vrijen met een condoom of pessarium. Vooral als u ook een zaaddodend glijmiddel gebruikt.
Daarnaast kan seks er - theoretisch gezien - voor zorgen dat aanwezige bacteriën verder de urineleider in worden geduwd wat kan leiden tot een nieuwe of heftigere infectie. Het is daarom verstandig om het bedrijven van de liefde eventjes uit te stellen tot wanneer je geen last meer hebt van een blaasontsteking.
In de gemiddelde plas zitten ook nog eens zo weinig van de stoffen, dat het helemaal niet vervuilend zou zijn voor het zeewater. Volgens de deskundigen komt daar nog bij dat ook alle vissen in zee plassen. Een vinvis laat iedere dag zelfs wel 250 liter urine de zee in lopen.
De blaas kan dit prima zelf. Mee persen helpt niet, dit kan zelfs de plasbuis een beetje dichtdrukken. Als u klaar bent met plassen en er geen urine meer komt, dan kantelt u rustig uw bekken een aantal keer voor- en achterover.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Perst u zo nodig rustig, maar heel weinig mee. Richt hierbij de druk richting anus tijdens een uitademing. Het is beter om helemaal niet mee te persen als het zonder persen ook lukt. Komt de ontlasting niet terwijl u toch een sterke aandrang voelt, probeer dan zo mogelijk ongeveer 10 minuten intensief te bewegen.
“Als je via een slok een bacterie binnenkrijgt, kan je kort erna - in de namiddag of 's avonds - beginnen overgeven of ernstige diarree krijgen. Dat is een reactie van je lichaam. Het zet zich schrap tegen de bacteriën uit het zeewater komen. Deze klachten drogen het lichaam bovendien extra uit.