Een maagbloeding is bij 5 tot 12 procent van de patiënten fataal. Om hoeveel sterfgevallen het in Nederland gaat, is nog onduidelijk. De kans op een maagbloeding is bij de nieuwe medicijnen 45 procent hoger dan bij de beproefde bloedverdunners, die al decennialang worden gebruikt.
Meestal stopt de maag- of darmbloeding vanzelf. Als de bloeding niet ophoudt of als er ineens veel bloedverlies is, wordt de patiënt met spoed opgenomen, omdat dit een levensbedreigende situatie kan zijn. De patiënt krijgt een infuus en als er sprake is van veel bloedverlies, dan vindt er een bloedtransfusie plaats.
Een maagbloeding is een gebeurtenis waarbij iemand bloed verliest naar het maagdarmkanaal toe vanuit de maag. Bij kleine hoeveelheden bloed blijft dit meestal onopgemerkt; het bloed verteert en wordt met de ontlasting uitgescheiden, die er hoogstens iets donkerder van wordt.
De belangrijkste symptomen van een maag-darmbloeding zijn dat u bloed overgeeft, zwarte poep of zichtbaar bloed in uw poep. Als uw arts vermoedt dat u een maag-darmbloeding heeft, dan zal hij rectaal onderzoek uitvoeren. Bij 4 van de 5 patiënten gaat de maag-darmbloeding vanzelf over.
Soms wordt een bloedvat aangevreten en dan krijg je een maagbloeding. Dat merk je door het overgeven van bloed of soms loopt het bloed verder de darm in en dan komt het er als gitzwarte teerachtige ontlasting uit.
Maagbloeding. Jaarlijks komen er per 100.000 mensen in ons land 50 tot 60 maagbloedingen voor. Symptomen zijn misselijkheid, bloedbraken, een zwarte teerachtige ontlasting, bloedarmoede en een algeheel gevoel van zwakte. Doordat er minder bloed naar de hersenen stroomt, kan het zelfs leiden tot een shock.
Bel 112 als:je een inwendige bloeding in de buik vermoedt;het slachtoffer tekenen van shock vertoont;als het slachtoffer bewustzijnsstoornissen heeft of bewusteloos is.
Bij een maagbloeding kan een spoedoperatie noodzakelijk zijn, waarbij de maag wordt geopend om de bloeding op te zoeken en vervolgens te stelpen. Wanneer er een spoedoperatie nodig is wegens een maagperforatie (een gat in de maag als gevolg van een maagzweer), dan zal het gat worden gesloten.
Het belangrijkste symptoom van een uitwendige bloeding is bloedverlies.Daarnaast is er ook vaak sprake van pijn.Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen:Pijn.
Meestal wordt een maagzweer veroorzaakt door een infectie met de bacterie Helicobacter pylori. Een mogelijke complicatie bij een maagzweer is een scheur in de maagwand of de wand van de twaalfvingerige darm. Zo'n zogeheten maagperforatie is een levensbedreigende situatie.
De meest voorkomende oorzaken van een maag- of darmbloeding zijn een maag- of dunne darmzweer, maagontsteking (gastritis), bloedingen uit spataders van de slokdarm, kleine scheurtjes in het onderste gedeelte van de slokdarm (dat kan voorkomen na langdurig en heftig braken), tumoren in het spijsverteringskanaal, ...
Een maagzweer (ulcus) is een beschadiging van de binnenbekleding, het slijmvlies, van de maag of de twaalfvingerige darm . Een mogelijke, ernstige complicatie van een maagzweer is een bloeding. Vaak wordt eenvoudigweg gesproken van een maagbloeding. Zeker bij een grote bloeding is snel medisch ingrijpen noodzakelijk.
Een onderzoek dat vaak wordt uitgevoerd bij een vermoeden van maagkanker is het bloedonderzoek.
Bloed braken is het gevolg van een bloeding in het eerste deel van het maag-darmstelsel. De kleur van het bloed kan van helderrood tot teerachtig zwart zijn. Bij bloed braken kunt u zelf niks doen, neem direct contact op met uw huisarts.
Vaak stopt de bloeding op den duur vanzelf. De patiënt zal in tussentijd meestal wel bewaakt worden op de Medium Care of Intensive Care afdeling. Indien de patiënt toch teveel bloed lijkt te verliezen om rustig af te wachten, zijn er nog twee opties: 'interventie radiologie' of opereren.
Uitwendige bloedingen vormen hierbij de basis. Zie ook Borst- en buikletsel en Amputatie voor informatie over de behandeling van dit soort verwondingen. Interne bloedingen, zoals ongeziene bloedingen in de borst of buikholte, zijn ook levensbedreigend.
Ernstig bloedverlies in de maag of darmen kan gepaard gaan met bloed braken, rood bloed bij de ontlasting, bloedarmoede, buikklachten, duizeligheid, en zelfs shock. Matig bloedverlies geeft deze klachten in mindere mate, de ontlasting is dan meestal plakkerig en diep zwart gekleurd.
Als alles goed gaat kunt u in het algemeen binnen tien tot veertien dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle. Hoelang u poliklinisch moet worden gecontroleerd, hangt natuurlijk samen met de aard van uw ziekte.
Bij complicaties van een maagzweer - een maagbloeding of maagperforatie - kan een spoedoperatie noodzakelijk zijn. Bij een perforatie ontstaat een gaatje in de maagwand ter plaatse van de maagzweer, waardoor er maaginhoud in de vrije buikholte terecht komt.
Zwart braaksel bestaat vaak uit oud bloed. Hoewel lichte bloedsporen in braaksel niet altijd gevaarlijk hoeven te zijn, is het wel verstandig om een huisarts te bezoeken als je grotere hoeveelheden (puur) bloed braakt.
Symptomen. Het belangrijkste symptoom van een subarachnoïdale bloeding is plotselinge hevige hoofdpijn die vaak wordt omschreven als 'de ergste ooit'. In zeldzame gevallen is er geen hoofdpijn, maar bijvoorbeeld alleen nekpijn of plotselinge verwardheid.
Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen:Pijn. Misselijkheid. Braken.
Actieve (ernstige) bloedingen zijn grote of diepe wonden waarbij veel bloed uit de wond stroomt. Deze wonden moeten altijd door een arts gezien worden. Er wordt wel eens beweerd dat slagaderlijke bloedingen ernstiger zijn dan aderlijke.